AktualityCvičeníPilotiTechnika

Vzdušný prostor ČR ovládne letecké cvičení Lion Effort 2024

Ve dnech 9. až 27. května 2024 se na základně taktického letectva v Čáslavi uskuteční mezinárodní letecké cvičení Lion Effort 2024, známé rovněž pod zkratkou LEF2024. Jde o výcvikovou aktivitu, organizovanou mezi uživateli platformy JAS-39 Gripen vždy jednou za tři roky a do České republiky se toto cvičení vrací po dlouhých devíti letech.

Lion Effort je primárně cvičením států, používajících různé verze letounů JAS-39 Gripen a sdružených ve skupině uživatelů těchto strojů, známé pod zkratkou GUG (Gripen Users Group). V roce 2009 hostilo Lion Effort vůbec poprvé Maďarsko, druhé cvičení tohoto druhu se konalo v roce 2012 ve Švédsku, v roce 2015 byla organizátorem Česká republika a zatím posledním ročník se uskutečnil v roce 2018 opět v Maďarsku. V roce 2021 byl Lion Effort plánován ve Švédsku jako součást obřího mezinárodního cvičení Arctic Challenge Exercise, z důvodu tehdy stále probíhající celosvětové pandemie Covid-19 však došlo k jeho zrušení.

Do letošního LEF2024 se zapojí vzdušné síly České republiky, Maďarska a Švédska s letouny JAS-39 Gripen, zatímco Thajsko a Brazílie vyšlou pouze létající personál bez letecké techniky. Z českého letectva se do cvičení zapojí rovněž podzvukové letouny L-159 ALCA, nebo transportní letoun CASA C-295. V rámci oponentů Red Air je domluvena účast německých strojů EF2000 a polských F-16, které budou působit ze svých domovských základen a účastníky cvičení by měl rovněž podpořit tankovací letoun A330MRTT z Mnohonárodní flotily MMF.

Letové akce jsou plánovány ve dvou týdnech, konkrétně od 13. do 17. května a od 20. do 24. května. Jednotlivé mise budou každý den rozděleny do dvou bloků. Dopoledne se v časech 10 až 11:30 hod. budou létat v severovýchodní části České republiky mise COMAO (Composite Air Operations) podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících. Odpoledne v časech 15 až 17 hod. budou následovat mise (tzv. Shadow wave) v oblasti jižních Čech, zaměřené na manévrový vzdušný boj a na přímou leteckou podporu. Více než dvě desítky letounů tak budou cvičit taktiku v pokročilém vzdušném boji, včetně tankování za letu, a dále budou procvičovat vzájemnou spolupráci.

V prvním týdnu si letové osádky zároveň vyzkouší díky probíhajícímu aliančnímu cvičení Ramstein Guard 2024 i činnost při elektronickém boji v podmínkách rušení palubních radiolokátorů, radiového spojení a satelitního navigačního systému GPS. Do „rebáckého“ cvičení se zapojí speciálně upravený rušící letoun FA-20 civilního britského kontraktora Draken Europe i další pozemní technika určená pro plnění úkolů elektronického boje. Ke cvičení Lion Effort 2024 se ještě vrátíme podrobnější reportáží.

Pro cvičení Lion Effort 2024 jsou opět vyčleněny rozsáhlé vzdušné prostory nad Českou republikou. (zdroj: Řízení letového provozu ČR, s.p, https://aim.rlp.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: informace o cvičení Lion Effort 2024, autor majorka Zuzana Sekaninová, tisková a informační důstojnice, Velitelství vzdušných sil)