AktualityAkviziceModernizace

Ministři obrany ČR a USA stvrdili podpisem nákup amerických vrtulníků pro českou armádu

Ve čtvrtek 12. prosince byla během pracovní cesty ministra obrany Lubomíra Metnara do USA podepsána na jednání s ministrem obrany USA Markem Esperem mezivládní dohoda, na základě které Armáda ČR pořídí celkem 12 vrtulníků firmy Bell v hodnotě 14,6 miliardy korun bez DPH, jež ve výzbroji Vzdušných sil AČR nahradí ruské stroje Mi-24V/35. Tímto posledním krokem byl završen více než pětiletý a mimořádně složitý akviziční proces. Ještě před svou cestou do USA se ke klíčovému jednání v Pentagonu vyjádřil přímo ministr obrany Lubomír Metnar:

„Na základě doporučení expertní komise jsme se rozhodli pro pořízení systému H-1, tedy kombinaci 8 víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a 4 bitevních vrtulníků AH-1Z Viper. Akceptovali jsme americkou nabídku a celý proces nyní završíme během jednání v Pentagonu,“ shrnul Lubomír Metnar.

Vrtulníková základna v Náměšti nad Oslavou tak získá konkrétně osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bitevní stroje AH-1Z Viper, které zajistí armádou požadované schopnosti na bojovou podporu pozemních sil, transport vojáků i odsun zraněných. Vrtulníky by měla armáda fyzicky převzít do konce roku 2023 a s největší pravděpodobností budou zařazeny do výzbroje 221. vrtulníkové letky, která je současným uživatelem Hindů. Přeškolení letového a pozemního personálu se uskuteční v USA ještě před dodávkou vrtulníků, bude trvat přibližně 1 rok a budou jej z většiny tvořit právě piloti a technici sloužící na Mi-24V/Mi-35. Armáda počítá s přeškolením celkově 36 pilotů, kteří budou schopni létat jak na Venomu, tak Viperu.

„Z hlediska našeho vrtulníkového letectva je to rozhodující krok do 21. století V podobě systému H-1 získává armáda nové schopnosti včetně technologií. V budoucnu počítáme i s nasazením nových vrtulníků do zahraničních misí,“ řekl náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata.

Přesnou podobu uzavřené dohody zatím ministerstvo obrany nezveřejnilo, podle ministra Lubomíra Metnara je však její součástí mimo jiné prvotní výcvik pilotů a technického personálu v USA, zajištění údržby, náhradní díly, a v ceně jsou rovněž zahrnuty i certifikované zbraňové systémy, munice, nebo výcvikový simulátor. Do výroby vrtulníků bude zapojen český obranný průmysl, podle ministra obrany Metnara by to mělo být z více než 30 procent. S firmou Bell již uzavřely memoranda o spolupráci státní podniky LOM Praha a Vojenský technický ústav (VTÚ), a firmy Aero Vodochody, Ray Service či VR Group.

Státní podnik LOM Praha v současné době zajišťuje pro armádu generální opravy vrtulníků Mi-17/171Š a Mi-24V/Mi-35, společnost Ray Service se zase specializuje na výrobu kabeláží pro letecký průmysl, výrobce Aero Vodochody v minulosti například dodával kokpity pro vrtulníky UH-60 Black Hawk a společnost VR Group se zase zabývá výrobou leteckých simulátorů a výcvikem na nich.

Díky kombinaci bitevních vrtulníků AH-1Z a víceúčelových UH-1Y si česká armáda udrží a zároveň i podstatně navýší své operační schopnosti, o které by po vyřazení legendárních Hindů jinak přišla. Až čas nakonec ukáže, jestli se v případě systému H-1 jednalo o rozhodnutí správné, neboť tuto kategorii vrtulníků AČR doposud neprovozovala. Důležité rovněž bude, zda se v budoucnu podaří realizovat nákup dalších vrtulníků stejného typu, které by doplnily současný nedostatečný počet 8+4.

O konkrétní podobě kamufláže českých vrtulníků UH-1Y a AH-1Z rozhodnou experti Vojenského historického ústavu. Přesná kombinace barev je nyní předmětem jednání. (foto: Bell Helicopter Textron, www.bellflight.com)

 

Podpis mezivládní dohody o nákupu amerických vrtulníků zároveň znamená definitivní konec pro české Hindy. Po dodávce UH-1Y/AH-1Z budou obě platformy určitou dobu provozovány souběžně a po dosažení FOC amerických strojů dojde k úplnému vyřazení všech Hindů. Ty budou zřejmě nabídnuty k následnému odprodeji. (foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Bell Helicopter Textronwww.bellflight.com)

(zdroj: tisková zpráva MO ČR – Pracovní cesta ministra obrany do USA, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/tiskove-zpravy/09-12-19:-avizo-_-pracovni-cesta-ministra-obrany-do-usa-217982/; článek „Armáda dostane nové vrtulníky, smlouvu o nákupu podepsal ministr Metnar“, autor Lubomír Světnička, https://www.idnes.cz/zpravy/nato/vrtulnik-viper-venom-metnar-armada-smouva-podpis-pentagon-nakup-kontrakt.A191212_142116_zpr_nato_inc; článek „Ministři obrany ČR a USA stvrdili podpisem nákup vrtulníků“, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ministri-obrany-cr-a-usa-stvrdili-podpisem-nakup-vrtulniku/1831615; tisková zpráva – „Ministři obrany ČR a USA stvrdili nákup vrtulníků“, utor Jan Pejšek, odbor komunikace MO, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministri-obrany-cr-a-usa-stvrdili-nakup-vrtulniku-218181/)

(aktualizace: 20. 12. 2019)