AktualityAkviziceModernizace

Ministerstvo obrany v pondělí uzavře smlouvu na nákup dvou nových letounů CASA C-295MW

Prosincová smršť uzavřených akvizičních procesů na Ministerstvu obrany dále pokračuje, neboť v pondělí 16. prosince 2019 bude za přítomnosti ministra obrany Lubomíra Metnara podepsána smlouva na dodávku dvou nových taktických transportních letounů CASA C-295MW (Military Winglet) a smlouva na modernizaci avionického a radionavigačního vybavení čtyř stávajících letounů CASA C-295M.

Smlouvu podepíší na Ministerstvu Obrany ČR náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Filip Říha a za španělského výrobce letounů Airbus Defence and Space generální ředitel její divize Military Aircrafts Alberto Gutierrez Moreno. Za nová letadla obrana zaplatí 1,94 mld. Kč (2,34 mld. Kč včetně DPH), a to v rámci sjednaného platebního kalendáře v letech 2019 až 2023.

Informaci o plánovaném nákupu dvou nových transportních letounů CASA C-295MW předložil ministr obrany Lubomír Metnar vládě v červnu 2019. Ministerstvo obrany chtělo využít nabídku španělského výrobce z února letošního roku, ve které nabízel Armádě ČR dva nové stroje C-295MW za výrazně výhodnějších podmínek, které byly zřejmě částečně rozpracované pro jiného zákazníka. K dodání prvního letounu by podle dřívějších informací mělo dojít už příští rok, druhý by měl následovat v roce 2021. Součástí zakázky bude i pořízení náhradních dílů, měřicí techniky, pozemního vybavení a doškolení leteckého personálu na nejnovější navigační, komunikační a další speciální systémy nových letounů.

Oba nové transportní letouny navýší operační schopnosti armády v oblasti taktické přepravy nákladu, techniky, bojových jednotek, provádění vzdušných výsadků osob a padákového shozu materiálu. Armáda je zároveň může využívat také k zdravotnickému odsunu vojáků, tzv. MEDEVAC, nebo i k přepravě ústavních činitelů. Nové C-295MW tak částečně převezmou i úkoly, které při letecké přepravě osob v současné době plní dva morálně a technicky zastaralé letouny Jak-40 s podstatně vyššími náklady na provoz a menší přepravní kapacitou, jež jsou na hranici technické životnosti a budou proto z výzbroje vyřazeny v roce 2020. Dojde tak nejen k navýšení celkové přepravní kapacity vojenského letectva, ale také k současnému snížení počtu provozovaných typů letecké techniky a tím i ke snížení logistické náročnosti na zajištění leteckého provozu.

 

Modernizace stávajících C-295M

Flotila čtyř již používaných letounů CASA C-295M ze stavu kbelské 242. transportní a speciální letky zase čeká modernizace, za kterou obrana zaplatí 360,3 mil. Kč bez DPH (436 mil. Kč včetně DPH). Jejím předmětem bude  upgrade komunikačních, navigačních a avionických systémů, systému plánovaní letů, zástavba prostředků satelitní komunikace a rozhraní DATAlink, nebo dodávka nových skladových náhradních dílů pro modernizované systémy a komponenty i nového pozemního vybavení.

Informaci o plánované modernizaci celé flotily letounů CASA C-295M předložil ministr obrany vládě České republiky již v prosinci 2018 a ministerstvo obrany původně počítalo s nižší pořizovací cenou asi 206 milionů korun. Modernizaci navigačního vybavení letounů vyžaduje projekt Evropské unie Single European Sky (EU – SES/SESAR – Jednotné evropské nebe) a upgradem projdou postupně všechny čtyři letouny C-295M ev. č. 0452, 0453, 0454 a 0455. Celý modernizační program je rozložený na roky 2019 až 2021.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Obrana v pondělí uzavře smlouvu na nákup dvou nových letounů CASA“, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/obrana-v-pondeli-uzavre-smlouvu-na-nakup-dvou-novych-letounu-casa/1832359; informační servis MO ČR – kalendář akcí „Podpis smlouvy na dodávku nových letounů Casa a modernizaci stávajících“, http://www.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6692; článek „Zástupci ministerstva obrany podepsali smlouvu na dva nové letouny CASA a modernizaci čtyř stávajících“, autor Petr Sýkora, tiskové oddělení Ministerstva obrany, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/zastupci-ministerstva-obrany-podepsali-smlouvu-na-dva-nove-letouny-casa-a-modernizaci-ctyr-stavajicich-218235/)

(aktualizace: 16. 12. 2019)