AktualityAkviziceModernizace

Dodávka nových vázacích prostředků pro vrtulníky Mi-17 a Mi-171Š

Letos v únoru převzala AČR celkem tři sady nových textilních závěsů používaných k zajištění přepravy nákladů v podvěsu vrtulníků.  Jsou určené pro zavěšení nákladu pod vojenskými vrtulníky Mi-17 a Mi-171Š z výzbroje 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích a 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Závěsy budou využívány jak v České republice, tak při nasazení vrtulníků v zahraničních misích.

Veřejnou soutěž na dodávku vázacích prostředků vyhlásilo MO ČR v květnu 2019 a jejím vítězem se nakonec stala společnost Glomex MS, s.r.o. s produkty britského výrobce AmSafe Bridport. Se společností Glomex následně ministerstvo obrany podepsalo v srpnu 2019 kupní smlouvu v celkové hodnotě 2,6 mil. Kč včetně DPH. Předmětem kupní smlouvy je pak následující zboží:

  • 2 ks závěsů pro přepravu nákladu v podvěsu vrtulníku 2 m – Lifting STROP 2m
  • 2 ks závěsů pro přepravu nákladu v podvěsu vrtulníku 4 m – Lifting STROP 4m
  • 1 ks závěsu dvoupramenného pro přepravu nákladu v podvěsu vrtulníku – 2 legged SLING
  • 1 ks závěsu čtyřpramenného pro přepravu nákladu v podvěsu vrtulníku – 4 legged SLING

 

Jedná se o závěsy pro přepravu nákladu v podvěsu vrtulníku s otočným nákladovým hákem délky 2 či 4 metry s nosností min. 4 000 kg, a dále dvoupramenný vázací prostředek s řetězy o nosnosti min. 2 000 kg a čtyřpramenný textilní vázací prostředek s řetězy o nosnosti min. 4 000 kg. Výrobky společnosti AmSafe Bridport používá většina armád NATO a v podstatě se jedná o standard kvality v daném segmentu.

Závěsy prošly týdenními vojskovými zkouškami a získaly certifikáty typové způsobilosti vydané Odborem dohledu nad vojenským letectvem AČR. Pro koncové uživatele byl na letišti v Náměšti nad Oslavou realizován dvoudenní zaškolovací kurz obsluhujícího personálu za účasti britských zástupců firmy AmSafe Bridport, kteří seznámili příslušný personál se správným užíváním a ošetřováním výrobků.  Dodávka nových vázacích prostředků přispěje k dalšímu navyšování operačních schopností našeho vrtulníkového letectva.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „Dodávka vázacích prostředků pro vojenské vrtulníky“, http://www.glomex-ms.com/cz/o-spolecnosti/novinky/hlavni-novinky/dodavka-vazacich-prostredku-pro-vojenske-vrtulniky/; Registr smluv – Ministerstvo obrany – Textilní vázací prostředky k Mi-17/171Š – nákup, https://smlouvy.gov.cz/smlouva/9956487; https://amsafebridport.com/)