AktualityCvičeníOstré střelby

212. taktická letka opět cvičila s přesně naváděnou municí

V uplynulém týdnu realizovali příslušníci 212. taktické letky z Čáslavi další výcvik přímé letecké podpory (CAS) s použitím cvičné i ostré munice nad leteckou střelnicí ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, který je ze své podstaty důležitou součástí výcvikových osnov taktického letectva.

Kromě použití klasické výzbroje v podobě 20 mm kanónu ZPL-20 Plamen či neřízených raketových střel CRV7 ráže 70mm, odpalovaných z raketnic LAU 5002, však tentokrát přišla ke slovu i méně vídaná přesně naváděná protizemní munice. Jeden z letounů L-159A ev. č. 6070 ve výroční kamufláži zvané „Pandur“ si totiž během dvou letových misí vezl na střelnici Milovany vždy dvojici přesně naváděných pum GBU-12/B Paveway II ve cvičné verzi INERT, využívající pumu Mk.82 bez bojové náplně.

Uvedená konfigurace dvojice navěšených pum je na letounech L-159 poměrně vzácná, neboť se většinou používá tzv. asymetrická konfigurace, kdy je jedna puma GBU-12/B navěšena na pravém pylonu č. 5, zatímco na levý závěsník č. 3 se instaluje kvůli vyvážení 350 litrová přídavná nádrž. Asymetrické navěšení GBU-12 se využívá z velmi prozaického důvodu, aby si co nejvíce pilotů vyzkoušelo použití těchto „drahých“ pum při součinnosti s leteckými návodčími.

Další příležitost odházet přesně naváděné pumy GBU-12/B Paveway II budou mít piloti 212. taktické letky snad už během zářijového cvičení Ample Strike 2021.

Vzlet Pandura ev. č. 6070 z čáslavské dráhy 31, který si na Libavou veze dvojici GBU-12/B Paveway II s cvičnou inertní pumou Mk.82 v modré barvě. Pro působení nad střelnicí má zčásti nabité i výmetnice Vinten Vicon 78 s klamnými cíly FLARE. (foto: Petr Soukop, www.warbirds.cz, https://www.facebook.com/64petr/)


 

 

(úvodní foto:  prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.cz)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 10. 6. 2021)