AktualityZahraniční mise

Na Sinajský poloostrov odletěla 11. letecká jednotka MFO s transportním letounem CASA C-295M

Začátkem týdne odletěli na Sinajský poloostrov z kbelského letiště příslušníci 11. letecké jednotky pozorovatelské mise MFO (Multinational Force and Observers) s transportním letounem CASA C-295M (zřejmě ev. č. 0453) z výzbroje 242. transportní a speciální letky. Hlavním úkolem letecké jednotky „CASA“ úkolového uskupení Armády České republiky MFO Sinaj bude opět po dobu šesti měsíců monitorovat situaci nad egyptsko-izraelskou hranicí společně s mezinárodními pozorovateli na palubě letounu plus zajišťovat přepravu osob a materiálu ve prospěch mise MFO. 11. letecká jednotka naváže na šestiměsíční působení 10. letecké jednotky, která zde působila od května do října s letounem CASA C-295M ev. č. 0452.

V současné době působí v MFO na 1660 příslušníků ozbrojených sil 12 zemí, více než 170 civilních pracovníků a téměř 500 dodavatelů. MFO využívá v oblasti dvou základen – jižní základnu poblíž Šarm al Šejku a částečně severní základnu na Sinaji v El Gorah. Letoun CASA C-295M Vzdušných sil AČR je na Sinajském poloostrově pravidelně přítomen od 4. listopadu 2013 a v současné době na Sinaji slouží celkem 18 českých vojáků – 3 ve štábu mise MFO a 15 příslušníků letového a pozemního personálu 242. transportní a speciální letky s letounem CASA.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil Armády ČR, https://www.facebook.com/ArmadaCeskerepubliky/; http://www.mise.army.cz/aktualni-mise/)