AktualityCvičeníKonfliktyZahraniční mise

ČR hostila americký tanker KC-135R nasazený v operaci NATO

Ve středu 5. května krátce před 16. hodinou přistál na pardubickém letišti americký tankovací stroj KC-135R Stratotanker reg. 63-8018 od 173rd ARS „Hustlin´Huskers“/155th ARW Nebraské národní gardy, který v Evropě podpořil probíhajících operaci podél východního křídla NATO. Samotný letoun a jeho posádka tak svým přesunem do České republiky prověřily schopnosti a podmínky pardubického letiště k přijetí a působení tankerů na letišti se smíšeným vojenským a civilním provozem ve prospěch operací NATO.

Stratotanker reg. 63-8018 přilétl do Evropy v pátek 29. dubna jako „REACH 134“, poté co odstartoval ze své domovské základny Lincoln v Nebrasce a po zhruba 8,5 hodinovém letu přes Atlantik přistál v německém Spangdahlemu, kde je v současné době několik amerických strojů KC-135R na detašmánu. Aktuálním určením tankerů KC-135R v evropském prostoru je především schopnost zabezpečit vzdušné  doplňování paliva aliančním silám, které se podílejí na operaci NATO enhanced Air Policing (eAP). Tato mise v současnosti zahrnuje více než 100 letadel podél celého východního křídla Aliance a rozšířené rotace jednotlivých kontingentů vyžadují enormní podporu při doplňování paliva.

Pro pardubické letiště nejde v případě KC-135R o žádnou premiéru, neboť je posádkami tankovacích strojů Nebraské národní gardy využíváno poměrně často a to v rámci každoročních cvičení Ample Strike, při kterých je většinou realizován i výcvik v doplňování paliva českými piloty Gripenů. Pardubické letiště navíc už v minulosti dokázalo odbavit a následně poskytnout podporu hned dvěma velkokapacitním tankovacím letounům a jejich posádkám zároveň.

KC-135R, který 5. května přilétl do České republiky z německého Spangdahlemu, plnil operační úkol v polském vzdušném prostoru na orbitě východně od města Bydgoscz. Při pozdějším působení z Pardubic pak podnikl 8. května další misi do polského vzdušného prostoru, kde létal na orbitě přímo nad leteckou základnou Minsk-Mazowiecky u Varšavy. V pondělí 9. května opustil z důvodu výluky pardubické letiště a po uskutečnění mise jižně od Rostocku se vrátil zpět do Spangdahlemu. Ve středu 11. května se následně vydal opět jako „REACH 134“ přes Atlantik zpět do USA.

Screeny několika misí KC-135R reg. 63-8018 s volačkou „NACHO 71“, které vykonal v evropském prostoru z německé základny Spangdahlem a z letiště v Pardubicích. Zatímco v polském vzdušném prostoru zřejmě tankoval stroje F-35A národní gardy Vermontu, nad severním Německem doplňoval palivo letounu RC-135W Rivet Joint z britského Mildenhallu. (zdroj: Radarspotters Assistant@Radar_Assistant, Freedom Warrior@Kisako58, Volgowrath@volgowrath)

 

Během všech misí v evropském vzdušném prostoru posádka KC-135R reg. 63-8018  používala svůj standardní volací znak „NACHO 71“, známý z předchozích cvičení Ample Strike apod. O skutečných operačních úkolech můžeme jen spekulovat, ovšem na německých diskusních fórech jsou operace KC-135R Nebraské národní gardy dávány do souvislosti s přesunem osmi letounů páté generace F-35A Lightning II ze 134th FS / 158th FW Vermont Air National Guard, které 2. května dorazily na leteckou základnu Spangdahlem v Německu v rámci posílení mise NATO Enhanced Air Policing podél východního křídla Aliance. „Green Mountain Boys“ ze 158. křídla dislokovaného na letišti Burlington ANGB mají ve Spangdahlemu doplnit a posílit letouny F-35A patřící 388. FW a 419. FW  z letecké základny Hill AFB v Utahu, které operují v evropském prostoru již od února letošního roku.

Nedávné působení tankeru KC-135R Nebraské národní gardy v Evropě a České republice je součástí opatření k navýšení obranyschopnosti východní hranice Aliance. Společným cvičením tak Spojené státy americké deklarují schopnost poskytovat tankovací kapacity kdekoliv v Evropě. Zároveň Česká republika jako hostitelská země potvrzuje připravenost poskytnout zázemí a zabezpečit podporu spojencům, což Alianci umožňuje pružně reagovat na jakékoliv hrozby na svém východním křídle.

“NACHO 71“ přistává 5. května na mokrou dráhu 09 pardubického letiště s následným „backtrackem“ po RWY 27 na západní stojánku před civilní terminál. Vzhledem k absenci tankovacího koše v teleskopickém ráhnu či tankovacích kontejnerů na konci křídel je zřejmé, že Stratotanker Nebraské národní gardy plnil palivem výhradně letouny uzpůsobené pro tankování pomocí ráhna. (3x foto: rtm. Martin Šabatka, Správa letiště Pardubice)

 

Nedávné operační nasazení Stratotankeru Nebraské národní gardy v Evropě a některé jeho mise v polském vzdušném prostoru je možné dát podle německých spotterů do souvislosti s přesunem letounů F-35A od 134th FS / 158th FW Vermont ANG na základnu Spangdahlem dne 2. května. Pro „Green Mountain Boys“ z Vermontu jde po šesti letech o další nasazení v Evropě, navíc premiérově s úplně novou technikou. 158. křídlo totiž v dubnu 2019 ukončilo provoz všech svých letounů F-16C/D Block 30 a zahájilo přípravy k přezbrojení na novou techniku 5. generace.  První dva letouny F-35A vermontské gardy přistály na letišti Burlington ANGB 19. září 2019. (foto: Tech Sgt. Ryan Campbell a 158th FW Public Affairs)


 

 

(úvodní foto: rtm. Martin Šabatka, Správa letiště Pardubice)

(zdroj: článek „V Pardubicích přistál americký tanker KC-135“, autor major Tomáš Maruščák, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-pardubicich-pristal-americky-tanker-kc-135-235173/?fbclid=IwAR2YCTuE0xWjJwffhyxQxTIwlEasKg3tDSxOrOspq94ohYx_oehzuWmokEs; https://twitter.com/ArmadaCR/status/1522221880219951104; https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae050a&lat=50.263&lon=13.148&zoom=6.0&showTrace=2022-05-05; článek „Nebraska ANG supports NATO with KC-135 rotation to Czech Republic“, https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Article/3021132/nebraska-ang-supports-nato-with-kc-135-rotation-to-czech-republic/; článek „Vermont Air National Guard’s F-35s On Their Way To Germany To Support NATO In Eastern Europe“, autor David Cenciotti, https://theaviationist.com/2022/05/02/vt-ang-f-35-to-spangdahlem/; článek „Vermont ANG F-35s join NATO’s Enhanced Air Policing milion“, https://www.ang.af.mil/Media/Article-Display/Article/3017653/vermont-ang-f-35s-join-natos-enhanced-air-policing-mission/; https://www.flugzeugforum.de/)