AktualityAkviziceModernizacePiloti

LOM PRAHA chce rozšířit svou flotilu vrtulníků Enstrom

Pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV), které od roku 2004 zajišťuje kompletní výcvik pilotů Armády České republiky, očekává v následujících letech poměrně značný nárůst potřeb základního výcviku na vrtulníkové technice. Do určité míry je tato predikce založena na očekávaném přílivu většího počtu nových studentů Univerzity obrany se specializací vojenský pilot vrtulníku, kdy armáda už v předstihu řeší možný nedostatek vrtulníkářů pro nové americké stroje H-1, a zčásti jde o nedávné zařazení pardubického CLV mezi první dva kampusy připravované výcvikové sítě v rámci mezinárodní aktivity NATO Flight Traning Europe (NFTE). Aby státní podnik LOM PRAHA dokázal splnit budoucí požadavky v základním vrtulníkovém výcviku pilotů AČR či dalších zahraničních zákazníků, došlo k rozhodnutí posílit flotilu užívaných vrtulníků Enstrom 480B-G o další dva stroje, a to formou pronájmu.

CLV v současné době využívá celkově šest Enstromů. První dva stroje ev. č. 0473 (Pernštejn) a ev. č. 0474 (Arnošt) získali „perníkáři“ již v červnu 2018, zatímco dodávka dvou dalších vrtulníků ev. č. 0459 (Kašpar) a ev. č. 0460 (Taxis) se uskutečnila v srpnu 2018. Tato čtveřice vrtulníků disponuje klasickou NATO Standard kamufláží a žlutými barevnými doplňky. V květnu 2021 pardubické Centrum leteckého výcviku rozšířilo z důvodu navýšení požadavků na letový výcvik svou mini flotilu čtyřech Enstromů o další dva stroje, které původně provozovala hradecká společnost DSA Aviation Company. Oba „bílé“ Enstromy si převzal státní podnik LOM PRAHA a po zapsání do vojenského leteckého rejstříku nosí ev. čísla 0484 (bývalý OK-VRG) a 0485 (bývalý OK-LPT). Ani tento počet však zřejmě nebude stačit na budoucí požadavky.

Státní podnik nechce potřebu navýšení počtu Enstromů řešit přímým nákupem nových strojů, ale pronájmem již používaných vrtulníků od civilních provozovatelů. Z tohoto důvodu LOM PRAHA vyhlásil v květnu 2022 nadlimitní veřejnou zakázku na pronájem minimálně dvojice vrtulníků v předpokládané hodnotě 56 mil. Kč bez DPH. Hlavním předmětem této veřejné zakázky je pronájem nejméně dvou vrtulníků Enstrom 480B-G, typově schválených a letově způsobilých, které budou využity za účelem základního, pokračovacího a taktického výcviku pilotů a doplnění flotily tohoto typu používaného v pardubickém CLV.

Vrtulníky musí být dodány s kompletní průvodní a provozní dokumentací, přičemž státní podnik LOM PRAHA vyžaduje po dodavateli zápis vrtulníků do Vojenského leteckého rejstříku České republiky. Údržbu vrtulníků bude provádět odborný personál pardubického CLV dle průvodní dokumentace, která bude předána spolu s vrtulníky. Náhradní díly potřebné pro plánovanou i neplánovanou údržbu bude státnímu podniku poskytovat vítězný dodavatel. Barevné provedení vrtulníků Enstrom musí umožnit dočasné umístění státních znaků a symbolů, tak jako tomu je na provozované technice CLV. Dodané vrtulníky En-480B-G musí být zároveň vybaveny skleněným kokpitem Garmin 1000H.

Počet pronajatých kusů vrtulníků Enstrom musí zajistit požadovaný nálet 1400 až 1800 hodin v požadovaném období nájmu. Ten se předpokládá do 31. prosince 2024 s opcí na jeden rok, tj. do konce roku 2025, přičemž termín pro dodání vrtulníků byl stanoven nejpozději do 2. ledna 2023.  V případě využití opce se požaduje maximální celkový nálet 2400 hodin. Při dodání vrtulníků již v roce 2022 bude průměrný měsíční nálet na jeden vrtulník v tomto roce odpovídat 1/12 ze 400 hodin.

V pardubickém CLV zároveň nepůjde o jediné plánované rozšíření letového parku, neboť ještě v letošním roce snad dojde ke šťastnému konci i téměř nekonečný příběh s pořízením proudových cvičných letounů L-39NG z Aera Vodochody.

Základním výcvikem na vrtulnících Enstrom 480B-G nyní prochází v pardubickém Centru leteckého výcviku třeba por. Kateřina Kardosová z 243. vrtulníkové letky na 24. základně dopravního letectva Praha-Kbely. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: Martin Šabatkawww.airplane-pictures.net)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com, veřejné zakázky LOM PRAHA s.p.)

(aktualizace: 28. 6. 2022)