AktualityPilotiVelitelé

Velitelem „Peřinovy“ letky se stal major Pavel Linhart

Po téměř třech letech dochází u 212. taktické letky „generálmajora Františka Peřiny“ k dalšímu „střídání stráží“ a dosavadního velitele pplk. Denise Dúbravčíka tak v této funkci nahrazuje mjr. Pavel Linhart. Slavnostní akt předání nové funkce se odehrál toto pondělí 28. června na 21. základně taktického letectva v Čáslavi.

Tehdejší major Denis „DUBRA“ Dúbravčík, který původně zastával funkci zástupce velitele „Peřinovy“ letky, převzal velení 212. tl v červenci 2018 od podplukovníka Petra „ELVISE“ Michenky. V této souvislosti se sluší poznamenat, že Denis Dúbravčík  je dlouholetým pilotem Alky, na kterou se přeškolil už v roce 2006 a v podstatě celá jeho profesní kariéra v Čáslavi je spojena s tímto typem. Během své kariéry bojového pilota taktického letectva měl zároveň příležitost být i display pilotem dvojice L-159 v letech 2009-2011. V roce 2017 se pak zároveň stal i velitelem třetího českého leteckého poradního týmu (LPT) v iráckém Baládu.

Nový velitel letky mjr. Pavel Linhart rozhodně nepřichází do nového prostředí, neboť jde opět o dlouholetého příslušníka 212. tl, a se situací v letce je tak velmi dobře obeznámen. Svou vojenskou kariéru začal Pavel Linhart již ve čtrnácti letech absolvováním vojenského gymnázia. Poté následovala Univerzita obrany v Brně a letecký výcvik v pardubickém Centru leteckého výcviku. Zde také zažil první horké chvilky při velmi tvrdém přistání s Albíkem, který na dráze nebezpečně odskočil, naštěstí vše dopadlo dobře a k žádnému poškození nedošlo.

Pokračovací bojový výcvik pak absolvoval na typu L-39ZA u 221. taktické letky v Náměšti nad Oslavou. V roce 2009 přišlo přeškolení na L-159A a služba u 212. taktické letky v Čáslavi. S Alkou se Pavel Linhart účastnil celé řady zahraničních cvičení, včetně ostrých střeleb ve švédském Vidselu v roce 2012. Vzhledem k vyššímu věku již nebyl vybrán k přeškolení na nadzvukové Gripeny a zůstal tak věrný Alce. U „Peřinovy“ letky následně vykonával funkci navigátora a střeleckého důstojníka, a v roce 2015 měl na svém kontě již přes 1300 nalétaných hodin. Mezi jeho velké koníčky patří parašutismus. S přáním mnoha úspěchů v nové funkci se připojuje i redakce czechairforce.com.

Fotografie ze slavnostního aktu předání nové funkce velitele letky můžete shlédnout na oficiálním facebookovém profilu 212. taktické letky „generálmajora Františka Peřiny“.


 

 

(úvodní foto:  kpt. Michal Hodač, 212. taktická letka)

(zdroj: https://www.facebook.com/212-taktick%C3%A1-letka-gener%C3%A1la-Pe%C5%99iny-467822989923051; článek „Reálný boj by měl jednou zažít každý voják, říká kapitán vzdušných sil“, autoři: Xman.cz, Markéta Davidová, https://www.idnes.cz/xman/rozhovory/pilot-vojenske-stihacky.A151119_231708_xman-rozhovory_fro)