AktualityModernizaceTechnika

Bývalá Kalibra 1526 se vrací po revizi zpět do služby jako Fotolet

Právě v těchto dnech probíhají v kunovické společnosti Aircraft Industries finální zálety letounu L-410FG ev. č. 1526, jenž původně sloužil ve Vzdušných silách AČR jako tzv. obletová laboratoř. Turbík procházel u výrobce v Kunovicích předepsanou revizí R3 spojenou s přestavbou na verzi Fotolet a po převzetí armádou bude opětovně zařazen do stavu 242. transportní a speciální letky na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích.

Letoun L-410FG ev. č. 1526, který je známější pod svým původním slangovým názvem „KALIBRA“, byl určen k letovému ověřování činnosti prostředků radiotechnického zabezpečení a letištního radionavigačního zabezpečení. Po přestavbě na obletovou laboratoř v roce 2000 zahájil svou službu u tehdejší 34. základny speciálního letectva v Pardubicích. Samotná modifikace „eFGéčka“ a zástavba speciální konzole ZMOL-1 na palubu Turbíka 1526 byla společným projektem Ministerstvem obrany a VTÚLaPVO Praha (Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany), do kterého se rovněž zapojily společnosti Aviation Service a ERA.

Ačkoliv je služba Turbíku ev. č. 1526 od poloviny 80. let neodmyslitelně spjata ještě s tehdejší  Fotoleteckou skupinou (FLS) v Hradci Králové a později 34. základnou školního letectva, respektive již zmiňovanou 34. základnou speciálního letectva v Pardubicích, poslední roky sloužil výhradně na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích. V letech 2007-2008 prošel u výrobce první revizí R1, která mu prodloužila meziopravní technický resurs o dalších 4800 letových hodin (+150 hodin), nebo 10 let provozu. Právě po desetiletém provozu se začala blížit doba vyčerpání stávajícího resursu a svůj úplně poslední měřící let tak provedla Kalibra ve středu 17. července 2019 s osádkou ve složení kpt. Vladimír Fránek a operátor nprap. Roman Kovařík. V pondělí 22. července došlo na 24. základně dopravního letectva ve Kbelích ke slavnostnímu ukončení provozu obletové laboratoře ve Vzdušných silách Armády ČR, tedy po 19 letech spolehlivé služby. Armáda však chtěla samotný letoun provozovat i nadále a proto rozhodla o provedení revize, jež by umožnila opětovný návrat do služby u kbelské základny.

Už v době před odstavením z provozu bylo rozhodnuto, že v Kunovicích dojde v průběhu revize k odstranění konzole ZMOL-1 a letoun bude upraven do klasické konfigurace ve verzi Fotolet. Prapůvodní plány sice počítaly s instalací nějaké novější konzole pro plnění funkce obletové laboratoře, nedostatek financí však tento záměr překazil. Na samotný přelet k výrobci do Kunovic však Turbík 1526 čekal více než rok, neboť ministerstvo obrany a společnost Aircraft Industries se v uvedené době nedokázaly dohodnout na podmínkách servisu letounů L-410 pro AČR. Po několika měsících intenzívního vyjednávání a dvou neúspěšných pokusech se ministerstvu obrany a výrobci nakonec podařilo najít společnou řeč a uzavřít velmi důležitou smlouvu na servis letounů L-410 vzdušných sil AČR v hodnotě 306 mil Kč (včetně DPH), jež by měla zajistit provoz Turbíků a jejich servisní podporu až do 30. června 2024.

Teprve 17. srpna 2020 tak mohl L-410FG ev. č. 1526 přelétnout do Kunovic k provedení revize R3, na kterou čekal ve Kbelích od července 2019 po svém ukončení provozu obletové laboratoře. Proč armáda zvolila v případě Turbíku rozsah prací v podobě R3 je tak trochu záhadou, neboť tento vyšší stupeň servisu se provádí na letounech L-410 až po 14.400 letových hodinách, nebo deseti letech provozu od poslední revize, respektive po třiceti letech od přechodu na bez GO provoz. Každopádně tato revize opět prodlužuje život Turbíku na dalších 4800 (+150) letových hodin, či 10 let provozu a je tak pravděpodobné, že bývalou Kalibru budeme na naší obloze vídat minimálně do roku 2032.

Během samotné revize u výrobce byla demontována konzole ZMOL-1 a Turbík ev. č. 1526 prošel rekonfigurací do standardní podoby verze Fotolet. Po ukončení veškerých prací mu byl zároveň obnoven kamuflážní nátěr za použití nových barev Akzo Nobel, které už byly aplikovány na letounu L-410UVP-E20M evidenčního čísla 2602 během revize R2 v roce 2017. Oproti původním nástřikům však byl zvolen o něco lesklejší nátěr, který podle armády vykazuje delší životnost a není tolik náchylný k opotřebení, jako čistě matný povrch. Při srovnání s původní kamufláži z roku 2008 lze nyní pozorovat i další nepatrné odlišnosti. Turbík konečně získal zvýrazněné žluté lemování všech dveří a vysekávací zóny dle normy STANAG 3230. Na přídi přibyl i nápis CZECH AIR FORCE, lvíček je vyobrazen pouze linkou a na trupu byla pod evidenčním trupovým číslem aplikována samolepka se znakem 24. zDL.

Na samotném vybavení letounu lze pak z venčí pozorovat oproti stavu před revizí opět určité rozdíly. Vzhledem k tomu, že Turbík 1526 nebyl původně modernizován na aktuální civilní předpisy, došlo nyní k potřebnému upgrade jeho radionavigačního vybavení pro splnění podmínek Eurocontrol. Na spodku trupu tak zmizely VHF antény původních radiostanic LUN, které nahradila dvojice „ploutvičkových“ antén, používaných novými radiostanicemi s krokem 8,33 kHz.  Na pravé straně trupu zároveň došlo k odstranění kulovitého okna. Oproti bývalé konfiguraci obletové laboratoře se do proskleného pracoviště operátora na přídi stroje zároveň vrátily panely s vybranými letovými přístroji, GPS či komunikačními prostředky, jejichž kabeláž je krásně vidět na fotografiích. Vzhledem k tomu, že se na Fotoletu již nepoužívají analogové kamery AFA pro šikmé snímkování, jsou oba boční prosklené otvory na pravé a levé straně trupu překryty krycími plechy.

Ačkoliv armáda zatím neupřesnila přesnou konfiguraci letounu, je velmi pravděpodobné, že jeden z dvojice L-410FG bude mít trvale instalovánu leteckou digitální fotogrammetrickou kameru Leica ADS100, zatímco druhý stroj bude disponovat leteckým laserovým skenerem Leica ALS80. Společné létání obou „eFGéček“ však nebude trvat dlouho, neboť už v první polovině roku 2023 čeká sesterský L-410FG ev. č. 1525 plánovaná revize R2 a tento Turbík bude minimálně 1,5 roku mimo provoz.

Obrovské poděkování si zaslouží Honza Lekeš, jehož úžasné fotky nejen z Kunovic můžete shlédnout v jeho fotogalerii na www.zonerama.com

Fotografie Turbíka ev. č. 1526 z kunovického letiště během jednoho ze záletů po dokončení revize R3. Letoun disponuje novou, mírně lesklejší NATO Standard kamufláží, vytvořenou za použití barev Akzo Nobel, nové jsou i výstražné žluté barevné doplňky či znak 24. zDL a nápis CZECH AIR FORCE, zatímco původní oranžové barevné doplňky zůstaly. Na spodní části trupu lze rovněž spatřit množství nových antén, což predikuje kompletní modernizaci radionavigačního vybavení Turbíka kvůli splnění aktuálních civilních předpisů v rámci organizace Eurocontrol. (3x foto: Jan Lekeš)


 

 

(úvodní foto: Jan Lekeš, www.zonerama.com)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 6. 12. 2021)