AktualityPilotiTechnika

CLV vybráno k výcviku v rámci NATO Flight Training Europe

Pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV) nedávno dosáhlo významného mezinárodního úspěchu, když bylo oficiálně zařazeno mezi první dva kampusy připravované výcvikové sítě v rámci mezinárodní aktivity NATO Flight Traning Europe (NFTE). Ve čtvrtek 2. prosince se na tom usneslo všech deset účastnických států, které se na projektu NFTE podílejí, a mezi než kromě České republiky patří Belgie, Řecko, Maďarsko, Itálie, Černá Hora, Severní Makedonie, Rumunsko, Španělsko a Turecko. Pro samotné CLV státního podniku LOM PRAHA jde bezesporu o velký úspěch, neboť dokázalo uspět v konkurenci dalších evropských výcvikových center.

Myšlenka na založení aktivity NATO Flight Traning Europe se probírala mezi evropskými státy již delší dobu, ovšem teprve v červnu 2021 podepsali ministři obrany účastnických států programu NFTE memorandum o porozumění, čímž mohl být formálně zahájen proces vytvoření nové struktury výcviku v rámci Aliance. Samotné NATO Flight Traning Europe by mělo v budoucnu poskytovat letecký výcvik pro členské země tím, že se v Evropě vytvoří síť výcvikových center, která maximálně využijí již stávající výcviková střediska v jednotlivých členských státech. Ta následně zajistí celé spektrum činností potřebných ke školení pilotů stíhaček, dopravních letadel, vrtulníků či operátorů bezpilotních prostředků. Program NFTE má zároveň přispět k tomu, aby se výcvik pilotů členských států NATO sjednotil a zvýšila se jeho vzájemná interoperabilita, navíc sdílením výcvikových center se zajistí i menší finanční náročnost výcviku napříč celou Aliancí.

Centrum leteckého výcviku nebylo pro aktivity spojené s NFTE vybráno rozhodně náhodou. Dne 6. září 2021 se přímo na pardubickém letišti konalo setkání expertů, jehož cílem bylo zmapování možností pardubického CLV přispívat do NATO Flight Training Europe. Setkání se zúčastnili zástupci velitelství NATO z Bruselu, zástupci ministerstva obrany ČR, zástupci MATC (Multinational Aviation Training Centre), velitelství vzdušných sil a dalších složek AČR plus samozřejmě zástupci státního podniku LOM PRAHA a samotného Centra Leteckého výcviku. Účastníci setkání byli seznámeni s úkoly, jež CLV plní, technikou a schopnostmi, prohlédli si simulátory, navštívili hangár oprav a údržby letecké techniky a na závěr navštívili i Taktické simulační centrum (TSC).

Je zřejmé, že Centrum leteckého výcviku v Pardubicích zanechalo u zahraničních expertů pozitivní dojem a pouhých šest měsíců po podpisu  memoranda o porozumění ministry obrany účastnických států programu NFTE tak bylo vybráno společně s International Flight Training School (IFTS) se sídlem v italském Decimomannu na Sardinii jako vůbec první z dvojice výcvikových kampusů NFTE. Obě školící místa poskytnou špičkové výcvikové příležitosti pro začínající piloty proudových stíhaček účastnických států a očekává se, že první studenti začnou trénovat v obou kampusech již v průběhu roku 2023.

Aktuální výběr prvních dvou výcvikových center NFTE je samozřejmě pouze úvodním krokem v ambiciózním plánu mezinárodní spolupráce při výcviku létajícího personálu účastnických států Aliance. Pro CLV jde zároveň o ocenění kvality vojenského leteckého výcviku, který má v Pardubicích dlouholetou tradici a u jehož zrodu stála v roce 1995 ještě tehdejší 34. základna školního letectva.


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: článek „Allies select initial two Pilot Training Campuses for NATO Flight Training Europe“, https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_189435.htm?s=09; informace o návštěvě představitelů NFTE v pardubickém CLV, text Petr Chiprianov, oficiální facebookový profil CLV Prardubice, https://www.facebook.com/CLVPardubice; článek „NATO vybralo centra pro výcvik svých pilotů. Jedno je i v Pardubicích“, https://www.natoaktual.cz/v-mediich/nato-vycvik-pilot-pardubice-italie-centrum.A211207_155651_na_media_m02)