AktualityAkviziceModernizaceVelitelé

Zástupcům vzdušných sil AČR byl prezentován nový letoun L 410NG

Ve čtvrtek 5. ledna zavítala k českému výrobci Aircraft Industries v Kunovicích delegace, složená ze zástupců Vzdušných sil Armády České republiky, aby si zde prohlédla nový letoun L 410NG, určený pro přepravu cestujících a nákladu na krátké či středně dlouhé vzdálenosti. Setkání se kromě generální ředitelky Aircraft Industries, a.s. Ilony Plškové a prezidenta společnosti OMNIPOL, a.s. Jiřího Podpěry účastnili za AČR velitel vzdušných sil brig. generál Petr Čepelka, dále zástupce velitele vzdušných sil plukovník gšt. David Klement a velitel 24. zDL Praha-Kbely brigádní generál Jaroslav Falta s doprovodem.

Prezentace nového L 410NG se uskutečnila v tzv. hale záletu a byla zaměřena především na představení nových vlastností letounu s důrazem na jeho víceúčelovost a využití zejména ve verzích pro přepravu cestujících, nákladu, či výsadkovou a sanitní verzi. Součástí prezentace byl i demonstrační let letounem L 410NG reg. OK-JRP a prohlídka výrobních prostor kunovické společnosti Aircraft Industries. Ta prošla vloni kompletní změnou majetkové struktury a tradiční výrobce LET Kunovice se po 14 letech opět vrátil do českého vlastnictví a stal se součástí holdingu OMNIPOL a.s. Kunovický Aircraft Industries je zároveň dlouholetým obchodním partnerem Vzdušných sil AČR, který zajišťuje opravy, údržbu a servis celé flotily letounů L-410 českého letectva na základě uzavřené smlouvy o podpoře, jež aktuálně platí do konce června 2024.

Delegace AČR v čele s velitelem vzdušných sil brig. generálem Petrem Čepelkou během návštěvy českého výrobce Aircraft Industries v Kunovicích a představení programu L 410NG. (foto: Aircraft Industries, a.s., www.let.cz)

 

Flotila aktuálně provozovaných kbelských L-410 pochopitelně pomalu stárne a velení vzdušných sil řeší otázku jejich budoucnosti. Zatímco oba specializované fotogrametrické L-410FG ev. č. 1525 a 1526 právě prošly, respektive v případě letounu ev. č. 1525 v letošním roce teprve projdou rozsáhlou revizí R3, což zajistí jejich provoz v následujících deseti letech, u zbylých Turbíků je situace poněkud složitější. Jde konkrétně o dva letouny verze L-410UVP-E20 čísel 2601 a 2710, létající  ve VIP salonní verzi, zatímco zbylá dvojice strojů čísel 2312 a 2602 je ve variantě UVP-E20M, určené především k výsadkům. Tato čtveřice Turbíků prošla zhruba v letech 2015-2017 revizemi R2, při kterých jim byl prodloužen meziopravní technický resurs o 4800 hodin, nebo dobově o 10 let, což teoreticky znamená, že dolétají přibližně v letech 2026-28.

Armáda proto musí již zanedlouho rozhodnout, zda si tyto letouny ponechá i nadále a pošle je k výrobci na další nákladnou revizi R3, nebo je nahradí úplně novou platformou. Jedním z řešení, které se nyní na vzdušných silách detailně zvažuje, je případná akvizice dvou nových L 410NG s tím, že část starších kbelských Turbíků bude předisponována k pardubickému CLV. Zde vedení státního podniku LOM PRAHA po vyřazení jednoho L-410 ev. č. 0731 řeší, jakým způsobem do budoucna zabezpečí výcvik pilotů dopravního letectva, a převzetí 1-2 kbelských strojů by určitě bylo řešením. Přeci jenom, armádní Turbíky ve verzích UVP-E jsou zhruba o deset let mladší než původní L-410UVP-T, provozované státním podnikem.

Projektovaná podoba hlídkové verze L 410NG MPA v kamufláži AČR, vybavená radarem Leonardo Osprey 30 a optoelektronickou hlavicí Wescam MX15 EO/IR. (zdroj: Aircraft Industries, a.s., www.let.cz)

 

Kunovický výrobce Aircraft Industries nabízí armádě letoun L 410 NG především ve verzích Multirole a MPA. Víceúčelová verze Multirole disponuje variabilním uspořádáním interiéru, který je možné v krátkém čase upravit dle potřeby vykonávané mise. Jednotlivé sady obsahují například speciální sanitní kit s možností instalace biovaků pro přepravu infekčních pacientů, nebo sklopná sedadla atd. Hlídková verze MPA je primárně osazena senzorickým vybavením v podobě vyhledávacího radaru Leonardo Osprey 30 s 360 stupňovým pokrytím, dále optoelektronickou hlavicí Wescam MX15 EO/IR a dalšího specifického vybavení dle požadavků konkrétního zákazníka. Moderní monitorovací zařízení umožňuje hlídkování a sledování pohybu na pevnině, moři i ve vzduchu. Letoun lze přitom využít i jako víceúčelový stroj.  Jak celý příběh zamýšlené akvizice nových letounů  L 410 NG pro AČR dopadne však ukáže až čas.

Samotný L 410NG je nejnovější verzí legendárních letounů řady L 410 Turbolet. Vývoj „engéčka“ byl spuštěn v roce 2010 v rámci projektu MOSTA (Modernization Of Small Transport Aircraft) a jeho sériová výroba byla zahájena v roce 2018. Inovovaný letoun nabízí vylepšené letové parametry a provozní charakteristiky, modernější technologie a inovovanou avioniku. Nová konstrukce křídla s integrální palivovou nádrží má větší objem, a proto umožňuje podstatné prodloužení doletu ze 1.400 km na téměř 2.600 km. Zásadní je rovněž zvýšení MTOW a užitečného zatížení (payload), díky kterému „engéčko“ přepraví o 500 kg více nákladu. Zavazadlový prostor byl zvětšen dvojnásobně, s čímž souvisí prodloužení nosové části letounu.

Oproti předchozí generaci Turboletů dále L 410NG disponuje díky výkonnější pohonné jednotce GE H85-200 s vrtulemi AV 725 lepšími letovými a výkonnostními parametry či užitnými vlastnostmi, jako je například zvýšení cestovní rychlosti z 386 na 420 km/h a zlepšení výkonů v teplých a vysokohorských podmínkách. Díky použití nových výrobních postupů a materiálů se zároveň podstatně zvýšila životnost letounu až na hodnotu 30.000 letových hodin. Samozřejmostí je pak moderní avionika a nové „engéčko“ disponuje perspektivním „Glass Cockpitem“ Garmin G3000.

Jednou z možností obměny letového parku kbelské „dopravky“ je akvizice dvou nových strojů L 410NG, které by u 24. základny dopravního letectva nahradily původní verze legendárních Turboletů. Tyto starší letouny by následně mohl využít státní podnik LOM PRAHA při výcviku v pardubickém Centru leteckého výcviku, kde letouny L-410UVP-T pomalu dosluhují. (foto: Jan Lekeš, www.zonerama.com)


 

(úvodní foto: Jan Lekeš, www.zonerama.com)

(zdroj: oficiální FB profil Aircraft Industries, a.s.; archív redakce czechairforce.com; www.let.cz)