AktualityCvičeníTechnikaZahraniční mise

Čáslavský Cross Servicing, aneb „Waffenbrüderschaft 22“ v praxi

Vzhledem k typové různorodosti vojenských letadel ve výzbroji třiceti členských států NATO je velmi důležité zavedení a neustálé procvičování jednotného konceptu pro případné přijetí a odbavení „cizích“  letounů na základnách NATO, známého jako Aircraft Cross Servicing (ACS). Česká republika jej dříve realizovala poměrně intenzivně s našimi aliančními partnery především z Německa a Belgie, ovšem zhruba před 5 lety byl výcvik v rámci programu ACS do určité míry utlumen. Až teprve nedávná ruská agrese na Ukrajině probudila jednotlivé členy Aliance z letargie a s výcvikem Aircraft Cross Servicing se opět intenzivně začalo.  Potvrzením aktuálního trendu je i nedávná návštěva dvojice německých strojů EF2000 na čáslavské základně právě za tímto účelem.

Základní koncept postupů a výcviku Aircraft Cross Servicing byl vytvořen již před 10-15 lety. V praxi jde o požadavek, aby  příslušníci pozemního leteckého personálu byli proškoleni k poskytnutí základní údržby a procedur u cizích letounů NATO a byli schopni přijetí a odbavení letounu jak po přistání, tak i před opakovaným vzletem. Veškeré procedury ACS řídí Velitelství spojeneckého letectva (HQ AIRCOM) s velitelstvím v německém Ramsteinu, které v předstihu informuje o případném přistáním aliančního letounu na cizí základně, tak aby technici byli  připraveni poskytnout požadovanou službu. Technici z 21. základny taktického letectva v Čáslavi, kteří běžně pracují na Gripenech či Alkách, tak mají příležitost se v rámci ACS naučit obsluhovat například německé letouny Tornado, Typhoon, nebo belgické stroje F-16. A naopak německý a belgický pozemní personál se u nás školí zase na naše Gripeny či Alky.

 

Aircraft Cross Servicing 2022

Koncem minulého týdne přistála na letecké základně v Čáslavi v rámci výcviku Aircraft Cross Servicing německého a českého personálu dvojice víceúčelových stíhacích letounů Eurofighter EF2000 Typhoon od TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) z bavorského Neuburgu. Šlo o dvojici hotovostních letounů s ostrou (live) raketovou výzbrojí, jejichž letu do ČR bylo zároveň využito pro přeshraniční výcvik v rámci formátu Cross Border Operations. Proti oběma Tajfunům tak startovala čáslavská hotovost, kterou tentokrát vzácně tvořila i spárka JAS-39D!!, protože „když musíš, tak musíš“. Oba Gripeny s volacími znaky CF01/02 směřovaly do tradičního vyhrazeného prostoru mezi městy Chemnitz a Lipsko, kde piloti realizovali  různé scénáře vzdušného boje DACT (Dissimilar Air Combat Training).

Po skončení činnosti v německém vzdušném prostoru pak oba Gripeny doprovodily dvojici německých Tajfunů až na čáslavskou základnu. Po přistání na RWY31 a zarolování na severní stojánku si naši technici na strojích Luftwaffe prakticky nacvičili pod dohledem německých instruktorů veškeré procedury k přijetí letounu a přípravy k opakovanému vzletu. Tento výcvik se na čáslavské základně dotkl zhruba 10 lidí a nový tým je sestaven z vojáků průřezově ze všech letek, kteří byli po úspěšném zaškolení německými kolegy k těmto úkonům certifikováni. Samotný proces Aircraft Cross Servicing definuje norma STANAG 3430, díky které je přesně určeno rozmezí operací, které technik na letounu může po zaškolení provádět. Výcvik probíhá ve třech fázích: Familiarizace (seznámení se s typem letounu), Initial training (počáteční výcvik) a udržovací fáze tzv. recertifikace. Ta se provádí nejpozději rok po počátečním tréninku.

Díky nedávnému proškolení tak je vybraný technický personál čáslavské základny schopen při neplánovaném přistání německých strojů EF2000 tyto letouny přijmout a v rámci přípravy k opakovanému vzletu například asistovat jejich pilotům při doplňování paliva či jiných provozních náplní či plynů, předávat potřebné informace a poskytovat další technickou pomoc. Navíc se zdá, že program Aircraft Cross Servicing se stal aktuálně prioritou z hlediska velení leteckých operací v rámci NATO a připravuje se jeho rozšíření. Každopádně čáslavský pozemní personál je „vždy připraven“ :o)

Zpracováno na základě textu kapitánky Hany Havrdové, tiskové a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav

Dvojice hotovostních Tajfunů reg. 30+88 a 31+19 z bavorského Neuburgu přistála na čáslavské základně ve čtvrtek 12. května. Výcvik a certifikace procedur Aircraft Cross Servicing se odehrály na severní stojánce, kterou jinak využívají L-159 obou čáslavských letek. Hotovostní Tajfuny přilétly v klasické konfiguraci pro plnění úkolů QRA, tedy s dvojicí případných nádrží a dvojicí ostrých střel Iris-T (žlutý proužek). Někteří členové českého personálu používají německé ochranné přílby, tak aby byli schopni komunikovat s pilotem v kokpitu EF2000. (foto: 1x kpt. Pavel Vaňha a 2x prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: článek „V Čáslavi se postarají i o Tornádo nebo Eurofighterů, autor kapitánka Hana Havrdová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-caslavi-se-postaraji-i-o-tornado-nebo-eurofighter-235525/; https://globe.adsbexchange.com/?icao=498436&lat=49.998&lon=14.457&zoom=7.8&showTrace=2022-05-12; archiv redakce czechairforce.com; https://www.flugzeugforum.de/)

(aktualizace: 19. 5. 2022)