AktualityCvičeníOstré střelbyTechnika

S pumami Mk.82 nad Libavou, české Gripeny měly ostré střelby

V minulém týdnu realizovalo taktické a vrtulníkové letectvo AČR ostré střelby na pozemní cíle ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. Zatímco pro piloty útočných strojů L-159 či bitevních vrtulníků Mi-24 jde v rámci přímé podpory pozemních vojsk prakticky o běžnou záležitost, pro stíhače „tygří“ 211. taktické letky jde v rámci výcvikových osnov o relativně novou zkušenost.

Nadzvukové Gripeny byly pořizovány v roce 2004 výhradně pro zabezpečení potřeb ochrany vzdušného prostoru ČR a z toho vyplívajícího plnění pouze úkolů Air-to-Air. Tomuto jednoúčelovému určení tak odpovídala nejen pořizovaná výzbroj samotných letounů, ale i jejich softwarové vybavení. České letouny totiž měly zpočátku nainstalovánu specifickou verzi palubního software s přívlastkem CZ, který postrádal funkce umožňující údery proti pozemním cílům, neboť Česká republika v rámci prvního pronájmu podobné schopnosti smluvně nepožadovala.

Protože však šlo pro švédského výrobce o poměrně drahou a v podstatě zbytečnou práci navíc, mají české Gripeny od aktualizace MS19.2 prakticky identický software, který se téměř v ničem neodlišuje od švédských letounů. Této schopnosti však čeští piloti příliš nevyužili a jediným efektem bylo v roce 2013 zahájení omezeného výcviku CAS (Close Air Support), spojeného s výcvikem střelby palubním kanónem na pozemní cíle.

K zásadní změně v nahlížení na bojové možnosti letounů JAS-39 došlo až v souvislosti s druhým pronájmem, kdy bylo přijato politické rozhodnutí o navýšení operačních schopností českých Gripenů, u nichž se nově požadovala i schopnost úderů na pozemní cíle přesně naváděnou municí. Uvedené schopnosti byly podmíněny nejen modernizačním programem ve Švédsku, spojeným s přechodem na tehdy nejnovější softwarovou edici MS20 Block 1.2, ale především s nákupem samotné cvičné a ostré pumové výzbroje typu Mk.82/GBU-12, dodávkou NATO standard pylonů ze Švédska a dále integrací zaměřovacích kontejnerů Litening 4i z Izraele.

Vojskové zkoušky, při kterých se ověřovala konkrétní přesnost a funkčnost nových schopností proběhly až v létě loňského roku na letecké střelnici ve VVP Boletice. Při „vojskovkách“ byla použita cvičná i ostrá munice typu GBU-12/Mk.82 a nejvíce asi překvapila přesnost zásahů právě hloupých pum, kdy se podařilo docílit ve spolupráci s kontejnerem Litening takřka bodového zásahu.

„Hloupé“ pumy Mk.82 ve verzi INERT byly použity i při nedávných květnových ostrých střelbách, jež se uskutečnily pro změnu na Libavé. AČR může po zrušení letecké střelnice Jordán ve VVP Jince využívat pro použití letecké munice prakticky už jen dvě lokality, a to leteckou střelnici Ondřejov ve VVP Boletice a leteckou střelnici Milovany ve VVP Libavá. Obě jsou certifikované ke shozu i ostré pumové výzbroje kategorie Mk.82/GBU-12 a umožňují odhoz z určitého náletového směru až ze vzdálenosti 3NM od dopadové plochy. Odhoz z maximální vzdálenosti bohužel není možné z bezpečnostních důvodů realizovat.

Výcvik a rozvíjení schopností Air-to-Ground u nadzvukových Gripenů je určitě krok správným směrem, na druhou stranu v případě současného taktického letectva AČR bude vždy limitován nedostatečným počtem letounů a létajícího personálu. Pro příslušníky 211. taktické letky tak půjde vesměs o marginální záležitost, které se bude reálně věnovat pouze několik vybraných pilotů. Hlavní náplní čáslavských stíhačů totiž i nadále zůstávají úkoly spojené s ochranou vzdušného prostoru České republiky.

„MAIDEN 21“ je chystán k letu na střelnici ve VVP Libavá v rámci květnových ostrých střeleb. Cvičná inertní verze pumy Mk.82 se navěšuje na dvojici vnějších NATO standard pylonů s pneumatickým odhozem. Vzhledem k tvarovým detailům pumy jde s největší pravděpodobností o munici z produkce španělské zbrojovky EXPAL Systems. (foto: 21. zTL Čáslav)

 

Během střeleb na Libavé přišel ke slovu i palubní kanón Mauser BK-27 s municí ráže 27mm typu FAP (Fragile Armor-Piercing). K nabití potřebného palebného průměru se nemusí používat žádný specializovaný nabíjecí podavač. (foto: 21. zTL Čáslav)

 

Stejně tak pro navěšení munice není u Gripenu potřeba žádných specializovaných muničních nakladačů typu EINSA apod., ale používají se ruční navijáky a kotvící přípravek či hrazda. Takto je možné navěsit veškerou A2A či A2G výzbroj včetně přídavných nádrží a to na všechny závěsné body. Pomocí navijáků je možné dokonce navěsit i PLŘS na koncové wingtipy a ruční navijáky se používají rovněž při svěšování motoru. (foto: 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: archiv redakce czechairforce.com; facebook 21. zTL Čáslav)

(aktualizace: 21. 5. 2022)