AktualityCvičení

Nový vrtulník Enstrom 480 se představil v Boleticích na cvičení Ample Strike 2018

Vojenský výcvikový prostor v Boleticích je jedním z míst, kde se v uplynulých dvou týdnech odehrávalo cvičení leteckých návodčích z celkem 19 armád aliančních a partnerských zemí pod názvem Ample Strike 2018 (AMSE18). Na cvičení nechyběla ani rozličná technika, včetně nejnovějšího přírůstku Centra leteckého výcviku v Pardubicích, cvičného vrtulníku Enstrom 480B-G. Ve středu 12. září, v předposlední den cvičení, se na FARPu Podvoří ve VVP Boletice objevil Enstrom ev. č. 0459, který během dvou letových misí nad výcvikovým prostorem Boletice-Jih prověřoval své možnosti radiové komunikace s ostatními vrtulníky. Enstromy pardubického Centra leteckého výcviku totiž disponují moderními vojenskými radiostanicemi Cobham, které pracují také ve druhém leteckém pásmu, což jim umožňuje se zapojit i do vojenských cvičení.

„Vrtulník Enstrom zde prověřil své radiové systémy a možnosti spojení a koordinace s leteckými návodčími a ostatní leteckou technikou, zejména vrtulníkem Mi-24. Šlo samozřejmě jen o nácvik a prověření schopností tohoto výcvikového stroje, na jehož platformě budou vykonávat výcvik i budoucí vojenští piloti. Přítomnosti Enstromu využily i osádky vrtulníků Mi-24, které si na něm vyzkoušely i postupy navedení s cvičnou fotostřelbou“, uvedl major Jan Vanický, pilot 221. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou.

Předposlední den cvičení Ample Strike 2018 byl v Boleticích ve znamení střeleb, přesného navádění na cíl, ale i prověření interoperability jednotlivých zemí. Vzdušné síly AČR vyčlenily pro působení na FARP Podvoří ve VVP Boletice trojici bitevních vrtulníků Mi-24V/Mi-35 (ev. č. 3362, 3365, 3367), a tři transportní stroje Mi-171Š/ŠM (ev. č. 9868, 9799, ????) z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Během předposledního dne cvičení vojáci procvičili řadu bojových scénářů, zejména s ohledem na zapojení leteckých návodčích, kterých je zde několik desítek. Kromě navádění na cíl či pozorování cílů se v průběhu celého dne uskutečnilo několik ostrých střeleb na cvičné cíle v prostoru boletické střelnice. Osádky vrtulníků Mi-24 měly během dne vždy několik letových oken, kdy některá slouží pouze ke koordinaci a součinnosti při navádění, nalétávání na cíl až po ostré střelby z palubního kulometu ráže 12,7 mm, kanónového kontejneru UPK-23-250 ráže 23mm, zbraňového kontejneru GUV, nebo raketových bloků B-8.

Celkový pohled na FARP Podvoří ve VVP Boletice s náměšťskými vrtulníky Mi-35 a Mi-171. Při minulých ročnících cvičení Ample Strike byl tento FARP využíván spíše americkými stroji AH-64D Apache, zatímco české vrtulníky operovaly převážně z FARPu Bores ve VVP Libavá. (foto: Michal Voska, www.army.cz)

 

Hind ev. č. 3367, vyzbrojený raketovými bloky B-8 na neřízené rakety ráže 80mm, se chystá k další misi z boletického FARPu v rámci cvičení AMSE18. Tento konkrétní stroj je v pořadí třetím Hindem, který nedávno prošel generální opravou v podniku LOM Praha a disponuje novou kamufláží. (foto: 22. zVrL, www.lznamest.army.cz)


 

(úvodní foto: Michal Voska, www.army.cz)

(zdroj: zpracováno na základě článku Michala Vosky „Nový vrtulník Enstrom se předvedl na cvičení Ample Strike 2018 v Boleticích“, tiskový servis MO ČR, www.acr.army.cz/informacni-servis/; článek Jana Čadila „Enstromy 480 v CLV Pardubice – Nová etapa výcviku vrtulníkových pilotů zahájena“, ročenka Vzdušných Sil AČR 2018, vydavatelství Aeromedia; facebookový profil AČR; evidenční čísla vrtulníků z fotogalerie cvičení AMSE18 na webu 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou, www.lznamest.army.cz)