AktualityAkviziceModernizace

Základna v Náměšti dostane nové mobilní záchytné zařízení letounů PORTARREST

Ministerstvo obrany plánuje nákup jednoho kompletu mobilního záchytného zařízení typu PORTARREST® P-IV Mobile Aircraft Arresting System (MAAS), který je podle mluvčího ministerstva obrany  Jakuba Fajnora určen pro leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou. Mobilní lanové záchytné zařízení letounů Portarrest je určeno k nouzovému zastavení startujících či přistávajících vojenských taktických letounů, vybavených přistávacím hákem, ať již na stálých nebo záložních letištích. Jedná se o výrobek renomované americké firmy Zodiac Aerospace (původně ESCO – Engineered Arresting System Corporation), kterou v letošním roce pohltila francouzská společnost SAFRAN. Zařízení Portarrest dodá armádě slovenská společnost OWT, která je výhradním a oficiálním distributorem záchytných zařízení vyrobených firmou Zodiac Aerospace v ČR a na Slovensku. Celá zakázka má hodnotu cca 50 milionů korun.

Náměšťské letiště dosud mobilní záchytné zařízení nemá a je vybaveno pouze dvojicí starších amerických lanových záchytných zařízení BAK-12, která jsou však statická. BAK-12 je letecký záchytný lanový systém, který je nainstalován na každém konci vzletové a přistávací dráhy a má obousměrnou funkci záchytu. Jedná se o výrobek americké firmy ESCO ( Engineered Arresting System Corporation – později Zodiac Aerospace) a je určen pro bezpečné zachycení a zastavení letounů vybavených přistávacím hákem při nezdařeném vzletu nebo přistání. Maximální rychlost letounu při záchytu je 352 km/h a hmotnost zachyceného letounu může být max. 59 000 kg. Výhodou je možnost záchytu oběma směry, výška lana nad VPD je min. 50 mm a průměr záchytného lana činí 31,75 mm. Záchytné zařízení BAK-12 je se systémem PORTARREST® P-IV téměř totožné, proto nebude muset personál letiště procházet přeškolováním na nový typ zařízení. S využitím mobilního záchytného se zřejmě počítá i pro záložní letiště v Pardubicích.

Mobilní záchytné zařízení MAAS Portarrest, rozmístěné během cvičení Panther Strike 2016 na maďarské základně v Pápě. Dobře je vidět systém ukotvení celého zařízení k zemi. (foto: U.S. Air National Guard photo by Senior Master Sgt. John Rohrer)


 

 

(úvodní ilustrační foto: U.S. Marine Photo by Lance Cpl. Antonio Rubio, na snímku je mobilní záchytné zařízení M-31, které používá letectvo americké námořní pěchoty)

(zdroj: článek „Armáda koupí protiletadlové střely za 1,5 miliardy korun a letouny CASA čeká modernizace“, Novinky.cz, www.novinky.cz; článek záchytný lanový systém BAK-12, https://forum.valka.cz/topic/view/210537/BAK-12-zachytny-lanovy-system; Katalog techniky letištního zabezpečení, autoři Oldřich Macháček, Aleš Revay, Radomír Duda vyd. MO ČR, Praha 2013; Zodiac Arresting Systems, PORTARREST® traps the F-35A at 180 Knots, https://www.safran-aerosystems.com/media/zodiac-arresting-systems-portarrestr-traps-f-35a-180-knots-20160530)