AktualityPilotiTechnika

Výcvik zahraničních pilotů v CLV pandemie nezastavila

Letecký, pozemní a simulovaný taktický výcvik provádí Centrum leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM PRAHA pro příslušníky zahraničních letectev již deset let. Uplynulý rok 2021 však byl pro pardubické „céelvéčko“ jedním z náročnějších. Ani ne tak co do počtu studentů a složitosti výcviku, ale v souvislosti s pandemií Covid-19, respektive s nařízenými protiepidemickými opatřeními. Tady je krátké ohlédnutí…

První čtvrtletí bylo v CLV značně ovlivněno nejen „vánoční covidovou vlnou“, ale také nebývale nepříznivými meteorologickými podmínkami. Do standardní podoby se profesní příprava létajícího a pozemního personálu dostala až v polovině roku. Bohužel, ne na dlouho. Důvod? SARS-CoV-2.

Nicméně, i přes uvedené těžkosti, se podařilo dokončit výcvikovou misi z předchozího roku pro nigerijské piloty cvičných proudových letounů L-39C Albatros (pozn. smluvní kontrakt byl 150 výcvikových hodin na pilota) a proběhly dva kurzy pro nigerijské techniky vrtulníku Mi-17. Jejich školení bylo zaměřeno na provádění prací po 50, 100 a 200 nalétaných hodinách „sedmnáctky“, tedy na práce úrovně tzv. základnové údržby.

V Taktickém simulačním centru (TSC), které je součástí pardubického CLV, cvičili signatáři projektu Mnohonárodního střediska leteckého výcviku MATC (Multinational Aviation Training Centre), tj. Česká republika, Chorvatsko, Slovensko a Maďarsko, s podporou expertů z centra JAPCC (Joint Air Power Competence Centre) se sídlem v německém Kalkaru a instruktorů programu TLP (Tactical Leadership Programme) ve španělském Albacete. Týden se v TSC připravovali rakouští piloti Eurofighterů a radaroví řídící, kteří si přizvali také radarového řídícího ze Slovinska. Dva týdny zde cvičili taktiku rovněž příslušníci iráckých vzdušných sil, konkrétně piloti podzvukových útočných strojů L-159 ALCA. Ke konci roku nastoupili na odborný kurz zaměřený na demontáž, montáž a seřízení turbohřídelových motorů vrtulníku Mi-17 palubní technici z Lotyšska.

Co do počtu osob bylo největším školení standardních a nouzových postupů na CPT (Cockpit Procedures Trainer) simulátoru Mi-2 pro polské piloty. Tato příprava probíhala třináct týdnů, a to od září do začátku prosince v týdenních kurzech. Dalším významným počinem bylo jednak získání oprávnění CLV Pardubice na výcvikovou organizaci ATO (Approved Training Organisation), což do budoucna zajistí jednodušší převody vojenských pilotních licencí na civilní, a dále především rozhodnutí o zařazení CLV do připravovaného aliančního programu NFTE (NATO Flight Training Europe) pro výcvik pilotů NATO.

V obecné rovině lze letecký a pozemní výcvik pilotů Vzdušných sil AČR i zahraničních letectev v pardubickém CLV hodnotit za uplynulý rok jako velmi zdařilý, a to nejen v souvislosti s náletem 5 180 hodin (pro AČR 4 358 h), ale i proto, že se této profesní mety dosáhlo přes dvouměsíční omezenou činnost v režimu proticovidových opatření. Premiérou bylo rovněž zahájení výcviku mladých vrtulníkářů přímo na strojích Enstrom 480B-G bez předchozí zkušenosti na „zlíncích“. Flotila Enstromů, doplněná v roce 2021 o další dva kusy, tak nalétala pro AČR rekordních 1 622 hodin. Nezbývá než doufat, že podobný trend vysokých náletů bude pokračovat i v roce 2022.

Z podkladů Petra Chiprianova připravil Pavel Lang, LOM PRAHA s.p.

Pardubické CLV v roce 2021 opět cvičilo i zahraniční piloty. Konkrétně šlo o docvičení skupiny tří pilotů a jedné pilotky z Nigérie, kteří pod vedením zkušených instruktorů CLV odlétali každý po 150 hodinách na cvičných strojích Aero L-39C Albatros.  (foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.)

 

Napilno měli i v Taktickém simulačním centru TSC, kde proběhlo pod hlavičkou Mnohonárodního střediska leteckého výcviku MATC několik kurzů za účasti pilotů z Maďarska, Chorvatska a České republiky, s podporou expertů programu TLP ze španělského Albacete a centra JAPCC z německého Kalkaru. Zároveň zde v rámci bilaterální spolupráce trénovali taktiku vzdušného boje BVR i rakouští piloti stíhacích strojů EF2000 Tajfun či příslušníci iráckých vzdušných sil, létající na českých letounech L-159 ALCA.  (foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.)

 

V roce 2021 specialisté TSC implementovali do simulačních technologií i řízenou entitu letounu F-16C, přičemž pilotní workflow je přizpůsobeno verzi Block 52. Pozná čtenář, který z obou kokpitů na fotkách představuje legendární Viper, a který naopak českou Alku se starším typem MFD, užívaný například při výcviku pilotů IQAF?  (foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.)

 

Nejpočetnější zahraniční skupinou na výcviku v pardubickém CLV byli příslušníci vzdušných sil Polska, kteří zde trénovali na simulátoru kabinových postupů CPT pro vrtulníky Mi-2. Zajímavostí je, že CLV rovněž připravuje uvedení do provozu simulátoru kabinových postupů CPT pro vrtulník Enstrom 480B-G se zátěžovým mechanismem řízení. (foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.)


 

 

 

(úvodní Ilustrační foto: archiv CLV LOM PRAHA s.p.)

(zdroj: článek „Výcvik zahraničních pilotů a techniků pandemie ovlivnila, ale nezastavila“, https://www.lompraha.cz/news/vycvik-zahranicnich-pilotu-a-techniku-pandemie-ovlivnila-ale-nezastavila; článek „LOM PRAHA prezentuje klíčové projekty loňského roku“, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/lom-praha-prezentuje-klicove-projekty-lonskeho-roku)