AktualityCvičeníMimořádné událostiTechnika

V Přerově se uskutečnilo cvičení leteckých monitorovacích skupin

Letiště Přerov-Bochoř, jehož provozovatelem je v současné době státní podnik LOM PRAHA, zažilo nedávno velmi zajímavou premiéru. První červnový týden se zde totiž konalo pod názvem AirborneGammaspectrometryCampaign 2024 mezinárodní cvičení leteckých monitorovacích skupin z Francie, Švýcarska a České republiky, které je zaměřené na monitorování radiační situace s cílem seznámit se s monitorovacími postupy, kompatibilitou naměřených výsledků a rozsahem možné spolupráce v případě radiační havárie kdekoliv v Evropě.

Organizátorem cvičení AirborneGammaspectrometryCampaign 2024 (AGC24) byl Státní ústav radiační ochrany (SÚRO, v.v.i.) ve spolupráci s Armádou České republiky a státním podnikem Ministerstva obrany LOM PRAHA. Vzhledem k velmi nízkému počtu leteckých monitorovacích skupin v Evropě (méně než deset) je důležitá možnost jejich spolupráce na mezinárodní úrovni. Cvičení tohoto typu jsou pravidelně organizována evropskými státními organizacemi, zabývajícími se leteckým monitorováním radiační situace a jsou zaměřena na procvičení vzájemné spolupráce pro případy mimořádných událostí spojených s únikem radioaktivních látek.

Letecká skupina tvořená zástupci SÚRO a AČR se k těmto porovnáním připojila v roce 2015 a letos podobné cvičení proběhlo vůbec poprvé na území České republiky. Během cvičení AGC24 se uskutečnilo monitorování radiační situace na několika předem vybraných lokalitách, kde se měřil nejen výskyt přírodní radioaktivity, ale i zbytky cesia 137 jakožto pozůstatku havárie v Černobylu. Pro tato měření byly využity speciální měřící gamaspektrometry, umístěné na palubě vrtulníku.

Dvě letové mise českého týmu ve vrtulníku Mi-17 s volačkou „GASTON 44“ pohledem odpovídače ADS-B.

Grafické zobrazení výsledků měření švýcarského týmu v lokalitě hlubinného uranového dolu poblíž obce Rožná na Vysočině. (zdroj: Aeroradiometrie-Messkampagne 2024, autoři Cristina Poretti, Adrian Hess, Gerald Scharding)

 

Český tým (SÚRO + Armáda ČR) prováděl měření s vrtulníkem MI-17 ev. č. 0834 od 243. vrtulníkové letky ze kbelské základny. Francouzský tým složený ze zástupců Francouzského institutu pro radiační ochranu a jadernou bezpečnost (IRSN) zahrnující i několik pracovníků amerického ministerstva energetiky (DOE), využíval menší vrtulník AS-350 Ecureuil reg. F-GJJH. Švýcarský tým, složený ze zástupců National Emergency Operations Center (NEOC), Federálního úřadu pro ochranu obyvatelstva OFPP, kompetenčního centra NBC-EOD a institutu PSI Paul Scherrer, využíval vojenský vrtulník AS-332 Super Puma reg. T314 švýcarského letectva.

Cvičení vyžadovalo koordinaci mezi vědci a piloty ze všech zúčastněných zemí. V různých regionech byly provedeny společné průzkumy, které ukázaly sílu spolupráce při řešení složitých výzev. Obrovské poděkování patří týmu SÚRO za zorganizování cvičení a všem zúčastněným týmům za jejich obětavost a odbornost!

Mezinárodní cvičení monitorování radiační situace AirborneGammaspectrometryCampaign 2024, které se vůbec poprvé konalo v České republice, přivítalo letecké monitorovací skupiny z Francie, Švýcarska a České republiky, jež působily z letiště v Přerově-Bochoři. Český tým tvořený zástupci Státního ústavu radiační ochrany a Armády ČR podpořila kbelská posádka 243. vrtulníkové letky se strojem Mi-17 ev. č. 0834.(foto: Jan Helebrant, SÚRO)


České měření podrobněji

V České republice jsou v současnosti k dispozici pouze dva letecké gamaspektrometry – starší IRIS, patřící Státnímu ústavu radiační ochrany, a novější AIRIS, vyvinuté  společností PICO Envirotec Inc., později součástí NUVIA a.s., který je používaný Armádou ČR. Přístroje IRIS/AIRIS jsou schopny detekovat přírodní záření gama emitované ze zemského povrchu. Měření obvykle probíhá ve výšce sto metrů nad terénem při rychlosti cca 100 km za hodinu s integračním periodou 1 s. Výsledkem měření jsou jednosekundové záznamy energetického spektra ionizujícího záření. Naměřené hodnoty jsou surová data, která se po skončení měření musí dále vyhodnotit neboť je nutné odečíst jednotlivé složky pozadí (kosmické záření, radiační pozadí samotného vrtulníku a produkty přeměny atmosférického radonu, případně jiné vlivy).

Nákladová kabina Mi-17 ev. č. 0850 s instalovaným leteckým gamaspektrometrem AIRIS, který je k podlaze přichycen klasickými popruhy a nevyžaduje specializovanou zástavbu. (foto: https://www.hzscr.cz/)

 

Samotný přístroj je během instalace pevně uchycený uvnitř transportního vrtulníku Mi-17. Na měření radiace spolupracují vojenští chemici z 314. centra výstrahy proti zbraním hromadného ničení v Hostivici u Prahy spolu se specialisty Státního ústavu radiační ochrany. K plnění monitorovacího úkolu se vyčleňuje jeden vrtulník Mi-17 s osádkou od 243. vrtulníkové letky z 24. základny dopravního letectva Praha–Kbely. Přístroje pro letecké monitorování radiační situace a příslušníky letecké skupiny vycvičené pro provádění leteckého monitorování zajišťuje  jak SÚRO, tak i 314. centrum výstrahy ZHN.

Pro činnost Letecké skupiny radiačního průzkumu se původně vyčleňoval pouze vrtulník Mi-17 ev. č. 0834 kbelské základny, který měl instalovaný speciální  úchyty pro přístroje radiačního průzkumu. V letech 2006 až 2007 se rovněž používal vrtulník Mi-17 ev. č. 0803, vybavený speciální zástavbou pro montáž radarového výškoměru na spodní část vrtulníku. Do kokpitu se pro potřeby monitorování přidával malý navigační displej PGU (Pilot Guidance Unit) který pilotovi umožňoval držet se při letu předem naplánovaných monitorovacích linií a optimálně tak měřením pokrýt celou zájmovou oblast.

Novější verze přístrojů IRIS či AIRIS již pro montáž nevyžadují speciální modifikace ve vrtulníku. Radarový výškoměr se upevňuje ve spodním prostoru zadních vrat, lidově řečených „krovek“. Více podrobnějších informací k celé problematice je možné najít v článku „Měření zbytků radiace po havárii v Černobylu za pomoci vrtulníku Mi-17 kbelské základny“.

Velké poděkování za pomoc při přípravě článku si zaslouží Jan Helebrant  a Lubomír Gryc ze Státního ústavu radiační ochrany.

Tehdejší československé letectvo používalo k radiačnímu průzkumu pětici nových vrtulníků Mi-2RCh ev. č. 9425 až 9429, získaných od výrobce v polském Świdniku v roce 1985. Vrtulníky byly vybaveny dozimetrem DPD-68 (DP-3), poloautomatickým chemickým detektorem DPL-67 a sběračem vzorků zeminy a vody PChR-57. Na fotografii je Mi-2RCh ev. č. 9428 v podobě z jara 2003, kdy ještě sloužil u 342. výcvikové letky na 34. základně speciálního letectva v Pardubicích a stále disponoval zástavbami pro speciální radiochemické vybavení. Tento stroj započal službu v roce 1985 v Havlíčkově Brodě u 52. letky velení a průzkumu, následně byl v roce 1992 po zrušení útvaru přesunut k 51. vrp v Prostějově. Po zrušení prostějovského vrtulníkového pluku na konci roku 1994 byl zařazen k 332. vrtulníkové letce na nově zformované 33. zVrL v Přerově. V roce 1999 jej pak převzala 34. základna školního letectva v Pardubicích, kde vydržel až do konce roku 2003, kdy dolétal meziopravní technický resurs. Později jej po generální opravě převzalo pardubické Centrum leteckého výcviku, ovšem již bez jakýchkoliv zástaveb speciálního radiochemického vybavení. (foto: Aleš Hottmar, skenováno z 35mm kinofilmu)

 

Sedmnáctka ev. č. 0803 se používala k radiačnímu monitorování v letech 2006 až 2007, kdy byl vrtulník ev. č. 0834 na GO v podniku LOM PRAHA. Tento stroj původně sloužil u 232. vrtulníkové letky v Přerově, v květnu 2006 byl předán do Kbel k 242. vrtulníkové letce (později přečíslované na 243. vrl) a zde vydržel v provozu až do léta 2009, kdy dolétal meziopravní technický resurs. Následně je odstaven z provozu a později prodán civilnímu subjektu. Na záběru z listopadu 2008 je tento vrtulník zachycen na heliportu před provozní budovou CLV na letišti Pardubice. V této  době už měl 0803 hodně divokou kamufláž, opravovanou na řadě míst lesklými barvami jiných odstínů. (foto: Aleš Hottmar)


 

(úvodní foto: Jan Helebrant, SÚRO)

(zdroj: článek „Na letišti Přerov probíhá mezinárodní cvičení leteckých monitorovacích skupin“, z podkladů SÚRO a Letiště Přerov připravil Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/na-letisti-prerov-probiha-mezinarodni-cviceni-leteckych-monitorovacich-skupin; tiskové materiály SÚRO ke cvičení AGC24; archív redakce czechairforce.com)