AktualityCvičeníTechnika

Spolupráce s polským letectvem v rámci Cross Border pokračuje

V první polovině letošního roku se měla čáslavská 211. taktická letka účastnit s letouny JAS-39 Gripen celé řady zahraničních výcvikových aktivit, bohužel špatná epidemická situace začátkem roku v ČR tento záměr opět zhatila. Vůbec první březnové cvičení MAG TACDAYS v Německu bylo nakonec přeloženo na listopad, bohužel účast na dalších dvou rozsáhlých mezinárodních výcvikových aktivitách – květnovém cvičení NATO Tiger Meet v Portugalsku a červnovém ACE21 (Arctic Challenge Exercise), při kterém měly české Gripeny operovat ze švédské základny v Lulea, byla zrušena úplně. V uvedených termínech se sice pandemická situace v ČR začala rapidně zlepšovat, proces plánování a účasti na podobných mezinárodních akcích však probíhá ve značném časovém předstihu a v době, kdy bylo nutné učinit zásadní rozhodnutí, byla situace v naší zemi na rozdíl od celé řady evropských států stále poměrně špatná.

Z tohoto důvodu se příslušníci 211. taktické letky soustředili na příhraniční spolupráci s našimi aliančními partnery z Německa a Polska, se kterými je možné kooperovat díky uzavřeným mezinárodním smlouvám, jež umožňují spolupráci v rámci NATINAMDS, včetně přeshraničních letů hotovostních stíhacích letounů plnících úkoly v rámci tohoto systému. To dává českým stíhačům unikátní příležitost intenzivně cvičit s velmi výkonnými letouny EF2000 německé Luftwaffe a nově i s polskými stroji F-16C Block 52 a MiG-29. Příhraniční výcvikové aktivity v rámci tzv. „Cross Border Operations“ se realizují jak nad územím ČR, tak samozřejmě i ve vzdušném prostoru našich sousedů. V případě Polska se konečně podařilo najít řešení s vyhrazením vhodného vzdušného prostoru a v případě spolupráce s polským letectvem je tak nejčastěji využívána oblast jižně od základny Łask, zhruba mezi trojicí měst Łódź, Wrocław a Częstochowa (Lodž, Vratislav, Čenstochová).

A právě spolupráce s polskými stíhači a jejich hotovostními letouny F-16C Block 52 je v poslední době skutečně velmi intenzivní, o čemž svědčí nedávné opětovné mise do polského vzdušného prostoru. Nejprve se ve čtvrtek 24. června v odpoledních hodinách vydala do polského vzdušného prostoru dvojice hotovostních Gripenů z 211. taktické letky, aby zde v obvyklém vzdušném prostoru jižně od základny Łask uskutečnila společnou misi v rámci Cross Border Operations, při které se během několika desítek minut procvičovaly různé scénáře, vyplívající z plnění úkolů ochrany vzdušného prostoru v rámci Integrovaného systému protivzdušné obrany NATO (NATINAMDS) a misí Air Policing.

V pondělí 28. června v podvečerních hodinách se do polského vzdušného prostoru následně vydala další dvojice hotovostních Gripenů, aby zde spolupracovala s dvojicí letounů F-16C Block 52 ze stavu 6. Eskadry Lotniczej, dislokované na 31. Baze Lotnictwa Taktycznego v Poznani-Krzesinach. Tentokrát však polští stíhači nasadili F-16 v trochu jiné konfiguraci. Zatímco koncem května byly při obdobné misi polské hotovostní letouny vybavené pouze podtrupovým bakem na 300 galonů paliva a konformními nádržemi, nyní létaly polské Vipery s dvěma velkými přídavnými nádržemi na 370 galonů pod křídly. Mohutná výzbroj v podobě střel AIM-9X, AIM-120C-7 a kontejnerů Sniper zůstala stejná. České Gripeny naopak letěly do Polska v lehčí konfiguraci s jedním podtrupovým bakem na 1100 litrů paliva a dvojicí střel AIM-9M, což je ostatně klasická konfigurace QRA (Quick Reaction Alert) v národních podmínkách.

Příhraniční spolupráce s Německem a Polskem ve formátu „Cross Border“ se tak pomalu stává pro čáslavské stíhače rutinní záležitostí a v letošním roce jde navíc o zatím jedinou možnost,  jak cvičit s našimi zahraničními partnery. Obdobný model spolupráce v rámci Cross Border Operations by pak mohl být v budoucnu nastaven i s rakouským letectvem, o čemž jsme Vás již informovali. Zde však budou pravděpodobně platit některá omezení, daná skutečností, že Rakousko není členem Aliance. Je tak velmi smutné, že prakticky nulová spolupráce je s naším nejbližším sousedem, Slovenskem. Zde by se však mohlo začít blýskat na lepší časy po roce 2024 a přezbrojení na nové letouny.

Formace českých a polských hotovostních letounů během společné mise v rámci Cross Border Operations v polském vzdušném prostoru dne 28. června. Polští tygři ze 6. Eskadry v Poznani-Krzesinach mají v poslední době rovněž velmi napilno a kromě výcviku s českými Gripeny absolvovali ve stejném týdnu i společné lety se španělskými letouny EF2000 v rámci cvičení Ramstein Alloy 21. (foto: Polar & Slab,  https://31blt.wp.mil.pl)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Milan Nykodým, 21. zTL Čáslav, www.army.cz)

(zdroj: článek „KOLEJNY TYDZIEŃ INTENSYWNYCH ĆWICZEŃ NATO“, autor kpt. Robert Filipczuk, https://31blt.wp.mil.pl/pl/articles6-aktualnosci/kolejny-tydzien-intensywnych-cwiczen-nato/; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842c&lat=50.464&lon=16.108&zoom=7.8&showTrace=2021-06-28; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842c&lat=50.464&lon=16.108&zoom=7.8&showTrace=2021-06-24; článek „Čáslavská základna v pandemii obstála – rozhovor s velitelem 21. zTL plk. Jaroslavem Míkou, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 7/2021)