AktualityCvičeníPilotiVelitelé

Poslední letošní kurz TLP ve Španělsku podpořily i české L-159

Specializované kurzy Tactical Leadership Programme ve španělském Albacete patří už tradičně mezi nejprestižnější evropské výcvikové programy, zaměřené na kvalifikaci nových velitelů leteckých operací, tzv. Mission Commanderů. Účastníky kurzu jsou za hlavní síly Blue Air tradičně ta nejvyspělejší alianční letectva, proti kterým v nepřátelské roli Red Air tentokrát působila i dvojice českých podzvukových strojů L-159A.

Hlavní poslání kurzů Tactical Leadership Programme, neboli zkráceně TLP, spočívá obecně ve zvýšení efektivity aliančních vzdušných sil, kterého lze docílit jak rozvojem velitelských schopností mezi piloty, tak celkovým zlepšením plánování leteckých operací. Jde tedy o program, který se zaměřuje primárně na rozvoj „manažerských“ dovedností, rozhodování, komunikace a týmové práce pod vysokým psychickým a časovým tlakem. TLP zároveň nabízí různé kurzy, pokrývající teorii a praxi, přičemž během výcviku mají účastníci možnost otestovat své schopnosti v různých scénářích, jež odrážejí skutečné situace, s nimiž se mohou v budoucnu reálně setkat.

Tactical Leadership Programme byl založen už v roce 1978 v Německu na základně Fürstenfeldbruck a zpočátku šlo pouze o dvoutýdenní semináře, kde alianční posádky formulovaly taktiku a operační postupy letectev NATO. V září 1979 se TLP přestěhoval na základnu Jever v severním Německu a zároveň došlo k prodloužení délky kurzu na čtyři týdny, tak aby zahrnoval i praktickou fázi létání. V březnu 1989 nastává další stěhování a TLP se přesouvá na belgickou leteckou základnu ve Florennes. Zde byl rozšířen řídící štáb programu a kromě kurzů létání začal TLP instruovat spojenecké síly i v akademických kurzech. Rovněž se začal podílet na specifikování doktríny NATO, týkající se taktických leteckých operací. S příchodem nového století pak členské státy začaly hledat nová a příznivější místa pro trvalé umístění programu TLP, neboť lokalita belgického Florennes se potýkala nejen s rostoucí leteckou dopravou v západní Evropě, ale i s většinou nepříznivými povětrnostními podmínkami během zimních měsíců. Řešení se našlo v podobě základny Albacete v jihovýchodním Španělsku, kam se TLP v roce 2009 přemístil a působí zde doposud. Obrovským benefitem přesunu do Španělska jsou celoročně příznivé meteorologické podmínky, velikost vyhrazených prostorů a potřebná infrastruktura na základně v Albacete.

Rozsáhlé oblasti jihovýchodního Španělska a přilehlé části Středozemního moře poskytují dostatek prostoru pro mise TLP. Výhodou jsou i velmi dobré meteorologické podmínky regionu v průběhu celého roku, které občas kazí pouze velmi silný vítr. 

 

Program TLP je v podstatě organizace, založená na tzv. Memorandu o porozumění mezi vzdušnými silami Belgie, Dánska, Francie, Německa, Řecka, Itálie, Nizozemska, Španělska, Spojeného království a Spojených států amerických, které zároveň poskytují finance, podporu a personál. Na základě svých příspěvků jsou tyto národy oprávněny vyslat určitý počet studentů a účastníků do příslušného kurzu a mají právo ovlivňovat samotnou činnost TLP. Ta je strukturována do různých kurzů, ve kterých jsou mentorováni nejen účastníci zakládajících členů, ale i z dalších spojeneckých zemí, kterými jsou například Švýcarsko, Turecko, Polsko nebo Česká republika. Program TLP je připraven organizovat maximálně čtyři kurzy ročně, ve kterých účastníci získávají certifikaci „Mission Commander“, což znamená, že jsou schopni plánovat, organizovat a řídit komplexní letecké operace typu COMAO. TLP také nabízí řadu teoretických kurzů, které jsou zaměřené jak na vzdušné operace spojeneckých sil, tak na další důležité schopnosti, jako je uplatnění zpravodajských informací na taktické úrovni, nebo využití všech podpůrných prostředků při plánování komplexních leteckých operací.

Jednou z největších výhod TLP je skutečnost, že jednotlivé kurzy vedou zkušení lektoři a odborníci v oblasti obrany. Účastníci tak mají možnost získat znalosti od zkušených „praktiků“, kteří sdílejí své dlouholeté zkušenosti ze skutečných operací. Protože jednotlivé školící kurzy využívají piloti z různých zemí, mají účastníci zároveň možnost vyměňovat si cenné zkušenosti, učit se jeden od druhého a budovat síť kontaktů s profesionály z různých koutů Evropy. Díky svému inovativnímu přístupu k výcviku tak TLP zůstává už řadu desetiletí klíčovým prvkem při formování velitelů vzdušných operací, připravených na výzvy moderního bojiště.

Během kurzu TLP 2023-4 zavítalo do Albacete i jeho veličenstvo, španělský král Filip VI., který přiletěl 22. listopadu na palubě vrtulníku AS.332 Super Puma. Jeho veličenstvo bylo po celou dobu návštěvy doprovázeno vysokými důstojníky španělského letectva, včetně velitele TLP plukovníka Martineze Ruize. Král Filip VI. byl informován o průběhu kurzu, prohlédl si jednotlivá pracoviště programu TLP včetně místnosti simulátoru MACE a setkal se s přímými účastníky kurzu z řad letových posádek. (foto: Ejército del Aire, @EjercitoAire)

 

Nedávné cvičení TLP 23-4 probíhalo od 13. listopadu do 1. prosince a šlo o poslední kurz v tomto roce, na jehož přípravě a uskutečnění se podílelo ve výsledku přes 700 osob. Z celkového počtu 39 absolventů leteckého kurzu bylo 28 pilotů, 6 zpravodajských důstojníků a 5 řídících letového provozu. První týden je tradičně věnován akademické činnosti a tréninku na simulátoru MACE (Modern Air Combat Environment). Tento pokročilý nástroj umožňuje letovým posádkám nejen výcvik ve virtuálním prostředí, ale také interakci s letadly v reálných misích prostřednictvím komunikačních protokolů.

Letový program začal v pondělí 20. listopadu a jako obvykle v něm hlavní tým Blue Air musel během komplexních leteckých operací COMAO čelit oponentům z řad Red Air. Součástí „modrých“ bylo tentokrát 28 letadel a tento počet zahrnoval šest EF-18M Hornet a čtyři Eurofightery španělského letectva, čtyři F-2000 italského letectva, dvě Mirage 2000-5 řeckého letectva, čtyři Rafale M francouzského námořnictva, čtyři F-16C Fighting Falcon polského letectva a čtyři Typhoony FGR4 (včetně jednoho T3) od Royal Air Force. Tým vzdušných nepřátel Red Air letos disponoval celkem 10-ti letadly a konkrétně jej tvořily dva Eurofightery španělského letectva, dva F-2000 italského letectva, dva letouny Alpha Jet francouzského letectva, dva Typhoony Royal Air Force a dva L-159A ALCA českého letectva.

Na podporu letového kurzu byl dále vyčleněn jeden letoun včasné výstrahy AWACS E-3 Sentry, létající ze základny Morón v jižním Španělsku, který doplňovaly prostředky velení a řízení španělského letectva. Hlavní novinkou tohoto kurzu však bylo vůbec poprvé zapojení bezpilotního letounu MQ-9 Reaper španělského letectva do jednotlivých misí TLP, kterých se rovněž účastnil letoun pro elektronický boj DA-20 od britského civilního kontraktora Draken Europe. Ten operoval přímo z Albacete a prováděl mise, zaměřené na „Electronic Warfare“, do kterých byl zapojen i francouzský pozemní systém SCRIBE, určený primárně k rušení veškeré hlasové komunikace v leteckém pásmu.

Do prosluněného Španělska vyrazila dvojice jednomístných Alek od 212. taktické letky s přibližně třicetičlenným kontingentem z 21. zTL v Čáslavi, jehož přesun do Albacete logisticky zabezpečila transportní CASA C-295MW kbelské dopravky. Samotný přelet Alek do Španělska byl dvouetapový s mezipřistáním na jihofrancouzské základně v Istres nedaleko Marseille. Obě L-159A létaly z Albacete v konfiguraci se čtyřmi baky, která zajišťovala hodinu a půl trvající mise v rámci úkolů Red Air s dostatečnou zásobou paliva pro případný divers. (foto: Moshi Anahory, https://www.flickr.com)

 

Jako simulace hrozby prostředků PVO posloužily skutečné systémy protivzdušné obrany španělské armády a námořnictva typu NASAMS, ASPIDE a MISTRAL. Americká společnost POLYGON zároveň nasadila další prostředky pro simulaci hrozeb, které v různých operačních prostorech poskytly co nejrealističtější tréninkové prostředí. Ve třetím týdnu kurzu byly naplánovány mise Combat SAR se dvěma vrtulníky HH-101 Caesar od italského letectva a jedním NH-90 od španělského letectva, které po stránce mentoringu podpořili dva belgičtí instruktoři, specializující se na plánování a plnění misí na záchranu létajícího personálu CSAR. V celkovém součtu veškeré nasazené techniky nesmí chybět španělský transportní letounu CASA C-295M, plnící logistické úkoly, a vrtulník SAR, umístěný na letecké základně San Javier, který byl v pohotovosti pro případ jakékoliv mimořádné situace.

Letošní účast českého letectva na kurzu TLP byla opět zaměřena pouze na roli oponentů Red Air, pro piloty podzvukových Alek z 212. taktické letky však jde o obrovskou zkušenost z mezinárodního prostředí, kterou v domácích podmínkách není možné získat. Piloti letky se totiž specializují na plnění úkolů přímé letecké podpory CAS na národní úrovni a každá možnost nahlédnout pod pokličku plánování komplexních leteckých operací COMAO těch nejvyspělejších aliančních letectev představuje pro „Alkaře“ neocenitelnou zkušenost. Už začátkem příštího roku se ovšem do kurzu vrátí za „modré“ 211. taktická letka s trojicí Gripenů, čímž se konečně po několikaleté přestávce podaří ve Vzdušných silách AČR certifikovat nové velitele vzdušných operací.

Jestliže byl poslední letošní kurz především ve znamení návratu britské Royal Air Force, která se po dlouholeté přestávce vrátila ve velkém stylu s šesticí Tajfunů, během dalšího kurzu TLP 2024-1 na přelomu ledna a února příštího roku se očekává premiérová účast hned tří zemí, které jsou mimo okruh členů programu. Kromě již zmiňovaného českého letectva s Gripeny by se mělo jednat ještě o rumunské letectvo s letouny F-16 a dalšího blíže neupřesněného účastníka. V roce 2025 by se kurzu TLP zároveň mohly vůbec poprvé zúčastnit italské F-35A a britské F-35B.

Many thanks to Mr. Moshi Anahory for the very interesting photos of a Czech Air Force L-159s from a TLP 23-4 exercise in Spain!!! Další Moshiho úžasné fotografie z posledního cvičení TLP v Albacete můžete najít na jeho Flickru. Vřele doporučuji ke shlédnutí celou fotogalerii!!

Malá část různorodé letecké techniky posledního letošního kurzu TLP 23-4. (foto: Moshi Anahory, https://www.flickr.com)


 

 

(úvodní foto: Moshi Anahory, https://www.flickr.com)

(zdroje: článek „La base aérea de Los Llanos acogerá el último TLP del año“, https://aeroinforme.com/la-base-aerea-de-los-llanos-acogera-el-ultimo-tlp-del-ano/; článek „Suecia y el Rey de España en el curso de élite de aviones de combate TLP, en Albacete“, autor Julio Maíz, https://www.defensa.com/espana/suecia-rey-espana-curso-elite-aviones-combate-tlp-albacete; článek „NATO Tactical Leadership Programme Course 2023-4“, autor David Cenciotti, https://theaviationist.com/2023/12/06/tlp-2023-4/; článek „TLP – Prestiżowe Szkolenie Lotnicze w Albacete“, https://www.wojsko-polskie.pl/articles/tym-zyjemy-v/2023-11-24w-tlp-prestizowe-szkolenie-lotnicze-w-albacete/)