AktualityModernizaceTechnika

Nové Gripeny E získá jako první křídlo F7 Skaraborgs ze Såtenäs

Velitel  švédského vojenského letectva generálmajor Carl-Johan Edström nedávno oznámil dlouho očekávanou informaci, že letecké křídlo F7 Skaraborgs obdrží jako první operační útvar v rámci švédského letectva nové letouny Gripen E. Ačkoliv se původně spekulovalo, že by nové stroje získal jiný útvar, velení letectva nakonec zvolilo osvědčený postup a novinka švédského Flygvapnetu zahájí svou službu na letecké základně Såtenäs, kde je zároveň umístěno i známé přeškolovací Gripen Centrum.

Křídlo F7 Skaraborgs je neodmyslitelně spjato právě se začátkem služby prvních Gripenů ve švédském letectvu, neboť již 8. června 1993 převzalo svůj první sériově vyráběný stroj JAS-39A. Na podzim roku 1997 byla 2. letka křídla Skaraborgs kompletně přezbrojena z původních letounů AJ-37 Viggen na nové stroje JAS-39A/B a od listopadu 1997 se tak stala první jednotkou švédského Flygvapnetu, schopnou plnit operační úkoly s novými Gripeny. V roce 1998 se na nové Gripeny následně přezbrojila i 1. letka křídla Skaraborgs.

V roce 2005 se zároveň změnilo i hlavní určení útvaru v Såtenäs, jenž byl nově vyčleněn především k přeškolení všech švédských i zahraničních pilotů na systému Gripen. V roce 2012 křídlo Skaraborgs získává konečně novější verzi JAS-39C/D a od 1. ledna 2016 se opět mění hlavní určení útvaru, jenž se znovu stává plnohodnotným bojovým útvarem v rámci švédského letectva a úkoly přeškolení nových pilotů na systém JAS-39 už plní spíše okrajově.

Velení švédského Flygvapnetu se při výběru prvního útvaru, který získá nové stroje Gripen E, nerozhodlo náhodně. Svůj vliv na výběr právě křídla F7 Skaraborgs měla nepochybně velmi dobře rozvinutá infrastruktura letecké základny v Såtenäs v podobě již zmiňovaného Gripen Centra s celou řadou simulačních technologií, kterým mimochodem prošli všichni čeští piloti, přeškolující se na Gripeny. Svou roli hrálo i vybavení celé základny obecně, velmi zkušený personál a rozsáhlé výcvikové prostory v okolí Såtenäs.

Už příští rok na podzim bude zahájeno přeškolení létajícího a pozemního personálu švédského letectva na nové Gripeny E, který bude následně získávat zkušenosti při zkušebním provozu pod hlavičkou švédského úřadu pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk) na letecké základně Malmen nedaleko Linköpingu, kde v rámci zkušební jednotky TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39) již probíhá společný testovací program. Zkušební jednotka TUJAS by měla v letech 2023 až 2024 vytvořit výcvikové pokyny a taktické předpisy pro zahájení přezbrojení prvního operačního útvaru F7 Skaraborgs v roce 2025.

Druhý sériový Gripen E 6002 nedávno absolvoval letové zkoušky s kompletní senzorickou výbavou a výzbrojí air-to-air v podobě čtyř registrů řízených střel středního až dlouhého dosahu MBDA Meteor na pylonech č. 2 a 3, plus samonaváděcích střel Iris-T na wingtipech. Následovat budou testy s těžší protizemní či protilodní výzbrojí a průzkumným vybavením. (foto: Linus Svensson, www.saab.com)

 

Křídlo F7 Skaraborgs má v současné době ve svém stavu dvě letky Gripenů C/D, konkrétně 71. letku „Spider“ a 72. letku „Ghost“. Velení švédského letectva zatím neupřesnilo, jaký bude osud vyřazených Gripenů ze Såtenäs. Starší letouny JAS-39C/D totiž budou i nadále důležitou součástí švédského Flygvapnetu a díky pokračujícím či plánovaným modernizacím budou operačně nasaditelné až do druhé poloviny třicátých let 21. století. Zároveň se s nimi od roku 2026 počítá i v rámci systému pokračujícího taktického letového výcviku, kdy budou plnit funkci pokročilých cvičně-bojových strojů ATA (Aircraft Advanced Trainer Aircraft), a to až do příchodu vhodnější platformy. Je tedy pravděpodobné, že část letounů bude použita pro pokročilé školení ATA a část může být zařazena k nově formovanému křídlu F16 Upplands na letecké základně Uppsala. Velitel  švédského letectva generálmajor Carl-Johan Edström zároveň nesdělil, které operační křídlo bude na nové Gripeny E přezbrojeno jako další v pořadí.

Souběžně s probíhajícími letovými zkouškami ve Švédsku a Brazílii probíhají přípravy k zajištění efektivního a plynulého zavedení letadla do výzbroje švédského a brazilského letectva. Celý testovací program zatím probíhá podle plánu a s větším počtem letounů nabírá na intenzitě. Do konce roku výrobce Saab předá koncovým uživatelům dalších šest sériových letounů Gripen E, z nichž čtyři jsou určeny pro brazilské letectvo (zřejmě reg. FAB 41014104) a dva pro švédský Flygvapnet (zřejmě čísla 6005 a 6006).

S tím, jak se blíží dodání prvních strojů do výzbroje švédského a brazilského letectva, se u nového Gripenu E neustále rozšiřuje letová obálka s různými konfiguracemi podvěšené výzbroje. Právě nyní probíhají testy s konfigurací pro vzdušný boj (4x Meteor a 2x Iris-T), další konfigurace s protizemní výzbrojí či průzkumným vybavením budou následovat. Souběžně s letovými testy probíhají i zkoušky  taktických systémů. Kromě zkoušek s jednotlivými senzory, primárně zaměřenými na funkce radiolokátoru a systémy elektronického boje, je testována především spolupráce a fúze mezi všemi senzory a jejich přehledná vizualizace, tak aby pilot získal v boji co nejlepší situační povědomí. Právě úplně nové senzorické vybavení a fúze dat představuje největší rozdíl mezi staršími Gripeny C/D a novou generací Gripen E, u kterých bude podle výrobce řada systémů odpovídat letounům 5. generace, a v mnoha případech bude i lepší.

Téměř dokončený brazilský Gripen F-39E reg. FAB 4101 opouští montážní linku Saabu v Linköpingu. Letoun už je vybaven čidlem Skyward-G IRST, umístěným před čelním štítkem. FAB 4101 je jedním ze čtveřice Gripenů, které si brazilské letectvo převezme do konce letošního roku. První dvě letadla z této čtveřice budou přepravena lodí do Brazílie na konci listopadu 2021, další dvě budou odeslány v první polovině roku 2022. (foto: Saab AB, www.saab.com)

 

Švédský výrobce totiž zkouší na nejnovější generaci Gripenů i úplně nové a pokročilé technologie, které mu mají dát určitou výhodu před konkurencí. Jde například o systém, který umožní přesnou navigaci i při rušení či úplném výpadku signálu GPS. V současné době jde skutečně o reálnou hrozbu, která může zásadně ovlivnit nasazení letectva a použití přesně naváděné výzbroje v oblastech s rušeným či nedostupným signálem GPS.

V letech 2018 a 2020 se uskutečnily letové testy využívající mapování 3D. Kamera je připevněna na spodní části trupu Gripenu 39-7. (foto: Saab AB, www.saab.com)

Výrobce Saab a společnost Maxar nedávno předvedly řešení tohoto problému pomocí integrace technologie Maxar 3D DATA a P3DR (Precision 3D Registration) do palubního software letounu Gripen E.  Navrhované řešení kombinuje vstupy ze stávajícího terénního navigačního systému TERNAV, odometrických snímků v reálném čase z integrované kamery na spodní části trupu a 3D modelu zemského povrchu s mapovými podklady společnosti Maxar Technologies. Výsledné řešení podle výrobce poskytne mnohem větší polohovou přesnost než použití tradičního inerciálního navigačního systému.

V roce 2018 provedly Saab a Maxar letové testy Gripenu s integrovanou kamerou, umístěnou pod trupem, aby posoudily potenciál takového systému. V loňském roce byly zkoušky rozšířeny o zpracování obrazu v reálném čase na demonstrátoru letounu Gripen E/F 39-7. Testy prováděné ve spolupráci se společností Maxar prokázaly, že celý koncept, ve kterém jsou data z palubních elektrooptických senzorů a geo-referenčních algoritmů porovnávána s aktuální databází 3D modelu povrchu, poskytuje velmi přesné výsledky.

Výrobce předpokládá, že operační schopnosti celého systému, včetně 3D mapování, by bylo možné dosáhnout zhruba do tří až pěti let. Navrhované řešení je podle Saabu rovněž použitelné pro stávající letouny JAS-39C/D Gripen prostřednictvím další softwarové aktualizace a integrace potřebného hardware. U stávajících zákazníků je o podobnou technologii údajně velký zájem a výrobce ji bude patrně v budoucnu nabízet všem uživatelům systému Gripen.

V červnu letošního roku proběhly v brazilském zkušební centru GFTC (Gripen Flight Test Center) v Gavião Peixoto zajímavé zkoušky, během kterých F-39E reg. FAB 4100 projížděl při různých rychlostech určeným místem na dráze, kde byla napuštěna několikacentimetrová vrstva vody. Testy měly ověřit nejen chování samotného letounu při průjezdu vodou, ale zda vzniklá vodní tříšť zároveň neovlivní funkci motoru či dalších systémů a senzorického vybavení letounu. (foto: Claudio Capucho, Saab AB, www.saab.com)


 

 

(úvodní foto: Saab AB, www.saab.com)

(zdroj: článek „Jas 39 E Gripen – F 7 omskolar första krigsförbandet“, autor Louise Levin, Flygvapnet, https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/10/jas-39-e-gripen-f-7-omskolar-forsta-krigsforbandet/; článek „We are getting closer – First Gripen E Swedish Air Force wing announced“, https://www.saab.com/newsroom/stories/2021/october/we-are-getting-closer; článek „With accurate positioning, we counter the opponent’s use of anti-access/area denial tactics“, https://www.saab.com/newsroom/stories/2021/october/with-accurate-positioning-we-counter-the-opponents-use-of-anti-accessarea-denial-tactics; článek „Maxar 3D Data Integrated Into Swedish Gripen Fighter Jet for GPS-Denied Navigation“, https://blog.maxar.com/earth-intelligence/2021/maxar-3d-data-integrated-into-swedish-gripen-fighter-jet-for-gps-denied-navigation; článek „Saab hones Gripen navigation for GPS-denied operations“, autor Craig Hoyle, https://www.flightglobal.com/defence/saab-hones-gripen-navigation-for-gps-denied-operations/145741.article)