AktualityCvičení

Letošnímu cvičení Ample Strike budou dominovat stroje Vzdušných sil AČR

Ve dnech od 31. srpna do 19. září 2020 se na území České republiky uskuteční jedno z největších mezinárodních taktických cvičení v tomto roce – Ample Strike 2020 (AMSE20).  Nejintenzivnější výcvik s použitím letecké a vrtulníkové techniky proběhne v pracovních dnech od 7. do 11. září a od 14. do 18. září 2020 ve vyčleněných prostorech v okolí vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou a dále především v oblasti jižních Čech. Létat se bude denně v časech 07:00 – 17:00 UTC a 18:00 – 21:00 UTC (9-19 hod. a 20-23 hod. našeho času)

Do letošního ročníku Ample Strike bohužel zasáhla situace kolem pandemie Covid-19 a původně zvažovaný rozsah cvičících vojsk tak bude z pochopitelných důvodů o něco menší, než bylo původně plánováno. Kromě České republiky se tak AMSE20 zúčastní dalších šest armád aliančních zemí – Estonsko, Litva, Maďarsko, Německo, Slovenská republika a Spojené státy americké. Necelou pětistovku českých vojáků by tak mělo doplnit až 200 zahraničních vojáků.

Znak letošního cvičení AMSE 2020

Cvičení je tradičně zaměřeno na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s osádkami letounů i vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí cvičení je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám, takzvaný Host Nation Support. Piloti letounů JAS-39 Gripen si navíc opět procvičí své schopnosti doplňování paliva za letu. Vojáci budou během Ample Strike 2020 využívat především vojenský výcvikový prostor Boletice a dále letiště v Bechyni, 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou, 21. zTL v Čáslavi a letiště Pardubice, přičemž do cvičení se zapojí i 26. pluk velení, řízení a průzkumu ve Staré Boleslavi.

Z letecké techniky se cvičení zúčastní zhruba 25 ks techniky, kterou budou představovat především české vrtulníky Mi-24V/Mi-35 plus Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, jež doplní letouny JAS-39 Gripen a L-159 Alca z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Ze zahraničních účastníků se počítá s německými letouny EF2000 Tajfun a Tornado, které budou operovat z domácích základen v Německu. Do Náměšti pak zřejmě přelétnou stroje Learjet a PC-9B od civilních kontraktorů plus slovenský vrtulník Mi-17.

Spojené státy americké přislíbily účast se strategickým bombardérem B-52H, jež bude působit z britského Fairfordu, zatímco do Pardubic by měl přilétnout jeden letoun KC-135R, který bude zajišťovat doplňování paliva ve vzduchu jak českým, tak i německým letounům ve vyhrazeném prostoru jižních Čech s přiléhavým názvem „Budvar“. Předpokládá se i účast bezpilotního letounu MQ-9 Reaper ze základny v Polsku, pro který byl opět vyčleněn vzdušný koridor pro vstup do vzdušného prostoru České republiky.

Během letošního cvičení Ample Strike 2020 by údajně mělo opět dojít k odhozům přesně naváděné protizemní munice v podobě pum GBU-12/B Paveway II .  (foto: prap. Martin Král, 21. základna taktického letectva Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. základna taktického letectva Čáslav)

(zdroj: článek „Mezinárodního cvičení Ample Strike se letos zúčastní až 700 vojáků“, autor tiskové středisko Ample Strike, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/mezinarodniho-cviceni-ample-strike-se-letos-zucastni-az-700-vojaku-222740/; Dočasně vyhrazené prostory pro mezinárodní vojenské letecké cvičení AMPLE STRIKE 2020, AIP SUP 6/2020, http://aim.rlp.cz)