AirshowsAktualityPiloti

Display piloti L-159 začínají cvičit na letošní sezónu

Tak jako každý rok jsou jarní měsíce u čáslavské základny taktického letectva naplněny nejen intenzivním letovým výcvikem, ale zároveň začínají i první nácviky display pilotů pro nadcházející sezónu. Bohužel loňský rok neumožnil kvůli celosvětové pandemii Covid-19 realizovat prakticky jakákoliv vystoupení na veřejnosti a výcvik display pilotů tak byl po několika prvotních nácvicích přerušen. Letos se však začíná pomalu blýskat na lepší časy a vzhledem k nynějšímu zahájení nácviků lze předpokládat, že armáda pevně věří v uskutečnění alespoň několika málo vystoupení, především v druhé části roku.

Pro letošní sezónu 2021 tak čáslavská 21. základna taktického letectva plánuje zahájení výcviku úplně nového sólo display pilota 211. taktické letky na letounu JAS-39C Gripen, který měl již v loňském roce nahradit mjr. Ivo Kardoše, a dále divácky velmi oblíbenou ukázku dvojice letounů L-159A od 212. taktické letky, která bude rovněž částečně v novém obsazení. Původní vedoucí dvojice ze sezóny 2019 kpt. Michal Hodač totiž ukončil činnost display pilota Alcy a jeho místo zaujal původně vedený pilot kpt. Aleš Seidl, kterého doplnil další příslušník letky kpt. David Byrtus.

Vůbec první letošní nácvik dvojice display pilotů letounů ALCA se uskutečnil nad čáslavskou základnou ve středu 14. dubna, a to na dvojici strojů L-159A ev. č. 6065 a 6066. Další plánovaný display ve čtvrtek 15. dubna byl bohužel zrušen kvůli nevyhovujícímu počasí. Následující nácviky budou završeny závěrečnou certifikací, kterou provádí ODVL SDK MO (Odbor dohledu nad vojenským letectvím – Sekce dozoru a kontroly Ministerstva obrany). Každý display pilot musí před certifikací absolvovat několik nácviků na simulátoru a následně zhruba 6 vlastních cvičných letů.

Display dvojice letounů L-159 a jejich „Úder na pozemní cíl“ patří mezi mimořádně efektní ukázky Vzdušných sil AČR a to mimo jiné i díky hojnému použití odpalovaných klamných cílů z výmetnic. Není tedy až tak překvapující, že s ní v roce 2019 čáslavští piloti během airshow na základně RAF Cosford ve Velké Británii získali cenu za nejlepší letovou ukázku, tzv. „Hartree Memorial Trophy“. Zde je potřeba si zároveň uvědomit, že Aleš s Davidem jsou především bojoví piloti 212. taktické letky a veškerou činnost v souvislosti s display dvojicí L-159 vykonávají nad rámec svých pracovních povinností u letky. Konkrétní počty letošních vystoupeni se stále mění vzhledem k vývoji pandemie, v současné době je plánováno mezi 5-10 ukázkami, jejichž seznam bude včas zveřejněn. Nezbývá než doufat, že pandemická situace dovolí oběma pilotům vystoupit alespoň na několika málo akcích.

Další velmi zajímavé fotografie z prvního letošního nácviku můžete vidět na oficiálním facebookovém profilu 212. taktické letky, či přímo na profilu ALCA display.

Pro letošní sezónu tvoří display dvojici L-159 velmi zkušení příslušníci 212. taktické letky – vedoucí dvojice pilot kpt. Ing. Aleš Seidl (na horním foto) a vedený pilot kpt. Ing. David Byrtus (na dolním foto). (zdroj: 212. taktická letka)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: Ohlášení základny – 15. Týden, http://afbcaslav.cz/?p=2544; archív redakce czechairforce.com)