AktualityCvičení

Čáslavští piloti byli na návštěvě u „Pistolníků osamělé hvězdy“ v texaském San Antoniu

Příslušníci 182. stíhací letky „Lone Star Gunfighters“ 149. wingu národní letecké gardy státu Texas letos v květnu hostili po dva týdny na své domovské základně Lackland AFB v texaském San Antoniu piloty českých a chilských vzdušných sil, a to v rámci Státního partnerského programu Národní gardy. Tento tzv. State Partnership Program (SPP) je programem amerického ministerstva obrany, který organizuje Národní garda Spojených států amerických mezi Národními gardami jednotlivých amerických států a partnerskými zeměmi. V roce 2016 bylo do programu zapojeno celkem 73 zemí včetně České republiky, která je od roku 1993 partnerskou zemí Národních gard Texasu a Nebrasky. Cílem programu je udržování vzájemně výhodné vojenské spolupráce, která má zajistit bezpečnost zúčastněných zemí prostřednictvím výměnných výcvikových aktivit a vzdělávacích programů. Program umožňuje díky obdobné velikosti jednotlivých partnerských zemí a států navázání úzkých kontaktů mezi vojáky a veliteli.

Program SPP vznikl v roce 1991 rozhodnutím Evropského velení USA (EUCOM) navázat vojenskou spolupráci s nově vzniklými pobaltskými republikami (Lotyšsko, Litva, Estonsko) po rozpadu Sovětského svazu. Aby nebyla tato spolupráce považována ze strany Ruské federace za agresi, byly do programu zapojeny Národní gardy, které jsou součástí rezervních složek ozbrojených sil USA. V průběhu 90. let 20. století se do programu zapojila většina postkomunistických evropských zemí. V případě České republiky bylo prvotním cílem programu Národní gardy připravit útvary Armády České republiky (AČR) pro plánovaný vstup do struktur NATO. Postupně se tato spolupráce rozvinula do různých oborů jako je oblast velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace EOD, ochrany proti zbraním hromadného ničení a také do leteckých operací. Od roku 2000 se partnerský program Národní gardy začal rozšiřovat i o země Jižní Ameriky, Asie a Afriky.

 

„Pistolníci“ ze 182nd FS / 149th FW národní letecké gardy státu Texas mají poměrně bohaté kontakty s příslušníky Vzdušných sil AČR, dané 26 lety úspěšné spolupráce mezi Armádou ČR na jedné straně a národní gardou Nebrasky a Texasu na straně druhé. Zatímco letecká garda státu Nebraska posílá do České republiky poměrně pravidelně své tankovací letouny KC-135R od 155th ARW/173rd ARS z letiště Lincoln, letecká garda státu Texas v podobě 149th FW ze San Antonia participuje především s 21. základnou taktického letectva v Čáslavi. Za celou dobu spolupráce se „Pistolníci“ z Texasu již 2x vydali se svými letouny F-16C/D na společné cvičení do České republiky. Nejprve v září roku 2009 a podruhé poměrně nedávno, v červnu 2018.

Letošní květnová návštěva čtyř pilotů a dalších příslušníků z 21. zTL v Čáslavi měla za cíl seznámit příslušníky českých a chilských vzdušných sil s postupy, taktikou a plánováním jednotlivých leteckých operací pro lepší součinnost při provádění budoucích společných misí či cvičení. Pro piloty obou zemí byla dále připravena možnost vyzkoušet simulátor letounu F-16 a nakonec provést i seznamovací lety na spárkách F-16D. Na základnu Lackland AFB v texaském San Antoniu nakonec za Vzdušné síly AČR odcestovali dva piloti z 211. taktické letky – mjr. Tomáš M. (přes 1500 hodin na Gripenu) a kpt. Kamil K. (přes 750 hodin na Gripenu), které doplnila dvojice pilotů od 212. taktické letky, létající na strojích L-159 – kpt. Zbyněk A. (sestřel španělského supa na cvičení Trident Juncture 2015) a mladý npor. Václav K. (původně 213. výcviková letka).

Vzájemnou spolupráci pilotů všech tří zemí si pochvaloval nejen současný velitel 149th FW plukovník Raul „KUDA“ Rosario, pamětník obou návštěv Pistolníků v roce 2009 a 2018, ale i další piloti jako podplukovník Sean „STOGIE“ Penrod, další z účastníků loňského cvičení Sky Avenger 2018 v Čáslavi. Tato spolupráce je bezesporu prospěšná pro všechny strany a nezbývá než doufat, že bude aktivně pokračovat i nadále.

Piloti 149th FW pózují společně s příslušníky českých a chilských vzdušných sil před jedním z letounů F-16D Fighting Falcon na stání základny Lackland AFB v texaském San Antoniu, 17. květen 2019. (foto: Tech. Sgt. Mindy Bloem, 149th Fighter Wing Public Affair)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Senior Airman Stefan Alvarez, 59th Medical Wing/Public Affairs)

(zdroj: článek „149th FW hosts members from partner nations Czech Republic, Chile“, autor Master Sgt. Mindy Bloem, 149th Fighter Wing Public Affairs (Texas Air National Guard) / Published May 28, 2019, https://www.149fw.ang.af.mil/News/Article-Display/Article/1858981/149th-fw-hosts-members-from-partner-nations-czech-republic-chile/; oficiální facebookový profil 149th FW Texas ANG, https://www.facebook.com/149FW/; https://cz.usembassy.gov/cs/our-relationship-cs/state-partnership-program/)