AktualityCvičeníKonfliktyZahraniční mise

Americký strategický bombardér B-52 přistál na mošnovském letišti

V pondělí 21. února dosedl krátce po 15. hodině na dráhu 22 mošnovského letiště americký ikonický bombardér B-52H Stratofortress, jehož přistání v České republice vzbudilo náležitou pozornost právě kvůli stále se stupňujícímu napětí na východě Ukrajiny.

Tento BUFF neboli „Big Ugly Fat Fucker“, jak je Stratofortress slangově nazýván, je jedním z celkově čtyř bombardérů B-52H patřících 5. bombardovacímu křídlu ze základny Minot AFB v Severní Dakotě, jež působí od letošního 10. února v Evropě ze své předsunuté základny RAF Fairford ve Velké Británii. Jde o dlouhodobě plánovanou rotaci Bomber Task Force (BTF 22-2) v evropském prostoru a bombardéry zde mají zůstat několik týdnů. V rámci operačního nasazení v Evropě bude čtveřice B-52 procvičovat kooperaci s členskými a partnerskými státy Aliance.

Už v pondělí 14. února vykonal jeden z bombardérů B-52H reg. 61-0039 s volacím znakem „CHIEF11“ rekordní misi do oblastmi Středozemního a Rudého moře v trvání skoro 24 hodin!! Samotný let vzbudil velkou pozornost i z důvodu předčasného návratu druhého stroje „CHIEF12“ kvůli technickým problémům zpět do Fairfordu. Posádka prvního „buffa“ však v misi pokračovala a během svého rekordního letu kooperovala s letouny Typhoon FGR4 britské RAF ze základny Akrotiri na Kypru, dále se saúdskoarabskými letouny F-15SA či izraelskými F-15 Eagle. V průběhu letu se k bombardéru připojila i dvojice letounů F/A-18 Hornet letectva americké námořní pěchoty a po celou dobu letu bylo bombardéru několikrát doplňováno palivo z amerických tankerů KC-135 a KC-10. V dalších dnech pak následovalo několik kratších misí a B-52H kooperovaly s dalšími partnerskými státy po celé Evropě.

Pondělní přistání B-52 v Mošnově  se uskutečnilo v rámci cvičného letu dvou amerických strategických bombardérů nad střední a východní Evropou. Jeden z této dvojice, B-52H reg. 60-0044 pojmenovaný „Excalibur“ a používající volací znak „TYSON11“, přiletěl do České republiky ze vzdušného prostoru Polska. Zde po určitou dobu působil v okolí města Inowrocław a vzhledem k navěšenému kontejneru Sniper ATP a povaze předchozích misí v oblasti Dánska či Švédska se pravděpodobně jednalo o spolupráci s týmy JTAC (Joint Terminal Attack Controllers). Plánované cvičení v polském vzdušném prostoru však do určité míry ovlivnilo nepříznivé počasí. Zajímavostí je, že ve stejnou dobu se ve vzdušném prostoru Polska pohyboval ještě letoun včasné výstrahy Boeing E-3A Sentry s volacím znakem „NATO 06“ a tanker KC-135T Stratotanker s volačkou „LAGR131“.

Osádka amerického bombardéru „TYSON11“ překypovala po přistání velmi dobrou náladou. Na spodním snímku je druhý zleva zástupce velitele 21. Křídla taktického letectva a současně pilot JAS-39 podplukovník Pavel „SPEEDY“ Pavlík, druhý zprava je pak  pilot bombardéru B-52H podplukovník Ryan J. Loucks.  (foto: praporčík Petr Dohnal, www.army.cz)

 

Zatímco druhý BUFF alias „TYSON 12“ pokračoval dál po své plánované trase mimo Českou republiku, „TYSON 11“ směřoval jižním kursem do českého vzdušného prostoru a okolo 15:30 hod. dosedl na dráhu 22 letiště Leoše Janáčka v Mošnově, ze které zaroloval na velkou stojánku „Jih“. Přelet nad Českou republikou a mezipřistání v Mošnově byla podle armády dlouhodobě plánovaná aktivita v rámci operačního nasazení Bomber Task Force 22-2 v Evropě. Samotným smyslem přistání amerického bombardéru v ČR pak byl nácvik kompletní přípravy k opakovanému vzletu ze spojeneckého letiště. Během této přípravy musí osádka bombardéru po vypnutí motorů provést kompletní technickou kontrolu celého letounu, sbalit rozvinutý brzdící padák, doplnit palivo a uskutečnit přípravu na další let. Procvičení veškerých činností předletové přípravy z různých spojeneckých letišť mimo stálé či předsunuté základny a bez potřebného pozemního vybavení rozšiřuje rozsah působnosti  amerických bombardérů například v případě nouzového přistání apod. Ostatně není žádným tajemstvím, že právě mošnovské letiště je jedno z mála letišť ve střední Evropě, které umožňuje bez problému přijmout letoun velikosti B-52H.

Strategický bombardér se v Mošnově zdržel necelé čtyři hodiny a přibližně v 19:15 hod. se vydal k podvečernímu návratu na základnu RAF Fairford. Během zpátečního letu BUFF používal volačku „TYSON 13“ a po celou dobu letu v českém vzdušném prostoru jej doprovázela dvojice hotovostních letounů JAS-39C ze základny v Čáslavi. Gripeny následně doprovodily B-52H až k německé hranici a celý let sloužil k procvičení vzájemné spolupráce a interoperability s hotovostními letouny systému QRA (Quick Reaction Alert).

Obrovské poděkování patří Mirkovi Kostelníkovi a celému týmu Ostrava Airport – Aviation Photography za svolení publikovat nádherné fotky z příletu „buffa“ do Mošnova. 

Série záběrů na přistání B-52H reg. 60-0044, jenž okolo 15:30 hod. dosedl na dráhu 22 letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Tento BUFF nese pojmenování „Excalibur“ a během letu do ČR používal volací znak „TYSON11“. Na pravém křídelním pylonu je vidět navěšený kontejner Sniper ATP.  (7x foto: Miroslav Kostelník, Ostrava Airport – Aviation Photography)

 

Na zpátečním letu BUFF doprovázela dvojice hotovostních Gripenů z Čáslavi, jejichž piloti využívali i zaměřovacích kontejnerů Litening 4i s IČ kamerou.  (4x foto: 211. taktická letka Čáslav)


 

 

(úvodní foto: Michal Vrabec, Ostrava Airport – Aviation Photography)

(zdroj: článek „Americký bombardér B-52 cvičně přistál v Mošnově“, autor plukovnice Magdalena Dvořáková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/americky-bombarder-b-52-cvicne-pristal-v-mosnove-233679/; článek „CZECH FIGHTERS ACCOMPLISH BOMBER TASK FORCE MISSION WITH U.S. B-52S“, https://ac.nato.int/archive/2022/czech-fighters-accomplish-bomber-task-force-mission-with-us-b52s; www.twitter.com)