AktualityCvičeníOstré střelbyTechnika

Americký bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper přistál v Mošnově

Na dráze 04 ostravského letiště Leoše Janáčka v Mošnově přistál v úterý 13. června krátce před polednem americký bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper. Jeho dosednutí na mošnovském letišti bylo důležitou zkouškou koordinace mezi vojenskými a civilními autoritami v rámci rozsáhlého aliančního cvičení AIR DEFENDER 2023, které od pondělí probíhá v evropském vzdušném prostoru, včetně České republiky. Podle dostupných informací jde zároveň o vůbec první přistání bezpilotního Reaperu na evropském civilním letišti, které navíc prokázalo schopnost působení z předsunuté základny v rámci konceptu ACE (Agile Combat Employment).

Americký bezpilotní stroj MQ-9 Reaper nepůsobí ve vzdušném prostoru České republiky poprvé. V posledních letech se totiž celkem pravidelně zapojoval do cvičení Ample Strike, určeného k výcviku a certifikaci aliančních leteckých návodčích JTAC. Ve všech dosavadních případech však vzlétal a přistával ať již ze svých operačních základen v polském Miroslawci či rumunské Campia Turzii, nebo přímo z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.

V rámci letošního rozsáhlého aliančního cvičení AIir Defender 2023 se na základnu taktického letectva v Čáslavi přemístily moderní bezpilotní prostředky MQ-9 Reaper, patřící 147th Attack Wingu ze základny Ellington Field JRB. Tato jednotka národní gardy státu Texas používala až do roku 2008 letouny F-16C Block 25, kdy se přezbrojila na bezpilotní prostředky MQ-1B Predator, jež měla ve výzbroji až do roku 2017. Spolupráce mezi AČR a texaskou národní gardou je dlouholetá a právě bezpilotní drony 147. wingu u nás již působily během cvičení Ample Strike 2021. Samotnou přepravu bezpilotních prostředků a veškerého logistického vybavení z amerického Texasu do Čáslavi zajistily tři velkokapacitní letouny C-17A Globemaster III (1x Tennessee ANG a 2x New York ANG) plus jeden C-130J SuperHercules z Texas ANG.

Jednotka texaské gardy nebude z Čáslavi plnit jen úkoly v rámci mezinárodního Air Defenderu 23, ale zapojí se i do národního cvičení Tobruq Shield 2023. V něm bude bezpilotní prostředek MQ-9 našim jednotkám simulovat především vzdušného protivníka a veskrze půjde o průzkumné mise, během kterých se budou operátoři Reapera snažit rozkrýt a získat informace o rozmístění palebných jednotek AČR. Součinnost s americkým bezpilotním prostředkem budou ve vzdušném prostoru ČR procvičovat i piloti podzvukových útočných strojů L-159 ALCA, zatímco letečtí návodčí JTAC (Joint Terminal Attack Controller) z náměšťské 225. letky bojové podpory si procvičí spolupráci s Reaperem při navádění k úderům na cíle vysoké důležitosti.

Jak ukazují i zkušenosti z ukrajinského konfliktu, bezpilotní stroje budou obecně v příštích letech hrát ve výzbroji spojeneckých armád čím dál větší roli. Součinnost armády s civilními autoritami, tedy Řízením letové provozu a Úřadem pro civilní letectví, proto bude v blízké budoucnosti pro jejich provoz ve vzdušném prostoru ČR naprosto klíčová. Přistání amerického bezpilotního Reaperu v Mošnově tak má být první takovou zkouškou koordinace mezi vojáky a civilními autoritami. Pravidla pro provoz těchto letounů jsou v Evropě velmi přísná, včetně příslušných certifikací a v zásadě se jedná o velmi složitý legislativní proces. Nicméně v současné době platná legislativa stále ještě neumožňuje společný provoz bezpilotních letadel a pilotovaných letadel v plném rozsahu.

Přelet do Mošnova byl unikátní i z toho důvodu, že jej řídili navigátoři ze střediska v Houstonu ve Spojených státech Amerických pomocí satelitu, přičemž samotný vzlet z Čáslavi a přistání v Mošnově se uskutečnilo zcela autonomně díky schopnostem ATLC (Automatic Takeoff and Landing Capability). Do Mošnova ještě krátce před Reaperem dorazil velkokapacitní letoun C-17A Globemaster III, který plnil roli technické podpory a přivezl různé pozemní a diagnostické vybavení, včetně obslužného personálu 147. wingu, jenž zde následně uskutečnil předletovou kontrolu Reaperu k opakovanému vzletu. Po několika desítkách minut od přistání v Mošnově se bezpilotní MQ-9 opět vznesl do vzduchu a zamířil i s doprovodným C-17A zpět na čáslavskou základnu, odkud bude plnit další úkoly v rámci cvičení Tobruq Shield a Air Defender.

Velké poděkování patří Mirkovi Kostelníkovi a celému týmu Ostrava Airport – Aviation Photography za svolení publikovat nádherné záběry z návštěvy Reaperu a C-17A v Mošnově.

Z Čáslavi působí v rámci cvičení Air Defender 2023 dvojice bezpilotních prostředků MQ-9 Reaper ze stavu 147th Attack Wingu národní gardy státu Texas  s domovskou základnou Ellington Field JRB. Premiérového přistání v Mošnově se účastnil stroj reg. 17-4349, který sem zamířil z čáslavské základny s volacím znakem „ASTRO 25“. Celý přelet do Mošnova byl unikátní i z toho důvodu, že se jednalo o autonomní let, řízený navigátory ze střediska v Houstonu ve Spojených státech Amerických pomocí satelitu.  (foto: Miroslav Kostelník, Ostrava Airport – Aviation Photography)

 

Velkokapacitní transportní letoun C-17A Globemaster III reg. 94-0067 ze 105. wingu letecké gardy státu New York a s volacím znakem „REACH 555“ plnil v Mošnově roli technické podpory a přistál zde krátce před Reaperem. Globemaster přivezl z Čáslavi různé pozemní a diagnostické vybavení, včetně obslužného personálu 147. wingu, jenž zde uskutečnil předletovou kontrolu Reaperu. 105th Airlift Wing letecké gardy státu New York s domovskou základnou na Stewart Air National Guard Base u Newburghu vyčlenil pro cvičení Air Defender 2023 celkově čtyři letouny C-17A, se kterými zajišťuje logistickou přepravu jednotek letecké gardy z USA do Německa.  (foto: Miroslav Kostelník, Ostrava Airport – Aviation Photography)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: US Air Force)

(zdroj: článek „V Mošnově přistál dron Reaper, zřejmě poprvé na civilním letišti v Evropě“, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-mosnove-pristal-dron-reaper-zrejme-poprve-na-civilnim-letisti-v-evrope/2377949; článek „Bezpilotní Reaper přistál v Mošnově, zřejmě poprvé na civilním letišti v Evropě“, autor Lubomír Světnička, https://www.natoaktual.cz/zpravy/reaper-mosnov-dron-bezpilotni-defender-cviceni-armada.A230611_191105_na_zpravy_m00; archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 17. 6. 2023)