AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Bulharské letectvo převzalo od Aera první modernizovaný L-39ZA

Český výrobce Aero Vodochody uzavřel v listopadu 2022 s ministerstvem obrany Bulharska čtyřletou rámcovou smlouvu na generální opravy své flotily cvičných proudových strojů L-39ZA Albatros, které byly dlouhodobě odstavené z provozu kvůli vyčerpání meziopravního technického resursu. V lednu 2023 tak byla ve Vodochodech zahájena generální oprava prvních dvou bulharských L-39ZA a na tento obchod pak v prosinci 2023 navázal  druhý kontrakt, zaměřený na GO další dvojice bulharských Albíků. Výrobce zároveň v červnu letošního roku dokončil první stroj trupového čísla 207 z úvodní dvojice a předal jej bulharskému letectvu.

Společnost Aero Vodochody Aerospace je jakožto výrobce OEM (Original Equipment Manufacturer) jedinou autorizovanou entitou pro provádění komplexního programu údržby a modernizace letounů L-39 Albatros. Pro své zákazníky Aero nabízí podporu během celého životního cyklu letounů řady L-39 a aby byla zajištěna letová způsobilost stále velmi rozšířených Albatrosů i přes jejich rostoucí věk a počet nalétaných hodin, jsou používány nové metody údržby a generálních oprav. K tomu všemu má výrobce připraveny různé modernizační balíčky dle konkrétních požadavků zákazníka.

Těchto služeb výrobce se z celé řady současných uživatelů rozhodlo využít bulharské ministerstvo obrany, které na konci roku 2022 podepsalo smlouvu s výrobcem o generální opravě s částečnou modernizací avioniky prvních dvou letounů L-39ZA trupových čísel 207 a 213 s termínem dokončení v první polovině roku 2024. Oba letouny dorazily do Aera v  lednu 2023 a ihned se na nich rozeběhly předepsané práce. Součástí kontraktu byla i generální oprava dvou motorů AI-25TL, kterou zabezpečil strategický partner LOM PRAHA s.p., respektive jeho malešický Závod pohonných jednotek. Následně bulharské ministerstvo obrany vyčlenilo další finanční prostředky a tak mohlo dojít na konci roku 2023 k uzavření druhého kontraktu na generální opravu další dvojice letounů L-39ZA Albatros, které zřejmě nesou trupová čísla 139 a 211, včetně oprav dalších dvou motorů. Tato druhá dvojice by měla zpět do Bulharska letět po vlastní ose pravděpodobně někdy v průběhu roku 2025.

Bulharské L-39ZA zároveň ve Vodochodech podstupují i částečnou modernizaci, během které je původní ruská avionika nahrazena moderní západní avionikou, přičemž je upgradována především navigace, komunikace, identifikace a záznamové zařízení. Konkrétně se jedná o nahrazení původního navigačního systému RBSN-5S za systém americké výroby Garmin GTN 650 s navigačními přijímači GPS/VOR/ILS a samostatným přijímačem DME. Původní radiostanice R-832M je zase vyměněna za radiostanici české výroby LUN 3520 UHF/VHF, zastaralý letový zapisovač SARPP-12 je nahrazen moderním systémem FDR-39 a zároveň dochází k instalaci nového odpovídače Mode-S.

Samotná generální oprava zajistí obnovení meziopravního technického resursu letounů na 7,5 roku, nebo 1.500 letových hodin. Na základě výpočtů zbývající životnosti podle aktuálního zátěžového spektra výrobce deklaruje, že bulharské letouny L-39ZA mohou být nadále bezpečně provozovány až do období let 2030-2032. Nově generálkované a modernizované L-39ZA budou opětovně sloužit u školní letky na 12. letecké základně Dolna Mitropolija a bulharské letectvo je chce využít při výcviku svých mladých pilotů, kteří později usednou do kokpitů bojových letounů F-16 Block 70. Cílem velení bulharských vzdušných sil je posílat do USA piloty, kteří už mají odpovídající nálety a tím urychlit celý přeškolovací proces v USA. V současné době se očekává, že pokud nedojde k nějakým dalším či neočekávatelným zpožděním, první F-16 dorazí do Bulharska v prvním čtvrtletí roku 2025.

Generálkovaný a modernizovaný L-39ZA trupového čísla 207 letěl z Vodochod zpět do Bulharska po vlastní ose s využitím dvojice velkých 350 litrových baků. Palubní dvojhlavňový kanon GŠ-23 však nebyl během přeletu nainstalován. Letoun jinak nese standardní lesklý nátěr, aplikovaný na Albatrosy bulharských VVS již v minulosti, včetně klasických výsostných znaků a trupového čísla na přídi. (foto: Aero Vodochody, www.aero.cz)


 

Aero nabízí Bulharsku nová engéčka

Velení bulharského letectva si velice dobře uvědomuje, že generálkované Albatrosy jsou jen určitým nouzovým řešením v situaci, kdy většina flotily L-39ZA byla „uzemněna“ a že pro nějaké dlouhodobější řešení bude třeba pořídit úplně novou platformu. Z tohoto důvodu Aero Vodochody kromě aktuálních GO a částečné modernizace Albíků nabízí bulharskému ministerstvu obrany i akvizici nových letounů L-39NG, které splňují požadavky na moderní výcvik pilotů bojových letounů 4,5 generace.

Ideální příležitost představit svůj nový produkt představitelům bulharského letectva se naskytla ve dnech 5. až 8. června 2024, kdy se v bulharském Plovdivu konal veletrh obranných technologií HEMUS 2024. Na něm se v rámci českého stánku pod patronací zahraniční kanceláře CzechTrade v Sofii představila čtveřice firem – Aero Vodochody, ERA, Vzduchotechnik a AG Defense Polymers. Díky dlouhodobé komunikaci s nejvyššími představiteli Bulharska a koordinaci všech zúčastněných subjektů se podařilo na českém stánku zajistit návštěvu prezidenta republiky Rumena Radeva, ministra obrany A. Zaprjanova a dalších vysoce postavených představitelů Bulharska. Rumen Radev, který je mimochodem bývalým vojenským pilotem a velitelem vzdušných sil Bulharska, se zapojil do živé diskuse s přítomnými experty z firem Aero Vodochody a ERA, kteří jej seznámili s možnostmi systémů L-39NG a VERA-NG, jež jsou Bulharsku intenzivně nabízeny.

Prezident Rumen Radev v kokpitu L-39NG za přítomnosti šéfkonstruktéra engéčka a jednoho z továrních pilotů Aera. Nový český cvičný stroj si na letišti Krumovo u Plovdivu mohl prohlédnout i zástupce NGŠ genpor. Stojkov s delegací. Tovární piloti Aera pak s engéčkem uskutečnili několik vývozních letů, při kterých si zástupci vzdušných sil Bulharska mohli vyzkoušet letové vlastnosti nového stroje a moderní avioniku. (foto: Aero Vodochody, www.aero.cz)

 

Zlatým hřebem programu se pak stala letová ukázka a prezentace druhého letového prototypu letounu L-39NG ev. č. 0476 na letišti Krumovo u Plovdivu, kam přilétl dne 4. června po 2,5 hodinách letu přímo z Vodochod. Na letišti Krumovo si nové engéčko prohlédl jak prezident Rumen Radev, tak i zástupce náčelníka Generálního štábu genpor. Stojkov (rovněž bývalý vojenský pilot). Možnost blíže se seznámit s tímto novým produktem Aera Vodochody a porovnat jeho vlastnosti s doposud používanými cvičnými letouny L-39ZA v bulharském letectvu měla rovněž řada dalších představitelů bulharských VVS, kteří si mohli engéčko vyzkoušet v průběhu tří předváděcích dnů i reálně za letu.

Úspěšná prezentace českých firem na veletrhu HEMUS přišla ve chvíli, kdy Bulharsko zintenzivňuje modernizaci svých ozbrojených sil a realizuje akvizice moderního vybavení, včetně technologií pro posílení bezpečnosti a obranných kapacit své země. Pro vývozce z Česka představuje modernizace bulharské armády zajímavou příležitost a současné aktivity Aera Vodochody dávají slušnou šanci na úspěšnou nabídku moderní výcvikové platformy L-39NG pro bulharské letectvo.

Moderní avionika a technologie nového L-39NG jsou přímo předurčeny k výcviku budoucích pilotů bojových letounů čtvrté a páté generace za cenově dostupných podmínek. Na snímku zajímavý pohled z předního kokpitu engéčka během přiblížení k prahu dráhy 28 bývalého sovětského letiště Střední skupiny vojsk v Milovicích, jehož nedaleký vzdušný prostor využívá Aero pro zálety svých strojů. (foto: Aero Vodochody, www.aero.cz)


 

 

(úvodní foto: Aero Vodochody, www.aero.cz)

(zdroj: Aero Vodochody, www.aero.cz; archív redakce czechairforce.com; článek „Úspěšná prezentace českých firem na veletrhu obranných technologií HEMUS v Plovdivu“, autor P. Vávra, zástupce velvyslance, https://mzv.gov.cz/sofia/cz/obchod_a_ekonomika/udalosti/uspesna_prezentace_ceskych_firem_na.html)

(aktualizace: 16. 7. 2024)