AktualityCvičeníPiloti

Přeshraniční výcvik pilotů v rámci Cross Border je stále aktuální

S blížícím se koncem roku a nastávajícím zimním obdobím už pro čáslavské stíhače z 211. taktické letky skončily hlavní výcvikové aktivity většího rozsahu, na kterých „tygří“ letka participovala v průběhu celého podzimu. Šlo například o zajímavé lety v rámci X – Servicing Exercise v italském Avianu či noční operace COMAO během prohlubování spolupráce Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG pod vedením Německa. Výcvik pilotů nadzvukového taktického letectva je však nikdy nekončící proces a proto se opět dostává ke slovu bilaterální spolupráce s našimi sousedy v rámci formátu Cross Border Operations.

V posledních dvou letech tento druh přeshraničního výcviku nabral díky koronakrizi na intenzitě, neboť je realizován z domácích letišť na základě uzavřených dohod o využívání přeshraničního vzdušného prostoru ke společnému výcviku. V průběhu letošního roku se tak podařilo realizovat celou řadu výcvikových letů v rámci Cross Border s našimi  sousedy z Německa, Polska či Rakouska, a to jak přímo ve vzdušném prostoru ČR, tak především u našich sousedů.

A právě vzdušné boje DACT (Dissimilar Air Combat Training) s kolegy z Německa realizovali čáslavští stíhači v minulém týdnu, když se dvojice hotovostních strojů JAS-39C Gripen vydala ve čtvrtek 18. listopadu na misi Cross Border do německého vzdušného prostoru, aby zde procvičovala vzdušné souboje s německými letouny EF2000 od TLG 74 z bavorského Neuburgu. České Gripeny v této misi používaly mezinárodní volací znak CEF300 a operovaly v čáslavským pilotům velmi dobře známém prostoru, situovaném přibližně mezi městy Chemnitz a Lipsko. Během necelé hodiny strávené v německém vzdušném prostoru piloti vzájemně procvičovali celou řadu obvyklých scénářů DACT až do úrovně 2vs2 a zkoušeli vhodnost použité taktiky.

V pondělí 22. listopadu se dvojice hotovostních Gripenů vydala pro změnu na hodinovou misi do polského vzdušného prostoru, aby zde v oblasti situované severozápadně od města Legnica spolupracovala s polským letectvem. Výcvik ve formátu Cross Border Operations je tak stále i přes různá omezení přínosný pro všechny zúčastněné strany, které si mohou v jeho průběhu ověřit vhodnost vlastní nacvičené taktiky proti letounům s rozdílnými letovými vlastnostmi a s jiným zbraňovým systémem.

České piloty však v posledních letech během vzdušných bojů DACT do určité míry limituje zastaralost a výkony střel krátkého dosahu AIM-9M. Ne že by snad raketa z roku 1986 byla nějak zastaralá (to byl samozřejmě pokus o vtip :o) a některá alianční letectva ji skutečně ještě používají, ale kombinace střel Iris-T plus přílbového zaměřovače HMD Stryker na německých EF2000 či AIM-9X plus JHMCS na polských „Šestnáctkách“ je svými možnostmi přeci jenom o kus dále. Na novou výzbroj si však čáslavští stíhači budou muset ještě počkat, neboť její plánovaný akviziční proces bude zřejmě spuštěn až po finálním rozhodnutí o podobě nadzvukového letectva, které snad padne v letech 2022-2023. Do té doby si budou muset čáslavští „Tygři“ vystačit pouze se svým „umem, pílí a důvtipem“.

Formace německých EF2000 od Taktisches Luftwaffengeschwader 74 z bavorského Neuburgu a českých Gripenů při společném letu po ukončeném DACT západně od Drážďan. Výcviku v rámci Cross Border Operations se nejčastěji účastní stroje hotovostního systému s ostrou raketovou výzbrojí. (2x foto: „PROBE“, 211. taktická letka)

 

Vzdušné boje DACT mezi velkým a výkonným EF2000 a maličkým Gripenem mohou připomínat souboj Davida s Goliášem, i přes vyšší výkony a lepší výzbroj dvoumotorového „Eufi“ však nemusí mít tak jednoznačný průběh. Pokud se pilotům Gripenů podaří prosadit svou taktiku boje na nižších rychlostech, kde jsou manévrovací schopnosti „Eufiho“ do určité míry omezené, německý pilot se v kokpitu řádně zapotí. S postupným zaváděním vysoce manévrujících střel krátkého dosahu a přílbových zaměřovačů je však stále obtížnější takto vybaveným stíhačům v blízkém manévrovém boji čelit. (2x foto: „PROBE“, 211. taktická letka)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Ivo Kardoš, 211. taktická letka)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. zTL Čáslav, https://www.facebook.com/; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842c&lat=50.481&lon=13.972&zoom=7.0&showTrace=2021-11-18; https://globe.adsbexchange.com/?icao=49842b&lat=50.481&lon=13.972&zoom=7.0&showTrace=2021-11-22)