AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Nová CASA se poprvé představila na cvičení ETAP-C ve Španělsku

Po téměř dvouleté přestávce způsobené celosvětovou koronavirovou krizí byly na podzim letošního roku konečně obnoveny i specializované výcvikové kurzy transportního letectva, organizované Evropskou obrannou agenturou EDA (European Defence Agency). Toho nedávného s označením ETAP-C 21-4 se ve španělské Zaragoze účastnili i zástupci 242. transportní a speciální letky ze kbelské 24. základny dopravního letectva s letos nově pořízeným letounem CASA C-295MW ev. č. 0482, kteří patří k pravidelným účastníkům těchto kurzů.

Samotné kurzy ETAP-C (European Tactical Airlift Programme-Course) se uskutečňují pod odborným vedením ETAC (European Tactical Airlift Center) a jsou zaměřeny na taktické létání transportními letouny, přičemž jejich posádky jsou zasazovány do co nejreálnějších scénářů, během kterých cvičí zavedené standardizované postupy při společném plnění transportních úkolů. Celý program ETAP vznikl už v roce 2011, kdy se dvacet zakládajících evropských států rozhodlo spojit síly v oblasti výcviku transportního letectva s cílem zlepšení schopností letecké přepravy a společného plánování, organizování a provádění pokročilých výcvikových kurzů či školení. Výcvikový kurz ETAP-C je zároveň prostředkem k certifikaci českých posádek garantující jejich vycvičenost a použitelnost v zahraničních operacích. Zároveň kurz umožňuje našim posádkám výměnu zkušeností s ostatními národy a zlepšení spolupráce v dnešním mnohonárodnostním uskupení.

Zatím poslední kurz ETAP-C 21-4 byl organizován v termínu od 7. do 19. listopadu a probíhal ve stálém mnohonárodním výcvikovém středisku ETAC ve španělské Zaragoze. Kurzu se účastnily posádky s osmi transportními letouny ze sedmi účastnických států, což čítalo zhruba 150 osob včetně létajícího a pozemního personálu, instruktorů a podpůrného a koordinačního personálu. Z letecké techniky se do kurzu ETAP-C 21-04 zapojily dva letouny A400M Atlas (Německo a Španělsko), čtyři stroje C-295M/MW (Španělsko, Česká republika, Polsko a Portugalsko), jeden C-27J Spartan z Litvy a jeden C-130J Hercules z Norska.

Portugalská CASA 295M a španělský A400M s příznačnou volačkou „MAMUT 11“ zvířily krátce po dosednutí na dráhu záložního letiště Ablitas oblaka prachu a drobných kamínků. Pro španělské letectvo se jednalo v případě nových transportních letounů A400M o premiérovou účast na kurzu ETAP-C. (2x foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

 

Ačkoliv by se mohlo zdát, že přistání na tvrdém povrchu 1500 m dlouhé dráhy v Ablitas je poměrně jednoduché, opak je pravdou. Problémem není jen relativně krátká a prašná dráha, jež při použití reversu generuje oblaka zvířeného prachu, ale především množství drobných a ostrých kamínků na ploše. Ty dokážou poškodit nejen antény na spodní části trupu, ale i proříznout pneumatiku, o čemž se ostatně v minulosti přesvědčila i posádka jedné české Casy. (3x foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

 

Výcvikového kurzu ETAP-C 21-4 se dále účastnili jako pozorovatelé dva piloti bulharského letectva a tým leteckých návodčích CCT (Combat Control Team) z Polska. Program kurzu pak zahrnoval přibližně dvacet hodin teoretické výuky a devět letových misí na každou posádku. První týden cvičení je obecně zaměřen především na základní a jednodušší úkoly v rámci jednotlivých letů, ve druhém týdnu se postupně náročnost úkolů zvyšuje. Nacvičovaly se například lety v bojových formacích nebo bojová přiblížení a přistání na nezpevněné plochy s cílem rychlého dozásobení. Došlo i na procvičování způsobů, jak čelit různým vzdušným i pozemním hrozbám za využití systémů vlastní ochrany, včetně souboje „o přežití“, kdy proti transportnímu stroji působil nepřátelský stíhač. „Jde o situaci, ve které dopravní letoun plní nějaký úkol, například shozy materiálu. Přitom ho zaznamená stíhací letoun a snaží se ho sestřelit. Dopravní letoun pak musí manévrovat do doby, než přiletí záchrana. Jakmile je stíhací letoun odstraněn, pokračuje v zadaném úkolu,“ vysvětluje kapitán Petr Sedlák. Výcvik byl dále zaměřen třeba na výsadkové lety osob i shozů materiálu a nízké lety v horském terénu.

Asi nejzajímavější činností kurzů ETAP-C jsou u posádek „oblíbené“ operace z polního záložního letiště Ablitas (Aeródromo Militar de Ablitas), kde se realizovaly vzlety a přistání z prašné a kamenité dráhy o délce 1500m. Mezi další úkoly patřily operace z letiště Teruel, které slouží díky suchému klimatu ke dlouhodobému skladování odstavených dopravních letadel, nebo procvičení nakládky a vykládky materiálu se spuštěnými motory a mnoho dalších činností, jež se v národních podmínkách cvičí z pochopitelných důvodů velmi sporadicky.

Konání podzimního kurzu ETAP-C 21-4 ve španělské Zaragoze a účast českých posádek na něm je pro kbelskou dopravku tak trochu malým zázrakem, a to ani tak z důvodu opět se zhoršující epidemické situace v ČR, jako spíše z důvodů aktuální dostupnosti letecké techniky. To se týká především čtveřice starších strojů C-295M, z nichž je jeden stále nasazen v misi MFO na Sinaji a další podstupují ať již modernizaci u výrobce v Seville, či neplánované opravy v polském opravárenském centru PZL ve Varšavě. Oba nové stroje C-295MW se tak v posledních měsících prakticky nezastaví.

Pokračování ve výcvikových aktivitách typu ETAP-C je pro kbelskou dopravku zároveň velmi důležité z pohledu zamýšleného nasazení české transportní Casy v oblasti afrického Sahelu, jak o tom letos v létě mluvil ministr obrany Lubomír Metnar. Pokud k nasazení na podporu úkolovém uskupení Takuba skutečně dojde, bude to pro kbelskou základnu dopravního  letectva jednoznačně nejobtížnější operace v její historii. A právě zkušenosti nabité v průběhu výcvikových kurzů ETAP se budou pilotům C-295 v horké a nebezpečné oblasti afrického Sahelu bezpochyby hodit.

Many thanks to Juan Miguel Anatol for the very interesting photos from Ablitas!!! Další Juanovy zajímavé fotografie můžete najít na jeho Instagramu či Twitteru.

Kbelská dopravka se výcvikového kurzu ETAP-C 21-4 tentokrát účastnila s nejnovějším strojem C-295MW ev. č. 0482, který si AČR převzala od výrobce teprve v létě letošního roku. Posádka české Casy procvičovala v Ablitas nejen taktické vzlety a přistání, ale i schoz palety s nákladem během dojezdu po přistání, což mělo simulovat rychlé vyložení nákladu na dráze a okamžitý vzlet. (2x foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

 

Podle zveřejněných fotografií se zdá, že kbelské posádky chtěly předejít poškození antén radionavigačních prostředků na spodní části trupu a ty mají náběžnou hranu přelepenu ochrannou páskou. Na Case 0482 ještě není instalován nový systém vlastní ochrany, i když poměrně nedávno tento stroj létal s namontovanými čidly LWS pro laserové ozáření. Posádka 242. letky zároveň na rozdíl třeba od Portugalců létala bez nasazených přileb HGU-55/P. (2x foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

 

Česká Casa C-295MW ev. č. 0482 na stojánce v Zaragoze a během nakládky palety s nákladem, kterou posádka cvičně shazovala během přistání na dráze v Ablitas. Při této činnosti jsou vrata nákladového prostoru ve vodorovné poloze jako při nakládce. (2x foto: 24. zDL Praha-Kbely)

 

Slavnostní rozloučení s náročným výcvikovým kurzem ETAP-C 21-4, který ve dnech 7. až 19. listopadu hostila španělská Zaragoza a během něhož zde osádky sedmi aliančních zemí společně cvičily taktické létání s transportními letouny. (foto: Ejército del Aire)


 

 

(úvodní foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

(zdroj: článek „Cuenta atrás para el ETAP-C 21-04 en Zaragoza. Entrenamiento de tripulaciones de transporte táctico“, https://ejercitodelaire.defensa.gob.es/EA/ejercitodelaire/es/noticias/noticia/Cuenta-atras-para-el-ETAP-C-21-04-en-Zaragoza.-Entrenamiento-de-tripulaciones-de-transporte-tactico/; článek „El Programa Europeo de Transporte Aéreo Táctico inicia ejercicio multinacional en España“, https://espacioaereo.net/?p=15956; článek „Asistimos al curso avanzado de transporte aéreo táctico ETAP C-21-04“, autor Esteban Maiza, https://www.defensa.com/galeria/asistimos-al-etap-c-21-04; facebook 24. zDL, https://www.facebook.com/lzkbely; článek „Nová CASA se představila na cvičení ve Španělsku“, autor: kapitánka Zuzana Špačková, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/nova-casa-se-predstavila-na-cviceni-ve-spanelsku-231879/)