AktualityAkviziceModernizace

Podepsána smlouva na střední opravu PP4000 letounů L-159A a úpravy kokpitu pro použití NVG

V úterý 30. dubna 2019 podepsali zástupci Ministerstva obrany a společnosti Aero Vodochody Aerospace a.s., smlouvu na provedení středních oprav PP4000 (označovaných rovněž jako PP16) u 16 kusů letounů L-159A, které budou realizovány v letech 2019 až 2022 a během kterých bude všem jednomístným Alcám obnovena provozní lhůta meziopravní o dalších 2000 letových hodin nebo 8 let provozu. Stroje L-159A tak bude možné provozovat minimálně do rozmezí let 2027-2030, poté se armáda musí rozhodnout, jak dále s jednomístnými Alcami. Jejich další osud tak nejspíše určí až nový dokument „Koncepce výstavby Armády České republiky 2030“.

Na slavnostním podpisu smlouvy reprezentoval společnost Aero Vodochody nový prezident společnosti Dieter John, Jan Štechr a Pavel Sedláček. Za ministerstvo obrany byli přítomni náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Filip Říha, ředitelka odboru vyzbrojování vzdušných sil Zora Skurčáková, ředitel odporu právní a obchodní podpory Jan Kolafa, kontraktační manažer Jaroslav Hošek a projektový manažer podplukovník Marek Schönbek.

Současná podoba kokpitu L-159A s dvojicí MFD 5×7 ještě před úpravami pro NVG a instalací ESIS. (foto: Aero Vodochody Aerospace)

Smlouva zahrnuje nejen provedení samotných předepsaných prací PP4000 (v pořadí již druhá střední oprava letounu), aplikaci všech bulletinů a nápravných opatření na 16 ks L-159A, ale jejím předmětem je i úprava všech letounů pro použití brýlí nočního vidění NVG. Tato úprava bude spočívat v pořízení 15 souprav vnitřního a vnějšího osvětlení letounu (pozičních, antikolizních a formačních světel) a zároveň dojde k pořízení 16 souprav záložních elektronických zobrazovačů ESIS od společnosti BF Goodrich Avionics Systems. Prototypová zástavba v podobě úprav kokpitu pro použití NVG již byla realizována v loňském roce na jednomístném stroji ev. č. 6070. Kokpity jednomístných strojů se tak budou do značné míry podobat již upraveným kabinám dvoumístných strojů L-159T1+/T2 a budou snadno rozpoznatelné podle černě zbarveného vnitřního rámu kabiny, krytu palubní desky a záhlavníku vystřelovací sedačky VS-2, a dále podle instalace nových  formačních, poziční a antikolizní světel s duálním režimem pro NVG. Nová formační světla se skládají z klasického elektroluminiscenčního (EL) proužku, který je doplněn tenkým černým proužkem, jež emituje zdroj světla v infračerveném (IR) spektru, viditelném pouze přes brýle nočního vidění. Stejný duální mód mají i poziční a antikolizní světla.

Veškeré úpravy pro použití NVG mají souvislost s plánovaným zahájením výcviku v použití brýlí nočního vidění u taktického letectva, kdy ministerstvo obrany poptává v rámci výběrového řízení 20 ks brýlí nočního vidění typu AN/AVS-9 kompatibilních s přilbovým úchytem pro přilby HGU-55P, které začnou zanedlouho používat piloti L-159 společně s novým výškovým vybavením. Podrobněji o celé problematice v aktualitě „Armáda připravuje nákup NVG typu AN/AVS-9 pro piloty taktického letectva“ a článku „Modernizace letounů L-159A pokračuje“.

Záložní elektronický zobrazovač ESIS

Zařízení ESIS (Electronic Standby Instrument System), neboli záložní elektronický ukazatel je znám už ze zadní kabiny dvoumístných L-159T1. Důvod instalace na jednomístných Alkách je stejný jako na spárkách T1 –  jeden přístroj nahrazuje celou řadu záložních elektromechanických přístrojů a ukazatelů (umělý horizont, ukazatel horizontální situace, barometrický výškoměr, rychloměr, vario apod.).

Předepsané práce PP4000 (PP16) a úpravy kokpitů pro použití NVG bude vykonávat společnost Aero Vodochody, která jako jediná vlastní práva pro výrobu a servis letounů L-159 a případných dalších modifikací tohoto typu, a tato práva zatím neposkytla žádné třetí straně. Aero Vodochody navíc podobné práce provádělo již v letech 2009-2013, kdy realizovalo střední opravy PP2000 na jednomístných letounech L-159A a následně v letech 2017-2019, kdy provádělo stejné práce a modernizace dvoumístných strojů na standard L-159T1+. Většina strojů bude postupně přelétnuta do Vodochod k provedení prací, pouze několik letounů z nejstarší výrobní série, které již mají vyčerpán meziopravní resurs, bude muset být do Vodochod pravděpodobně dopraveno pozemní cestou. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 1,321 mld. Kč bez DPH (1,599 mld. Kč s DPH).

Střední opravy PP4000 a úpravy kokpitu pro NVG nejsou poslední modernizací L-159A českého letectva. Už přibližně v letech 2020-21 čeká naše Alky integrace nového palubního odpovídače IFF, pracujícího v aliančním módu 5, který bude postupně zaváděn v letectvech NATO.

Alca ev. č. 6070, která byla vybrána pro prototypovou zástavbu, jež spočívala v přizpůsobení vybavení kabiny pro použití NVG včetně provedení úpravy vnitřního a vnějšího osvětlení letounu. Zástavba byla realizována v roce 2018 v podniku Aero Vodochody, letoun na snímku je v podobě ještě před úpravami. (foto: Aleš Hottmar)

 

Jako první byl k provedení předepsaných prací PP16 nasunut do Aera Vodochody dne 13. května 2019 jednomístný stroj L-159A ev. č. 6052. Poslední Alcy mají být dokončeny nejpozději do konce roku 2022. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Air National Guard photo by Tech. Sgt. Mindy Bloem)

(zdroj: článek „Vrtulníky W-3A Sokol Letecké záchranné služby uvidí i v mlze – Podpis smlouvy na střední opravu letounů L-159, autor Vladimír Marek, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vrtulniky-w-3a-sokol-letecke-zachranne-sluzby-uvidi-i-v-mlze-210761/; registr smluv, https://smlouvy.gov.cz/; Informační servis MO, vládní agenda 2019, http://www.mocr.army.cz/scripts/detail.php?pgid=230; článek „L-159T2 předány Vzdušným silám AČR, autor Jan Čadil, Letectví + Kosmonautika 7/2019)

(aktualizace: 11. 7. 2019)