AktualityCvičeníPilotiTechnika

Squadron Exchange s rakouskými EF2000 tak trochu jinak

Přelom končícího léta a nastávajícího podzimu bývá tradičně nabitý množstvím výcvikových aktivit a podobně je tomu i v letošním roce. V podstatě celé Vzdušné síly AČR se v posledních týdnech účastnily či účastní celé řady plánovaných cvičení, které je konečně možné vzhledem k pandemické situaci uskutečnit. Piloti L-159, Gripenů a vrtulníků se tak nedávno zapojili nejen do tradičního mezinárodního cvičení Ample Strike, ale i národního Czech Lion, kde plnili především úkoly vzdušné podpory pozemních vojsk CAS. „Alkaři“ zároveň odlétli na prestižní kurz TLP ve španělském Albacete, na který se české letectvo vrátilo po několikaleté přestávce. Piloti „dopravky“ si zase vyzkoušeli přistání na opuštěném letišti Hradčany, vrtulníkáři z jedné nejmenované základny se účastní jednoho nejmenovaného cvičení v Dánsku a záchranáři odlétli se Sokolem na SAR Meet v belgickém Koksijde.

Napilno mají pochopitelně i stíhači 211. taktické letky z Čáslavi, kteří se v uplynulém týdnu účastnili velmi zajímavého cvičení Squadron Exchange s rakouskými letouny EF2000 Typhoon ze základny v Zeltwegu. Takzvaná „výměna letek“ byla dlouhodobě plánovanou aktivitou, jíž iniciovala rakouská strana a která měla původně proběhnout ve zcela jiném formátu. Rakušané totiž zamýšleli přiletět se třemi Tajfuny na týden do ČR a realizovat společné mise s Gripeny přímo ze základny v Čáslavi, což by dovolilo uskutečnit přeci jenom větší množství připravených scénářů vzdušného boje a především pak jejich kvalitnější vyhodnocení.

Bohužel aktuální pandemická situace v Rakousku tento záměr nakonec zhatila. Vzhledem k velkému nárůstu případů Covid-19 totiž náš jižní soused spadl do tzv. červeného semaforu a pro cestu do ČR by tak byla nutná týdenní karanténa pro všechny členy rakouského pozemního a létajícího personálu. Tato nepříjemnost ovlivnila nejprve rakouskou účast na Dnech NATO v Mošnově, kde byla kompletně zrušena „statika“ rakouského letectva a nedělní letová ukázka EF2000 se nakonec uskutečnila alespoň formou přeletu z domácí základny v Zeltwegu.

Stejný formát bylo nakonec nutné zvolit i pro samotné cvičení Squadron Exchange, kdy každá ze stran létala ze své domácí základny. Byla to v podstatě jediná možnost, jak dlouhodobě plánované cvičení, jehož primárním úkolem byl nácvik spolupráce a vzdušných soubojů s rakouskými kolegy a jejich letouny EF2000, vůbec uskutečnit. S Rakouskem už je naštěstí podepsána dohoda o využívání výcvikových prostorů rakouskými vojsky na území České republiky, včetně spolupráce ve vojenském letectví v rámci tzv. Cross Border Operations, tedy vzájemné podpoře při zabezpečení ochrany vzdušného prostoru. To nakonec umožnilo využívat vyhrazené vzdušné prostory co nejvíce v blízkosti rakouské hranice.

Samotné cvičení bylo zahájeno v úterý 21. září a během společných misí ve vzdušném prostoru ČR se realizovaly vzdušné boje DACT (Dissimilar Air Combat Training) ve formátu 2v2, 2v1 a 1v1, plus lety BVR, tedy souboje za hranicí viditelnosti. Pro rakouské piloty se jednalo o premiérovou spolupráci s českými stíhači. Vzdálenost od letiště v Zeltwegu donutila rakouské stíhače létat výhradně v konfiguraci s dvojicí přídavných palivových nádrží, což samozřejmě není pro manévrový vzdušný boj úplně ideální. Právě v konfiguraci s dvojicí externích nádrží odlétal svou působivou ukázku v Mošnově rakouský display pilot a i když je EF 2000 úžasný dogfighter, dvojice rozměrných nádrží na 1000 litrů paliva značně omezuje jeho manévrové schopnosti. Jiné řešení však nepřicházelo příliš v úvahu, neboť pouze s podtrupovým bakem by Tajfun moc dlouho ve vzdušném prostoru ČR nevydržel. Ostatně, už v minulosti rakouské letectvo létalo na display ukázky do Mošnova pouze s jednou nádrží a stačilo to jen na 3 min. vlažnou ukázku.

Každopádně i v této konfiguraci patří Tajfun na cvičeních mezi velmi nebezpečné protivníky. Čeští piloti mají s EF2000 poměrně bohaté zkušenosti ze společných cvičení s britským či německým letectvem a je tak nasnadě, že znají velmi dobře jeho silné a slabé stránky. Není proto žádným tajemstvím a uváděli to ostatně i britští stíhači, účastnící se cvičení Quo Vadis 2015 v rozhovoru pro armádní měsíčník A-report, že Gripen mnohem lépe manévruje při nízkých rychlostech, naopak ideální letová obálka Tajfunu je při vysokých rychlostech ve vyšší letové hladině a díky výkonu obou motorů pochopitelně i na vertikále. Každá strana se tak soupeři snaží vnutit svou taktiku boje, která jí nejlépe vyhovuje. Dalším faktorem, který zásadně ovlivňuje vzdušný boj jsou pak zkušenosti jednotlivých stíhačů. Podle rakouského tisku piloti EF2000 nyní stráví ve vzduchu pouze cca 50 hodin ročně a nemají takové příležitosti se účastnit mezinárodních cvičení, tak jako alianční piloti, zároveň však jde o dlouholeté „žokeje“ Tajfunů s poměrně slušnými zkušenostmi.

Omezené manévrovací schopnosti s dvojicí nádrží se rakouští piloti pravděpodobně snažili vykompenzovat použitím moderní samonaváděcí střely Iris-T, která oproti „prehistorickým“ Sidewinderům verze „Mike“ na našich Gripenech poskytuje mnohem větší možnosti zachycení cíle v manévrovém vzdušném boji, stejně tak jako možnost odpalu v širším spektru letové obálky. Poměrně zajímavé je vyjádření armády, že byly procvičovány i scénáře boje za hranicí viditelnosti BVR, protože Rakousko do dnešních dnů ke svým letounům EF2000 Tranche 1 nenakoupilo žádnou výzbroj středního dosahu. Na druhou stranu podle vyjádření tiskového mluvčího rakouského ministerstva obrany Michaela Bauera tyto scénáře cvičí již několik let alespoň simulačně v rámci spolupráce s VzS AČR  na taktickém simulátoru v pardubickém TSC.

Každopádně společné mise během cvičení Squadron Exchange byly prospěšné pro obě strany a nezbývá než doufat, že započatá spolupráce mezi rakouskými piloty EF2000 a českými stíhači na Gripenech bude pokračovat i v příštím roce, minimálně na bázi příhraničních Cross Border Operations.

Společných misí s rakouskými Tajfuny se v rámci Squadron Exchange účastnily hotovostní Gripeny ze systému QRA s ostrou raketovou výzbrojí. Rakouští piloti naopak museli létat v konfiguraci s dvěma přídavnými nádržemi, které poměrně značně omezují letovou obálku Tajfunu, a jedním registrem střely Iris-T. Zajímavostí je, že rakouské hotovostní EF2000 mají na přídavných nádržích nově nápis „CALL 121,5 MHz“ po vzoru švýcarského letectva. (foto: 21. zTL Čáslav, http://www.afbcaslav.army.cz)


 

 

(úvodní foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; oficiální facebookový profil 21. zTL Čáslav, https://www.facebook.com/21-z%C3%A1kladna-taktick%C3%A9ho-letectva-%C4%8C%C3%A1slav-Zvolensk%C3%A1-102436302172417/; https://twitter.com/Bundesheerbauer/status/1441395772935839744)

(aktualizace: 30. 9. 2021)