AktualityCvičeníKonfliktyZahraniční mise

„Operace SABINA“, nácvik evakuace civilních osob letouny CASA

Ve dnech 22. až 24. září se uskutečnilo na opuštěném letišti Hradčany u Mimoně plánované cvičení s aktuální tématikou evakuace civilních osob, neboli tzv. nekombatantů (Non-combatant Evacuation Operation), které je potřeba zachránit z nebezpečné oblasti.

Zatímco ještě relativně nedávno by podobná operace vzbuzovala spíše údiv, po nedávné „ostré“ evakuaci z afghánského Kábulu už asi nikdo nepochybuje, že v dnešním světě nebude o podobné situace, kdy je životně důležité dostat české občany zpět do vlasti, vůbec nouze. Ať už půjde o různé humanitární katastrofy, přírodní pohromy nebo zhoršení bezpečnostní situace v problematických oblastech, Česká republika musí být na takové situace připraven a Armáda České republiky musí podobné operace neustále procvičovat, tak aby v případě potřeby obtížný úkol zvládla.

Právě z tohoto důvodu byla v krátké době od záchrany českých občanů a jejich afghánských spolupracovníků z chaosu zmítaného Kábulu naplánována „Operace SABINA“, jež měla ověřit schopnost evakuace civilních osob z nebezpečné oblasti, spolupráci jednotlivých složek armády a státu, zapojených přímo do plánování a provedení samotné operace. Není úplnou náhodou, že k uskutečnění operace bylo vybráno bývalé sovětské letiště Střední skupiny vojsk Hradčany u Mimoně s přilehlým areálem, které je k podobným aktivitám jako stvořené.

 

Hradčany – bývalá sovětská letecká základna uprostřed lesů

Hradčanské letiště mělo ve scénáři „Operace SABINA“ simulovat nepříliš udržované regionální letiště v cílové zemi, což vzhledem ke svému současnému nelichotivému stavu beze zbytku splnilo. Zdejší dráhové systémy včetně stojánek sice prošly v letech 1985-86 zásadní rekonstrukcí a na tehdejší dobu vykazovaly špičkovou kvalitu povrchu, třicet let bez jakékoliv údržby si však pochopitelně vybralo svou daň.  Na řadě míst ve spárách cemento-betonové vrstvy již značně prorůstá tráva, některé desky vykazují vlivem mrazu poškození a vzájemné přesazení, železné odvodňovací propusti jsou dávno rozkradené, ale jinak je celkový stav hlavní VPD 09/27 překvapivě velmi dobrý a stále umožňuje přistání i větších transportních letounů.

Důležitost opuštěného letiště Hradčany a celého okolního areálu pro výcvikové účely si armáda uvědomila teprve někdy v roce 2016, kdy se zde uskutečnily zkušební výsadky v rámci  příprav na cvičení výsadkových vojsk Sky Soldier II – 2016. Vůbec prvním vojenským letounem, který se po dlouhých 26-ti letech dotkl hradčanské dráhy byla dne 8. září 2016 transportní CASA C-295M ev. č. 0455. Už o tři týdny později se na Hradčanech uskutečnilo zmiňované cvičení Sky Soldier, během kterého dvojice letounů C-295M opět dosedla na hradčanskou dráhu a dopravila sem techniku v podobě šestikolek Polaris a automobilu Land Rover 110ST. Hlavní část vzdušné výsadkové operace byla následně uskutečněna z amerického letounu C-17A Globemaster III přímo nad plochou hradčanského letiště.

Na jaře příštího roku se na Hradčanech uskutečnilo rozsahem mnohem větší cvičení Saber Junction  2017, kterého se zúčastnilo 100 českých výsadkářů z chrudimského 43. výsadkového praporu spolu se zhruba 200 americkými výsadkáři z 2. výsadkového praporu 173. výsadkové brigády, dislokované v italské Vicenze. Ve dnech 27. a 28. dubna 2017 byla provedena vlastní manévrová část cvičení s kombinovaným padákovým výsadkem českých a amerických výsadkářů z letounu C-295M a dvou C-130H Hercules, jež startovaly z italského Aviana. Druhý den se plánovala přeprava kolové obrněné techniky přímo na plochu letiště Hradčany, ovšem prudká změna počasí tento plán zcela zhatila. Americký C-17A Globemaster III, který měl na Hradčany transportovat obrněná vozidla Stryker nakonec kvůli zcela nevyhovujícímu počasí v Německu ani nevzlétl a jediným letounem, který na Hradčanech v dopoledních hodinách přistál, byla transportní CASA C-295M ev. č. 0454, jež sem dopravila pro podporu výsadkářů dvě šestikolky Polaris.

Velmi špatné počasí nakonec poznamenalo i odsun všech výsadkářů, neboť americké C-130H kvůli nízké oblačnosti nemohly na Hradčanech přistát. Skutečnou profesionalitu pak předvedla osádka české Casy, která pod vrstvou oblačnosti doslova prokličkovala mezi kopci a dokázala několikrát přistát na dráze hradčanského letiště ze směru 09 a dopravit zpět všechny české výsadkáře. Americký C-17A s osmikolovými vozidly Stryker nakonec přistál na Hradčanech až v sobotu 29. dubna za krásného počasí. Společně s další akcí výsadkových vojsk v termínu 18. až 20. září 2017 pod tradičním názvem Sky Soldier II – 2017 šlo na delší dobu o poslední přistání transportních letounů CASA C-295 na opuštěném letišti Hradčany u Mimoně.

 

„Operace SABINA“ – evakuace civilních osob v českém stylu

Kbelská dopravka se na Hradčany vrátila až v rámci plánované operace SABINA. Samotná záchranná akce se uskutečnila ve čtvrtek 23. září, kdy dvojice transportních letounů CASA C-295MW ev. č. 0481 a 0482, patřících kbelské 242. transportní letce, odstartovala v dopoledních hodinách z čáslavské základny a nabrala severozápadní kurs směrem k letišti Hradčany v severních Čechách. Na palubě jednoho z nich byli převáženi nejen příslušníci 43. výsadkového pluku, kteří celou akci primárně zajišťovali, ale například i šestikolka Polaris. Oba letouny přistály na Hradčanech ve směru dráhy 09, kde je o něco snazší přiblížení na rozdíl od směru 27, který je sice hlavní, ale má mnohem strmější sestupovou osu, navíc původní výsek lesa v předpolí dráhy je již kompletně zarostlý. Ostatně, počet katastrof sovětských letounů MiG-21bis/UM od 192. stíhacího pluku v sedmdesátých a počátkem 80. let během přistání právě z tohoto směru je dosti výmluvný.

Po záchranné operaci a naložení evakuovaných osob oba transportní stroje odstartovaly ve směru dráhy 27 a zamířily zpět na čáslavské letiště. Protože charakter takové operace nezbytně vyžaduje širokou součinnost a vzájemnou podporu jednotlivých složek státu, je nasnadě, že kromě již zmiňované kbelské 24. základny dopravního letectva či 43. výsadkového pluku z Chrudimi se do operace zapojilo například Vojenské zpravodajství, Velitelství pro operace, 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a další subjekty. Každopádně operace SABINA prověřila schopnosti všech zúčastněných stran vzájemně kooperovat a armáda již oznámila, že příští rok hodlá uskutečnit obdobné cvičení, tentokrát však v mnohem obtížnější podobě.

Další fotografie ze cvičení na opuštěném letišti Hradčany je možné shlédnout přímo na facebookovém profilu 43. výsadkového pluku.

Série fotografií z cvičné evakuace civilních osob v rámci plánované „Operace SABINA“. Dvojice transportních letounů C-295MW ev. č. 0481 a 0482 vzlétla z čáslavské základny a přistála na dráze 09 opuštěného letiště Hradčany u Mimoně, aby odtud zajistila evakuaci civilních osob. Je vidět, že obě nové Casy jsou po svém dodání v letošním roce velmi intenzivně provozovány a prakticky každý den plní nějaké přepravní úkoly. (4x foto: rtm. Jakub Školník, 43. výsadkový pluk)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Víchwww.planes.cz)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; oficiální facebookový profil 43. výsadkového pluku Chrudim, https://www.facebook.com/43vysadkovypluk; https://globe.adsbexchange.com/?icao=4984b5&lat=50.265&lon=14.989&zoom=9.6&showTrace=2021-09-23)