AktualityModernizaceTechnika

Letové zkoušky nového rušícího kontejneru EAJP společnosti Saab zahájeny

4. listopadu uskutečnila společnost Saab první letový test nového podvěsného rušícího kontejneru EAJP (Electronic Attack Jammer Pod), který je součástí rodiny systémů elektronického boje Arexis. Ke svému prvnímu letu byl kontejner instalován na  dvoumístném stroji JAS-39D Gripen takt. č. 822, který ke zkušebnímu letu odstartoval z továrního letiště společnosti Saab v Linköpingu. Během zkušebního letu bylo testováno samotné rozhraní kontejneru s letadlem, a to jak po hardwarové, tak i softwarové stránce. Stejně tak byly testovány i systémy ovládání a monitorování „podu“.

Podvěsný kontejner EAJP používá pokročilé funkce rušení v podobě elektronického působením ECM/EA (Electronic Counter Measures/ Electronic Attack), využívající moderních AESA rušičů (Active Electronically Scanned Array) a technologie DRFM (Digital Radio Frequency Memory). Technologie DRFM  umožňuje zachycení signálu, jeho přesnou rekonstrukci a zpětné vysílání pozměněného signálu, aby radiolokátor na zemi či ve vzduchu obdržel nesprávné či zavádějící údaje o cíli. Kontejner umožňuje i další zajímavé funkce jako například možnost volby polarizace v průběhu letu.

Původní technologický demonstrátor vybavený dvojicí rozměrných bočních „ploutví“ s integrovanými anténami . (zdroj: Jonas Grönberg, SAAB, https://saabgroup.com)

EAJP obsahuje některé komponenty sytému vlastní ochrany z letounu Gripen E, ovšem díky rozměrům může být jeho výkon podstatně větší a tím pádem bude mít mnohem větší efektivitu rušení. Na obou koncích „podu“ je umístěna anténa rušiče disponující technologií AESA s polovodiči na bázi GaN. Ve stávající podobě určené k letovým testům je EAJP určen k rušení radarů v pásmu L/S (1 GHz – 4,5 GHz) a oproti původnímu technologickému demonstrátoru s dvojicí rozměrných anténních ploch na bocích kontejneru je současný testovaný modul o něco štíhlejší, má délku 4 m a váží přibližně 350 kg. Původní verze kontejneru představená v roce 2018 disponovala dvojicí rozměrných bočních „ploutví“ s integrovanými anténami pro pokrytí přehledových radiolokátorů či komunikačních prostředků v pásmu VHF/UHF (30 MHz až 1 GHz). Tato varianta kontejneru však zatím zřejmě nebude realizována.

Anténa AESA rušiče kontejneru. (zdroj: SAAB, https://saabgroup.com)

Nový rušící kontejneru EAJP je primárně vyvíjen pro nové Gripeny E švédského letectva s cílem doplnit a rozšířit možnosti jejich interního systému vlastní ochrany MFS-EW (Multi Functional System-Electronic Warfare). Ve službě by mohl být EAJP používán vybranými letouny, které by tak disponovaly díky dvěma navěšeným kontejnerům pokročilými možnostmi elektronického boje a plnily by velmi podobnou roli, jakou stroje EA-18G Growler amerického námořnictva. Použití kontejneru EAJP se předpokládá i na starší platformě Gripen C/D a výrobce jej bude aktivně nabízet i na světovém trhu jiným potencionálním zákazníkům. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Německu, které by je mohlo integrovat na své letouny EF2000.

Vzhledem k předpokládané ceně a poměrně specifickému použití se o pořízení těchto kontejnerů pro české Gripeny zatím neuvažuje. Čeští piloti se tak zatím budou muset spolehnout na dosavadní systém EWS-39, integrovaný přímo do letounů JAS-39C/D Gripen, jehož možnosti jsou však v porovnání se specializovanými kontejnery pochopitelně omezené.

Kontejnery EAJP budou vhodným doplňkem systému vlastní ochrany strojů Gripen E, který je postaven na digitálních širokopásmových přijímačích, pokrývající frekvence od 2 GHz do 18 GHz v rozsahu 360° jak v horizontální, tak vertikální rovině. První vyrobené JAS-39E se softwarovou edicí MS21 budou mít v systému vlastní ochrany zprovozněnu pouze pasivní funkci RWR/ESM (Radar Warning Receiver / Electronic Support Measure). K plnému zprovoznění dojde až s edicí MS22, která bude obsahovat i funkce AESA rušení. (foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)

 

“Spárka“ JAS-39D taktického čísla 822 s rušícím kontejnerem EAJP během prvního testovacího letu dne 4. listopadu 2019. Kontejner je zavěšen na NATO standard pylonu č. 2, zatímco na levém wingtipu je instalována střela IRIS-T. (foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto:  Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)

(zdroj: tisková zpráva „Saab’s New Electronic Attack Jammer Pod in the Air“, https://saabgroup.com/media/news-press/news/2019-11/saabs-new-electronic-attack-jammer-pod-in-the-air/; článek „Saab Flies New Electronic Attack Pod“, autor David Donald, https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2019-11-07/saab-flies-new-electronic-attack-pod; článek „Arexis nejen pro Gripen E/F“, autor Tomáš Soušek, ATM 10/2019; tisková zpráva „Gripen’s MFS-EW System is Made for Tomorrow“, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2019/gripens-mfs-ew-system-is-made-for-tomorrow/)

(aktualizace 9. 11. 2019)