AktualityAkviziceModernizaceTechnika

České Gripeny modernizovány na nejnovější software MS20 Block 2

V rámci neustálého navyšování operačních schopností českých Gripenů prošla nedávno celá flotila čtrnácti strojů JAS-39C/D čáslavské 211. taktické letky další významnou modernizací, při které získala i aktuálně nejnovější softwarovou edici MS20 Block 2.0, distribuovanou švédským úřadem pro vyzbrojování FMV (Försvarets Materielverk).

Jde už minimálně o pátý softwarový upgrade českých Gripenů, který úřad FMV realizuje v rámci dohodnutých smluvních podmínek pronájmu od roku 2005. Současný dvanáctiletý kontrakt, na jehož základě je provoz českých Gripenů zajištěn až do roku 2027 (s opcí na další dva roky), od počátku počítal s dalšími upgrady v rámci přechodu na nejnovější verzi software MS20. Z celkové ceny dvanáctiletého pronájmu v hodnotě 21,4 miliardy Kč (včetně DPH) totiž na samotný pronájem připadá částka 19,6 miliardy Kč (včetně DPH), zatímco zbytek jde právě na plánované modernizace, výcvik nových pilotů či jiné služby.

Současná softwarová edice MS20 byla u švédského Flygvapnetu zavedena již počátkem roku 2016 ve verzi Block 1.1 a letounům JAS-39C/D přinesla celou řadu naprosto zásadních změn a vylepšení, která byla podrobně popsána v řadě článků na czechairforce.com. České letectvo se k přechodu na nejnovější software připravovalo v letech 2016-2018, kdy všechny české Gripeny procházely modernizačními pracemi přímo ve Švédsku. Na jaře 2018 pak byla do všech čtrnácti strojů nahrána nejnovější softwarová edice MS20 Block 1.2, čímž naše letouny v uvedené době dokonce disponovaly novějším software, než letouny švédského Flygvapnetu. Už tehdy se zároveň připravovaly další vylepšení, jež měly být implementovány do finální verze MS20 Block 2.0, s jejíž dostupností se původně počítalo již v roce 2020. Tento zatím poslední upgrade se však o něco zpozdil a samotné integrační a letové zkoušky byly zahájeny až na jaře roku 2021 za účasti specialistů švédského úřadu pro vyzbrojování FMV, zkušební jednotky TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39) a pochopitelně i samotného výrobce Saab.

Vlastní upgrade českých Gripenů probíhal na čáslavské základně několik týdnů a byl dokončen v polovině února letošního roku. Celá modernizace zahrnuje jak různé hardwarové úpravy, které jsou spojeny především s upgradem navigačního systému, tak pochopitelně i instalací nového operačního softwaru přímo v letadle a zprovozněním několika nových funkcí. Přesný rozsah prací švédský úřad FMV zatím nesdělil, podle původních veřejně představených plánů z roku 2018 však mělo na českých Gripenech dojít především ke změnám v navigačním systému, jenž má vykazovat mnohem větší přesnost a odolnost proti rušení. Konkrétně tak byla do všech 14-ti českých Gripenů instalována úplně nová satelitní a inerciální navigační jednotka H-764 EGI od americké společnosti Honeywell Aerospace.

Ve své podstatě se jedná o navigační systém, který kombinuje typickou inerciální navigaci INS s trojicí přesných laserových senzorů úhlové rychlosti a navigačního přijímače GPS. Tato jednotka je vyráběná jako jeden přístrojový blok, nazývaný EGI (Embedded GPS/INS). Samotný GPS modul má schopnost příjmu přesnějšího „vojenského“ signálu a české Ministerstvo obrany proto již v předstihu přistoupilo k objednávce speciálních čipů SAASM (Selective Availability Anti-Spoofing Module) od americké společnosti Raytheon, zajištujících vyšší přesnost a odolnost proti rušení signálu GPS. Jde o specializovaný materiál pořizovaný výhradně v režimu FMS (Foreign Military Sales) na základě kontraktu uzavřeného přímo s vládou USA, a jiný způsob jeho získání v podstatě ani neexistuje. Technologie čipů SAASM však začíná být v současné době již neperspektivní a jejích výroba je postupně ukončována, což nakonec vedlo k tomu, že zatím nedošlo k jejich instalaci.

I tak se přesnost a spolehlivost navigačního systému EGI v českých Gripenech výrazně zlepšila a celá jednotka je zároveň připravena na úplně nový standard zabezpečeného příjmu GPS signálu, označovaného jako M-Code, k jehož uvedení do operačního provozu však zatím nedošlo. Každopádně nové jednotky instalované během upgrade na MS20 Block 2.0 mají zároveň řadu pokročilých funkcí, jako například RAIM (Receiver Autonomous Integrity Monitoring), díky čemuž dokážou sledovat a vyhodnocovat integritu přijímaného signálu GPS. Instalace nové jednotky EGI dále v českých Gripenech zpřesnila funkci protisrážkového systému GCAS (Ground Collision Avoidance System) a zároveň měla zprovoznit zcela novou funkci NAV Landing. Jde velmi zjednodušeně o schopnost přivést letoun do přesně definovaného bodu na RWY, přičemž avionický systém Gripenu dokáže na průhledovém displeji HUD vygenerovat sestupovou osu k přistání bez asistence jakýchkoliv radiotechnických prostředků na zemi, a i z tohoto důvodu je tento systém znám pod slangovým označením „virtuální ILS“.

Nejnovější softwarová edice MS20 Block 2.0 zároveň připravuje české Gripeny na integraci nového systému IFF Mode 5, který zlepší schopnost letounů JAS-39 Gripen v rámci rozpoznání cílů vlastní – cizí. Jedná se o nejnovější alianční vojenský mód, jenž bude šifrovaně vysílat komplexní informace, odpovídající civilnímu Módu S, což zahrnuje komplexní 24 bitovou zprávu obsahující identifikaci a polohu s výškou plus rychlostí letounu dle údajů GPS a další doplňující informace. Úřad FMV již tento upgrade objednal pro švédské Gripeny a celková výše kontraktu z července loňského roku dosahuje hodnoty 110 milionů SEK.

Současná modernizace českých letounů JAS-39C/D, realizovaná švédským úřadem FMV, tedy opět navyšuje operační schopnosti taktického letectva AČR a je i důležitou součástí chystané zahraniční mise v Litvě, v rámci které budou příslušníci 4. úkolového uskupení Baltic Air Policing 2022 střežit s pěticí Gripenů a ve spolupráci s našimi aliančními partnery v této extrémně napjaté době vzdušný prostor pobaltských států.

Velmi podrobné informace o celé modernizaci MS20 Block 2 a dalších perspektivách českých Gripenů si můžete přečíst v článku „Perspektivy Gripenu v českém letectvu“ od  Tomáše Souška, publikovaného v časopise Letectví+Kosmonautika č. 4/2022. Vřele doporučuji!

Díky softwarové edici MS20 se české Gripeny staly v roce 2018 skutečnými multi-role bojovými letouny s plnými schopnostmi plnit jak mise zaměřené na vzdušný boj, tak i protizemní údery. Schopnost použití A2G munice byla ověřena během vojskových zkoušek v létě loňského roku, při nichž se házely jak ostré plus inertní přesně naváděné pumy GBU-12, tak i hloupé Mk.82. Nejvíce asi překvapila téměř bodová přesnost zásahu hloupých pum, odhazovaných v submódu CCRP s využitím funkce změření vzdálenosti cíle pomocí palubního radaru a upřesnění této hodnoty kontejnerem Litening 4i. Vzhledem k současné ruské agresi a intenzivním bojům na Ukrajině se však i v armádě začínají pomalu objevovat hlasy, že by taktické letectvo AČR mělo po roce 2027 přejít na vyspělejší a s našimi západními spojenci kompatibilnější platformu 5. generace.  (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

(zdroj: článek „Tjeckiska Flygvapnet uppgraderar JAS 39 Gripen“, https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/tjeckien-uppgraderar–gripen/; FFD Fördjupningsseminarium FM / SPL Flyg – FMS 39 Version 20 Planering – autor Mats Knafve, Chef GRIPEN Programledning, FMV; články na czechairforce.com; článek „Gripeny s pumami GBU-12 Paveway II“, autor Tomáš Soušek, ročenka Vzdušných sil AČR 2021, https://www.magnetpress.cz/; FMV beställer uppgradering av IFF för JAS 39 C/D till Sverige, https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/jas/; článek „ Perspektivy Gripenu v českém letectvu“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika č. 4/2022)

(aktualizace: 6. 4. 2022)