AktualityMimořádné událostiZahraniční mise

Česká CASA přepravila humanitární pomoc do tureckého Adiyamanu

Ničivé zemětřesení o síle 7,8 stupně, které zasáhlo minulé pondělí především jih Turecka a severozápad Sýrie, si doposud vyžádalo na 35.000 tisíc obětí a další desítky tisíc zraněných. Jednou z prvních zemí, která na tuto mimořádně tragickou událost okamžitě zareagovala a do Turecka vyslala svůj specializovaný záchranný tým USAR, byla Česká republika. V neděli 12. února se do pomoci zapojila i Armáda ČR, když do tureckého Adiyamanu vyslala transportní letoun CASA C-295M s humanitární pomocí a dalšími zásobami pro český tým.

Turecko požádalo mezinárodní společenství o vyslání těžkého USAR týmu již krátce po pondělních otřesech pomocí mechanismu civilní ochrany Evropské unie. Česká republika patřila mezi země, které na žádost o pomoc reagovaly nejrychleji, a nabídla Turecku svůj těžký tým USAR (Urban Search And Rescue), přičemž již v 9:45 hodin byla tato nabídka pomoci tureckou stranou akceptována. Započala tak náročná logistická operace pro přepravu celého týmu do Turecka. Společnost SmartWings zároveň nabídla dvě svá letadla pro přepravu týmu a jeho vybavení z Prahy a Ostravy na letiště v turecké Adaně. Na organizaci pomoci se podílelo i Ministerstvo zahraničí, zastupitelský úřad v Ankaře a Ministerstvo vnitra.

Těžký USAR odřad se skládá z celkově 69 osob: velitele týmu, zástupce velitele, styčných důstojníků, záchranářů, lékařů a kynologů se psy. Většinu týmu tvoří příslušníci HZS Praha (29) a HZS Moravskoslezského kraje (30), zařazení do něj byli i kynologové ze Záchranného útvaru HZS ČR, HZS Libereckého kraje, HZS Pardubického kraje, sdružení SIRIUS a Městské policie Praha. Tým byl doplněn i o dva civilní lékaře z Úrazové nemocnice Brno, kynoložku a tlumočníka.

Nakládka specializovaného vybavení hasičského záchranného týmu USAR do letounů společnosti SmartWings na ruzyňském a mošnovském letišti, které záchranáře přepravily do tureckého města Adana. Šlo vůbec o první nasazení kompletního těžkého USAR týmu České republiky. (foto: Hasičský záchranný sbor ČR, https://www.hzscr.cz)

 

Celkově tak český USAR tým přepravoval kromě osob i vybavení o celkovém objemu 100 m3 a hmotnosti 26 tun. Šlo nejen o veškeré vybavení pro záchranné práce, ale i ubytování a stravu, a to na maximálně 10 dní. Letadla SmartWings odstartovala z Ostravy v 17:54 hodin (Boeing 737 Max 8 reg. OK-SWA) a z Prahy v 19:45 (Boeing 737-9GJ reg. OK-TSM). Krátce po 22. hodině dosedlo na přistávací dráze v tureckém městě Adana první z letadel vyslaných na pomoc zemětřesením postiženému Turecku. Ihned po přistání první část odřadu následuje přeložení materiálu z letadla na přistavená vozidla a čeká se na přílet kolegů z Prahy. Odřad zároveň dostává informaci, že bude nasazen v provincii Hatay. Po 23. hodině přistává v Adaně letoun s druhou částí odřadu, čímž se těžký tým USAR stal kompletní. Velitelem odřadu je určen příslušník HZSMSK plk. Ing. Jiří Němčík.

V průběhu vykládky letadel dostává odřad informaci o relokaci a novým působištěm českého týmu se stalo město Adiyaman. Celý tým, až na dva členy, kteří se společně s materiálem a technikou přesouvají pozemní cestou, odlétá třemi letadly CASA CN-235 tureckého letectva do zhruba 400 km vzdáleného Adiyamanu. Podle informací tureckých orgánů je český odřad vůbec prvním zahraničním USAR týmem na místě určení. Prostory pro vybudování základy českého týmu nakonec poskytla místní posádka turecké armády a český tým se vzápětí naplno zapojuje do záchranných prací.

Nakládka letounu C-295M probíhala přímo v hangáru na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích. Při samotném letu do tureckého Adiyamanu používala česká posádka Casy mezinárodní volací znak CEF622 a celou cestu absolvovala na letové hladině FL190 (cca 5.800 metrů) a s průměrnou traťovou rychlostí 260 KIAS (cca 482 km/h). (foto: Hasičský záchranný sbor ČR, https://www.hzscr.cz)

 

V neděli 12. února 2023 okolo jedné hodiny ranní odletěl do tureckého Adiyamanu armádní letoun CASA C-295M ev. č. 0453 s nákladem humanitární pomoci, dvěma dalšími příslušníky týmu USAR a materiálem pro potřeby zasahujících hasičů. Převoz nákladu ze skladů na kbelskou 24. základnu dopravního letectva zajistili hasiči HZSČR, kteří na kbelském letišti pomohli rovněž s nakládkou. Do Turecka bylo v rámci humanitární pomoci přepraveno především oblečení a pro členy českého USAR týmu rovněž několik balení iontových nápojů a vitamínů, které poskytla Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a firma Nutrend.

Transportní Casa ze 242. letky směřovala do Turecka po klasické letové trase přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Černé moře s mezinárodním volacím znakem CEF622 a po zhruba pěti hodinách letu přistála v pořádku na civilním letišti v Adiyamanu. To v současné době přijímá pouze speciální lety a pro komerční provoz je zcela uzavřeno. Po vykládce veškerého materiálu se český letoun v dopoledních hodinách vydal na cestu zpět do ČR a na domovskou základnu v Praze-Kbelích dorazila posádka Casy zhruba ve 13:40 hodin.

Český USAR tým se z Turecka vrátí pravděpodobně v noci ze čtvrtka na pátek, záležet to však bude na potřebách turecké strany a vývoji situace na místě.

Zpracováno na základě informací Hasičského záchranného sboru České republiky, https://www.hzscr.cz/

Kbelská CASA ev. č. 0453 během vykládky humanitární pomoci na stojánce letiště v Adiyamanu. Civilní letiště Adıyaman Havalimanı (LTCP) se nachází  18 km východně od města v nadmořské výšce 675 m a disponuje betonovou RWY o délce 2500 m bez pojížděcích drah a jednou stojánkou před hlavním terminálem.  (foto: Hasičský záchranný sbor ČR, https://www.hzscr.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: www.army.cz)

(zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR, https://www.hzscr.cz; archív redakce czechairforce.com)