AktualityModernizaceTechnika

Nová výroční Alca 6070 alias „Pandur“ se představila veřejnosti

Během minulého víkendu bylo možné poprvé veřejně spatřit Alcu ev. č. 6070 v nové výroční kamufláži, jež se představila na letošních Dnech NATO v Mošnově během průletu šestičlenné formace L-159, kterou tvořily letouny od 212. taktické a 213. výcvikové letky. Samotný výroční nátěr vznikl u příležitosti 20 let od zavedení Alcy do služby u Vzdušných sil AČR, když v prosinci roku 2000 první dva letouny L-159A ev. č. 6006 a 6007 přelétly z Vodochod na základnu taktického letectva v Čáslavi.

Ačkoliv je služba L-159 v AČR spojena především s čáslavskou základnou a její 42. stíhací letkou, respektive později 212. taktickou letkou, nelze zapomenout ani na krátkou epizodu Alcy na 32. základně taktického letectva v Náměšti nad Oslavou. V letech 2002-2003 se totiž na L-159 začaly přezbrojovat i obě náměšťské taktické letky. Nejprve nové letouny získala 322. letka jako náhradu za vyřazené bitevníky Su-25 a posléze se začala na L-159 přezbrojovat i 321. letka, která předtím používala stíhací bombardéry Su-22. Ta však už celý proces přezbrojení nedokončila, neboť po razantním seškrtání výdajů v resortu obrany kvůli povodňovým škodám ze srpna 2002 bylo v průběhu roku 2003 rozhodnuto o zrušení celé 32. zTL a část náměšťských L-159 tak nakonec skončila v Čáslavi*, zatímco nadpočetné stroje byly nejprve uloženy v Pardubicích a později přímo u výrobce ve Vodochodech, kde pro ne byl postaven speciální hangár.

Za 20. let služby všechny L-159 českého letectva nalétaly zhruba 39.000 letových hodin a přeškolilo se na ně více než 100 pilotů. V podstatě se tak dá říci, že na nich vyrostla celá jedna generace pilotů, z nichž někteří později pokračovali na nadzvukové Gripeny. A i když zavádění nového stroje provázely různé dětské nemoci, je potřeba si uvědomit, že v době uvedení do služby představoval tento typ oproti doposud používaným strojům obrovský skok kupředu především po stránce avionické, což bylo velkou výzvou pro piloty a především pak pro pozemní personál. V praxi to ovšem přispělo k pozdějšímu snadnějšímu zvládnutí švédských strojů JAS-39, kdy piloti přecházející z Alcy již byli plně navyklí k zobrazování informací na HUD či MFD.

Zároveň je potřeba si přiznat, že Alca nikdy nedosáhla předpokládaných operačních schopností, neboť právě v době největších armádních škrtů nedošlo k integraci celé řady předpokládané výzbroje a vybavení. V průběhu dvacetileté služby se tak alespoň podařilo realizovat některé dílčí modernizace. V letech 2010-2011 bylo například upgradováno prvních devět strojů, které získaly větší multifunkční displeje 5×7 palců s novým letovým softwarem, dále nový systém spojení odolný proti rušení Have Quick II plus zařízení systému utajeného spojení Elcrodat 4-2 odpovídající standardům NATO a identifikace letounů s využitím Mode 4 IFF. V roce 2013 následovala další malá modernizace, kdy se realizoval projekt upgradu software palubního počítače a multifunkčních displejů MFD pro tzv. režim „BULLSEYE“ k získání schopnosti zobrazení polohy cíle od předem definovaného bodu, čímž se implementovala schopnost standardního navedení na vzdušné a pozemní cíle, používané v letectvech NATO. V letech 2017-2018 byl konečně modernizován kokpit i u zbývajících strojů a další modernizací prochází Alca během nynějších předepsaných prací PP16.

V současné době Vzdušné síly AČR provozují tři různé verze L-159, jež má ve výzbroji 212. taktická a 213. výcviková letka v celkovém počtu 24 strojů (16ks L-159A, 5ks L-159T1+ a 3ks L-159T2). V době svého vzniku Alca sice nezaznamenala z mnoha různých důvodů žádný exportní úspěch, v průběhu let se podařilo alespoň prodat téměř všechny nadpočetné stroje iráckému letectvu a americké společnosti Draken International. A paradoxně 20 let od zavedení typu se začíná projevovat určitý zájem některých států o dvoumístnou verzi L-159T2. Bohužel žádné nadpočetné Alcy již nejsou reálně k dispozici a výrobce vsadil vše na jedinou kartu v podobě nového cvičného stroje L-39NG, který je ovšem výkonově o kategorii níže.


 

Alca alias Pandur

Pro nástřik letošního výročního zbarvení byl nakonec vybrán jednomístný stroj ev. č. 6070. Jde o aktuálně nejmladší jednomístnou Alcu ve výzbroji AČR. Na podzim 2003 byla dodána ke 212. taktické letce do Čáslavi, kde slouží do dnešních dnů. V červnu 2013 byla předána armádě po provedení předepsaných prací PP2000 ve Vodochodech a v roce 2018 na ní byla realizována prototypová zástavba vnitřního a vnějšího osvětlení kompatibilního s NVG v rámci připravované modernizace a provedení předepsaných prací PP16 na celé flotile jednomístných L-159A.

Samotnou realizaci výročního zbarvení dostala na starost firma PAINT SKILLERS, která pro AČR již realizovala celou řadu zajímavých projektů a je podepsána pod nádherným retro zbarvením L-39ZA ev. č. 5019. K samotné aplikaci nástřiku letoun přelétl začátkem září k výrobci do Vodochod. Po zdrsnění a odmaštění původního šedého nátěru byl na letounu proveden samotný nástřik podle vítězného návrhu. Ten tvoří tzv. digitální kamufláž složená převážně ze třech hlavních barev – dvou odstínů zelené a černé. Zvolené barvy jsou identické s kamufláží na KBVP Pandur II 8×8 a tato barevná kombinace má symbolizovat důraz na podporu pozemním jednotkám formou  Close Air Support (CAS), což je denní chleba všech pilotů 212. taktické letky.

Hlavní motiv je pak vyobrazen na SOP, kde je z obou stran nápis „20 let provozu L-159“. Levá strana směrovky má navíc vyobrazen znak Leteckého poradního týmu z Iráku (Air Advisory Team), zatímco na pravé straně je vyobrazen pilot F/O František Peřina, patron 212. taktické letky, a letoun Spitfire. Dokončený stroj pak ve čtvrtek 17. září přelétl pilot 212. letky npor. Aleš S. z Vodochod zpět do Čáslavi. Vzhledem k tomu, že Odbor dohledu nad vojenským letectvím MO ČR vydal povolení k provozu tohoto letoun s výročním nátěrem pouze na rok a zároveň by Alca 6070 měla začátkem roku 2022 podstupovat jako poslední jednomístný stroj PP16, bude šance vidět novou vlajkovou loď 212. taktické letky v tomto atraktivním zbarvení pouze v průběhu příštího roku. Alca ev. č. 6070 však není letošním posledním výročním letounem v AČR, neboť už za několik dnů nás čeká představení jiného výročního nátěru, tentokrát však na vrtulníku.

Poznámka* – poslední vyrobený L-159A ev. č. 6072 byl předán do Čáslavi k nově přečíslované 212. taktické letce dne 21. prosince 2003. Z Vodochod jej do nového působiště přelétl pplk. Zdeněk Ouda.

Poděkování za přípravu aktuality si zaslouží Radim Špalek.

Několik záběrů ze vzletu a přistání „6070“ na 21. základně taktického letectva v Čáslavi během víkendových Dnů NATO 2020, na kterých nová výroční Alca letěla v šestičlenné formaci L-159. Ačkoliv někteří kritizují výběr barevných odstínů kamufláže, autor jej považuje za mimořádně vydařený a nová vlajková loď 212. taktické letky bude bezesporu budit v příštím roce pozornost na mnoha veřejných akcích, pokud samozřejmě virus z čínského netopýra dovolí. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

(zdroj: články na czechairforce.com a vlastní archív)