AktualityAkviziceModernizace

Armáda zřejmě získá protiletadlový raketový systém SPYDER-MR z Izraele

Ministr obrany Lubomír Metnar v pátek 25. září informoval vládu, že se Ministerstvo obrany České republiky rozhodlo iniciovat jednání s vládou státu Izrael o možnosti pořízení nového moderního protiletadlového raketového systému pro Armádu ČR. Ten je určen k zajištění nepřetržité obrany vzdušného prostoru České republiky, zejména ochraně vojsk a městských aglomerací, jaderných elektráren, průmyslových center, letišť a dalších důležitých objektů. „Protiletadlové raketové systémy tvoří společně s nadzvukovými letouny základní pilíře protivzdušné obrany. Proto je pořízení nové generace protiletadlového raketového systému schopného čelit soudobým prostředkům vzdušného napadení klíčovým strategickým projektem obrany státu a jednou z hlavních priorit probíhající modernizace AČR,“ vysvětlil ministr Metnar.

V rámci této akvizice armáda předpokládá pořízení protiletadlového raketového systému krátkého/středního dosahu SHORAD/MRSAM (Short Range Air Defence/Medium Range Surface to Air Missile) o čtyřech bateriích, z nichž každá bude vybavena vlastním 3D radiolokátorem, systémem velení a řízení palby a čtyřmi odpalovacími zařízeními. Nový raketový systém nahradí ve výzbroji 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích více než 40 let starý protiletadlový komplet 2K12 KUB sovětské konstrukce a výroby. Armáda při svém výběru podrobně posuzovala celkem devět moderních protiletadlových raketových systémů od sedmi výrobců. Na základě průzkumu trhu, konzultací se spojenci, oficiálních informací výrobců (RFI, Request For Information), průmyslového dne a studie proveditelnosti armáda jako nejvhodnější systém pro své konkrétní podmínky a potřeby nakonec zvolila protiletadlový raketový systém SPYDER z produkce izraelské státní společnosti Rafael, který v závěrečném výběru porazil americko-norský systém NASAMS.

Izraelský SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) je mobilní protiletadlový raketový systém krátkého až středního dosahu, vyvinutý společností Rafael Advanced Defense Systems ve spolupráci s Israel Aerospace Industries (IAI), který je schopen působit proti nízkoletícím cílům v podobě letounů, vrtulníků, bezpilotních prostředků a přesně naváděné munice. Izraelský systém je nabízen v několika verzích podle dosahu – verze SPYDER-SR (Short Range) má dosah udávaný výrobcem 1 až 20 km, SPYDER-ER (Extended Range) pak 1 až 40 km, SPYDER-MR (Medium Range) disponuje dosahem 2 až 60 km a nejvýkonější SPYDER-LR (Long Range) dokonce 2 až 80 km. Výzbroj všech těchto verzí představují protiletadlové řízené střely Python-5 s IČ naváděním a střely Derby s RL naváděním, rozdíl je však v použitých radarech. Zatímco verze s kratším dosahem používají převážně radary EL/M-2106 ATAR nebo novější ELM-2106NG, tak verze MR/LR s delším dosahem musí být vybevené  výkonnějšími radiolokátory typu ELM-2311 C-MMR nebo ELM-2084 MS-MMR.

Vzhledem k faktu, že ministerstvo obrany teprve zahajuje jednání s izraelskou stranou, nedošlo zatím k zveřejnění preferované verze systému SPYDER armádou ČR, typu vybraného 3D radaru a ani typu požadovaných střel. Podle zatím „prosáklých“ informací se zdá, že armáda požaduje systém středního dosahu SPYDER-MR vybavený pravděpodobně radary ELM-2084 MS-MMR a jako výzbroj prozatím zvolí pouze střely s RL naváděním Derby. Podle požadavků české armády by měly být systém SPYDER vybaven moderním datovým komunikačním zařízením Link-16 a Link-11B s vysokou odolností proti rušení a všechny části protiletadlového raketového systému budou instalovány na tradičních podvozcích Tatra 815-7 8×8. Současně musí být zachována přepravitelnost celého systému transportními letadly C-130 Hercules, C-17 Globemaster a A-400M.

O konkrétní podobě celé akvizice v předpokládané hodnotě 10 miliard Kč včetně DPH se tedy snad dozvíme počátkem roku 2021, kdy se předpokládá termín uzavření smlouvy na úrovni vlád obou zemí. Samotné dodávky nového raketového systému by v případě podepsání smlouvy bylo možné realizovat od roku 2023. Důležitou součástí vyjednávání bude jistě podíl zapojení českého průmyslu. Ve stručném vyjádření je cílem ministerstva obrany smluvní zajištění nejméně 30% podílu českých firem na pořízení a integraci nového zbrojního systému, stejně jako smluvní zajištění logistické podpory po celou dobu životního cyklu v horizontu dvacet a více let, a to subjektem se sídlem v České republice. Každopádně výběr systému SPYDER je bezpochyby dobrou volbou a umožní tak strakonickým protiletadlovcům konečně vstoupit do 21. století.


 

 

(úvodní foto: Rafael, www.rafael.co.il)

(zdroj: článek „MO zahájí jednání o pořízení raketového systému SHORAD/MRSAM“, autor Jan Pejšek, odbor komunikace MO, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/mo-zahaji-jednani-o-porizeni-raketoveho-systemu-shorad-mrsam-223698/; https://www.rafael.co.il/worlds/air-missile-defense/air-defense/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=gsn)