AktualityCvičení

Gripen vs Tajfun – čeští stíhači opět procvičovali vzdušné boje DACT

Taktické letectvo Vzdušných sil AČR má v současné době opravdu napilno. Zatímco v předminulém týdnu létali piloti podzvukových strojů L-159A od 212. taktické letky na mise do výcvikového prostoru Boletice a zároveň se stihli zapojit do cvičení Adamant Warrior 2020 na Libavé, v uplynulém týdnu zase probíhaly ostré střelby z L-159 na střelnici ve VVP Libavá ve spojení s přímou leteckou podporou pozemních sil CAS (Close Air Support).

Intenzivní výcvik zároveň probíhá i u pilotů nadzvukových Gripenů od 211. taktické letky. Vzhledem ke zrušení celé řady mezinárodních výcvikových aktivit v souvislosti s pandemií Covid 19, je nyní jednou z mála možností k provádění intenzivního výcviku  Air-to-Air realizace misí DACT (Dissimilar Air Combat Training ) v rámci přeshraniční spolupráce s našimi sousedy. Ta dovoluje díky uzavřeným bilaterálním smlouvám uskutečnění podobného druhu výcviku v našem vzdušném prostoru, nebo naopak lety českých stíhačů do vzdušného prostoru partnerských států.

Už začátkem května došlo ke vzdušným soubojům DACT s polskými stíhači na letounech F-16C ve vzdušném prostoru Polska, v minulém týdnu pak čeští stíhači realizovali podobné vzdušné boje s německými piloty EF2000 naopak v našem vzdušném prostoru. Právě spolupráce čáslavských stíhačů 211. taktické letky a jejich německých kolegů od TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) z bavorského Neuburgu je v rámci cvičení Cross Border dlouhodobá a poměrně intenzivní.

Vzdušné boje se odehrávají podle předem dohodnutých scénářů a hodnotí se primárně vhodnost použité taktiky. Realizují se různé scénáře vzdušného boje za hranicí viditelnosti a manévrové vzdušné boje od základní úrovně 1 vs 1, 2 vs 1 nebo maximálně 2 vs 2, větší zapojení se během příhraniční spolupráce zatím neprocvičuje. Obrovskou výhodou je možnost uskutečnit podobné lety z mateřských základen, což značně zjednodušuje plánování a samotnou přípravu. Německé Tajfuny v současné době létají při DACT v klasické konfiguraci s dvojicí přídavných nádrží, registrem střely s IČ naváděním Iris-T a zapisovačem ACMI. V poslední době němečtí piloti stále více používají i přílbové zaměřovače HMD Cobra, což jim samozřejmě dává ve vzdušném boji na vizuál značnou výhodu.

Každopádně cvičení DACT v rámci přeshraniční spolupráce budou v letošním roce asi jednou z mála příležitostí pro české stíhače, jak realizovat výcvik se zahraničními partnery a neustále tak zdokonalovat své dovednosti.

Přestože jsou dvoumotorové Tajfuny podstatně výkonnější platformou než Gripeny, malé rozměry, špičkové situační povědomí a systémy REB dávají pilotům švédských strojů nemalé šance v soubojích s většími a výkonnějšími stroji. (2x foto: Ivo Kardoš, 211. taktická letka)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil AČR a 21. zTL; https://www.flugzeugforum.de/)