AktualityCvičení

Dvojice čáslavských strojů L-159A participovala na aliančním cvičení Dynamic Front 19

Bezmála 3 200 vojáků z 27 aliančních a partnerských zemí NATO se v uplynulém týdnu zapojilo do mezinárodního cvičení Dynamic Front 2019, které od 25. února probíhá v německém výcvikovém prostoru Grafenwoehr, dále v polském výcvikovém prostoru u města Toruň a v lotyšském výcvikovém prostoru Adaži.

Hlavním cílem cvičení je zvýšení připravenosti a interoperability členů NATO v oblasti plánování, řízení a provádění společné palebné podpory na operačním a taktickém stupni velení. Do cvičení se také zapojili i čeští dělostřelci, kteří cvičí na dvou místech. Prvním z nich je polská Toruň, kde jsou nasazeny jednotky dělostřeleckého průzkumu a radiolokační čety 13. dělostřeleckého pluku s průzkumnými vozidly Iveco LOV-Pz a mobilním dělostřeleckým radiolokátorem ARTHUR, jejichž úkolem je vyhledávání cílů a navádění palby ve spolupráci s aliančními palebnými prostředky. Další zastoupení pak mají čeští dělostřelci v lotyšském Adaži, kde se cvičení účastní příslušníci koordinace palby, kteří jsou v prostoru operace nasazeni dlouhodobě v rámci kanadské jednotky eFP. Jádro tohoto úkolového uskupení tvoří minometná četa 71. mechanizovaného praporu.

Po úvodní části cvičení, v rámci kterého si vojáci participujících zemí slaďovali své komunikační prostředky či nacvičovali řízení palby (zatím bez bojových střeleb), začala v pondělí 4. března 2019 i hlavní část výcviku. To již pod stanoveným taktickým námětem probíhaly bojové střelby například z dělostřeleckých systémů a bitevních vrtulníků. V týdnu od 4. do 8. března 2019 se do cvičení Dynamic Front 19 zapojila i dvojice strojů L-159A Alca ev. č. 6051 a 6060 z výzbroje 212. taktické letky. Obě Alcy působily z domácího čáslavského letiště, odkud létaly na dvouhodinové mise do výcvikového prostoru Grafenwoehr v Německu. Zde piloti L-159A poskytovali CAS (Close Air Support) za použití ostré kanónové munice. Obě Alcy proto byly vybaveny 20mm kanonovým kontejnerem ZPL-20 Plamen a vzhledem ke vzdálenosti a nutnosti působit cca hodinu v pracovním prostoru i čtveřicí přídavných nádrží na 350 litrů paliva, které umožnily protáhnout celkový čas mise až na zmiňované 2 hodiny.

Cvičení Dynamic Front 19 má samozřejmě primárně za cíl procvičit a zdokonalit příslušníky dělostřeleckých systémů pozemního vojska, zároveň je ale dobrou zkušeností i pro piloty 212. taktické letky při procvičování vedení bojové činnosti k podpoře pozemních jednotek (CAS) na velkém aliančním cvičení.

Ilustrační foto Alcy ev. č. 6054 ze cvičení Flying Rhino 2010 v Náměšti nad Oslavou. Letoun je ve stejné konfiguraci, v jaké létal na mise cvičení Dynamic Front 19, tedy s jedním 20mm kanonovým kontejnerem ZPL-20 Plamen na trupovém závěsníku a čtveřicí přídavných palivových nádrží na 350 litrů paliva. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „Čeští dělostřelci koordinují palbu na aliančním cvičení“, autor kpt. Martin Sůva, www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/; sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/; fotogalerie ve facebookové skupině OK-Spotters)