AktualityCvičení

Dvojice Gripenů odlétla do Německa na cvičení MAG TACDAYS 2/19

V tomto týdnu se účastní dvojice českých strojů JAS-39 Gripen společného aliančního cvičení MAG TACDAYS 2/19, které se koná na severoněmecké základně Schleswig-Jagel. Cvičení MAG TACDAYS (někdy označovaná pouze jako MAGDAY) mají za cíl procvičovat vzájemnou spolupráci v naplňování cílových schopností v rámci Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které je vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C Gripen 211. taktické letky.

Přesun materiálu a pozemního personálu na základnu v Schleswigu byl zahájen už v pondělí 18. března za pomoci transportního letounu Casa C-295M ev. č. 0454 z výzbroje kbelské 242. transportní letky. V úterý 19. března se pak na sever Německa vydala dvojice strojů JAS-39C ev. č. 9244 a 9245 z výzbroje čáslavské 211. taktické letky. Během prvního dne cvičení MAG TACDAYS byly oba stroje vybaveny pouze jednou podtrupovou přídavnou nádrží a registrem CATM-9M na pravém wingtipu, později už ale létaly v konfiguraci s dvěma přídavnými nádržemi na 1100 litrů paliva, zavěšenými pod křídelními pylony č. 3. Předpokládá se vykonání dvou letových misí denně – jedné dopoledne a druhé odpoledne. Dvojice Gripenů by se měla vrátit zpět do Čáslavi v pátek 22. března.

V letošním roce se už jedná o druhé cvičení Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG v Schleswigu z plánovaných čtyř, neboť již v únoru pobývala na severu Německa trojice maďarských Gripenů (takt. č. 30, 31 a 43) od MH 59. „Szentgyörgyi Deszö“ ze základny v Kecskemétu. Maďarské letectvo vyčleňuje pro MAG stejně tak jako české letectvo jeden roj Gripenů. Čeští piloti se cvičení MAG TACDAYS účastnili poprvé v loňském roce, kdy v termínu 9. – 11. července 2018 působila dvojice Gripenů ev. č. 9240 a 9242 z letiště Neuburg v Bavorsku. Pro rok 2020 se už plánují rozsáhlejší dvoutýdenní cvičení Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG, do nichž se zapojí větší počty letadel.

Gripen 9245 přistává na RWY 23 základny Schleswig-Jagel po ukončení odpolední mise cvičení MAG TACDAYS. Tento Gripen je nyní v Čáslavi využíván k výcviku se zaměřovacím kontejnerem Litening 4i, což dokládá nainstalovaný pylon č. 4 pod pravým sacákem. (foto: Hauke Berkholtz, Hillwood Aviation, https://hillwood-aviation.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil Armády ČR a 21. zTL, evidenční čísla podle fotogalerie na facebookovém profilu HillwoodAviation, autor Hauke Berkholtz, https://www.facebook.com/HillwoodAviation/; zdroj: sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/; Flugbetrieb in Neuburg (ETSN) 2018 a Flugbetrieb in Jagel (ETNS) 2019, www.flugzeugforum.de)

(aktualizace: 20. 3. 2019)