AktualityCvičení

Vzdušné síly AČR na cvičeních v roce 2018

Armáda České republiky by se měla v roce 2018 zapojit do více cvičení než letos, čímž se jednoznačně potvrzuje trend posledních let, odrážející vzrůstající bezpečnostní rizika v Evropě a s tím související zvyšování výdajů na obranu nejen v České republice, ale v podstatě ve všech státech NATO. Podle plánu, který v prosinci schválila vláda, by měli čeští vojáci odjet na 142 cvičení v zahraničí, zatímco na území ČR se bude v roce 2018 konat 69 cvičení. Schválená cvičení mají za cíl nejenom přípravu pro nasazení v operacích mimo ČR, ale především procvičování pohotovostních sil NATO, bilaterální a regionální spolupráci, nebo výstavbu nových schopností naší armády.

Pojďme se nyní trochu podrobněji podívat na přehled cvičení Vzdušných sil AČR v příštím roce, nejprve mimo území ČR:

NORDIC FIRES 2018 – pravděpodobně v dubnu a nebo v srpnu se po šesti letech opět uskuteční ostré střelby pilotů taktického letectva na střelnici ve Švédsku. Zatím se předpokládá účast 4 letounů JAS-39 Gripen a 4 strojů L-159A Alca. Cílem cvičení je zdokonalit piloty ve výcviku v použití ostré munice (řízené střely, kanón) proti vzdušným cílům, výcvik létání v přízemních výškách, příprava pro plnění NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defense System) a NaPoSy (Národní posilový systém protivzdušné obrany). Cvičení Nordic Fires bude zaměřeno na přípravu k nasazení v misi Baltic Air Policing 2019.

TIGER MEET 2018 – toto alianční cvičení snad není potřeba představovat, tentokrát se uskuteční v květnu na polské základně Poznan-Krzesiny. Za Vzdušné síly AČR se plánuje účast čtveřice Gripenů, dvou vrtulníků Mi-24 a jednoho Mi-171. Cílem Tiger Meetu je zdokonalení pilotů ve vedení vzdušných operací NATO a schopností vést vzdušný boj.

ADRIATIC STRIKE 2018 – na přelomu května a června se ve Slovinsku uskuteční cvičení předsunutých leteckých návodčích a za Vzdušné síly AČR se zúčastní dvojice L-159A, které budou létat z letiště Cerklje. Cílem je zdokonalit piloty a předsunuté letecké návodčí v profilových odbornostech.

MOUNTAIN FLIGHT 2018 – na přelomu června a července je plánováno tradiční cvičení vrtulníkářů ve Francii, na které by mělo odlétnout celkem 5 vrtulníků Mi-24 a Mi-171 s cílem vycvičit posádky v létání a taktickém létaní ve složitých geografických a vysokohorských podmínkách. Cvičení Mountain Flight 2018 bude zaměřeno na přípravu k nasazení v misi AAT RS (letecký poradní tým v operaci Resolute Support) a operacích SOATU 2018/2019 (Special Operation Air Task Unit).

MACE 19 – po několika letech se v červenci na Slovensku uskuteční velké cvičení NATO s účastí Vzdušných sil AČR v podobě dvou letounů JAS-39 Gripen a jedné transportní Casy 295M. MACE je tradičně zaměřeno na výcvik pilotů a specialistů elektronického boje v oblasti překonávání nepřátelské PVO (Air to Air, Air to Ground, SEAD-SupressionEnemy Air Defence). Sekundárním cílem je využití cvičení ke sběru radiotechnických dat pro potřeby rozšíření databáze emitorů systému RWR (Radar Warning Receiver).

BALTIC EYE 2018 – opět další z tradičních cvičení v Litvě na přelomu července a srpna, předpokládá se účast 4 letounů L-159 Alca. Cílem cvičení je zdokonalit piloty letounů taktického letectva v aplikaci standardních operačních postupů, výcvik v PVO letecké základny (BDZ – Base Defence Zone) pro misi Baltic Air Policing 2019.

HTIC 2018 – opět dalo by se říci tradiční cvičení ve Švédsku, které se uskuteční v září pod názvem Helicopter Tactics Instructors Courses s předpokládanou účastí čtyř L-159 Alca. Cílem cvičení HTIC je výcvik v úkolech vzdušného boje proti pomalu a nízko letícím cílům, výcvik pro NaPoSy PVO ČR, výcvik ve vzdušném boji s letouny s odlišnými letovými vlastnostmi, vedení společných leteckých operací (COMAO) při podpoře cvičení NATO a výcvik posádek taktického letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách. Výcvik v létání v přízemní výšce,nácvik překonávání PVO.

EAATTC 2018 –ve Španělsku se v září uskuteční cvičení uživatelů letounů Casa (NATO/CASA Users Group), kterého by se měla účastnit jedna Casa 295M. Cílem cvičení   EAATTC (European Advanced Air Transport Training Course) je vycvičit posádky transportního letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách. Certifikace osádek pro MFO Sinaj (Multinational Force and Observers Sinaj).

LION EFFORT 2018 – tradiční cvičení uživatelů letounu Gripen, které se po třech letech od posledního ročníku v Čáslavi uskuteční na přelomu září a října v maďarském Kecskemétu. Účastnit by se měla čtveřice letounů JAS-39 a cílem bude zdokonalení pilotů ve spolupráci s partnery ve vedení vzdušných operací NATO. Cvičení Lion Effort je určeno uživatelům letounu Gripen ke zdokonalení vedení bojové činnosti na platformě JAS-39 Gripen a výcviku vedoucích skupin pro vedení vzdušného boje.

Plně vyzbrojený Gripen v konfiguraci s dvěma raketami AIM-120C-5 AMRAAM, dvojicí AIM-9M-9 Sidewinder a palebného průměru pro 27mm kanón Mauser BK-27 po návratu z mise ASICIPPN III na Islandu v roce 2016. V identické konfiguraci by se měly gripeny účastnit i nadcházející mise Baltic Air Policing v roce 2019. (foto Aleš Hottmar)


Cvičení na území ČR:

MORAVIAN GRIFFON 2018 – dá se říci, že již standardní výměna vrtulníkových letek, v březnu bude opět trojice belgických vrtulníků A109 na letišti Náměšť nad Oslavou provádět společný výcvik v taktickém létání.

SKY AVENGER 2018 – po devíti letech by se v červnu na dva týdny měly v Čáslavi opět objevit americké letouny F-16C z letecké gardy státu Texas. Cvičení bude zaměřeno na výcvik pilotů v boji Air to Air, Air-to-Ground, Air Refueling, výcvik pilotů a JTAC v Close Air Support.

RAMSTEIN GUARD (NEWFIP 2018) – v červnu týdenní společný výcvik regionálních prvků integrovaného systému protivzdušné obrany NATO (NATINAMDS) podřízených CAOC v rámci programu NEWFIP (The NATO Electronic Warfare Force Integration Programme). Výcvik v používání datalinku v rámci Vzdušných sil.

CENTRAL HAWK 2018 – na přelomu srpna a září se uskuteční výměna letek s britským letectvem, kdy má do Čáslavi dorazit pětice letounů Hawk. Společný výcvik v taktickém létání.

AMPLE STRIKE 2018 – opět netřeba dlouho představovat, jako vždy v září na letišti Náměšť nad Oslavou třítýdenní cvičení, zaměřené na udržení a rozvoj schopností v provádění blízké vzdušné podpory (CAS) a v překonávání pozemní PVO. Sladění taktických postupů mezi předsunutými návodčími (JTAC), letovými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Získání a udržení schopnosti doplňování paliva za letu. Prověření schopnosti poskytování podpory hostitelskou zemí. Praktický výcvik prvků velení a řízení na taktickém stupni.

Vzdušné síly AČR se samozřejmě zúčastní celé řady menších cvičení, z nichž je možné jmenovat následující: AIR REFUELING TRAINING, jehož cílem je zdokonalit piloty taktického letectva v doplňování paliva za letu (Air-to-Air Refueling) z letounů KC-135/KC-130/KC-767/A-310/KC-10. Dále cvičení SKY SOLDIER II/2018, což je primárně taktické cvičení rotního úkolového uskupení 43. výsadkového praporu a 173. výsadkové brigády (USA) k rozšíření interoperability výsadkových jednotek, tentokrát opět s účastí dvojice amerických transportních letounů C-130 Hercules a letounů L-159 pro CAS. Právě posádky „Stopadesátdevítek“ budou v příštím roce opět plnit úkoly ve prospěch školy AGOS a mimo to se pravděpodobně účastní cvičení DYNAMIC FRONT 18.1 a COMBINED RESOLVE.

Piloti „Stopadesátdevítek“ se i v roce 2018 zapojí do celé řady tradičních cvičení typu Ample Strike, HTIC, Adriatic Strike, Baltic Eye a výcviku pro školu AGOS. Na snímku Alca s 20mm kanónem ZPL-20 Plamen na dnes již „historickém“ cvičení Flying Rhino 2010. (foto Aleš Hottmar)

 

(úvodní foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: Přehled plánovaných cvičení ozbrojených sil České Republiky na vojenských cvičeních mimo území ČR a ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území ČR v roce 2018, www.psp.cz)