AktualityModernizace

První vrtulníky Mi-24V jsou po generální opravě zpět v Náměšti

Armáda ČR v současné době přebírá první vrtulníky Mi-24, které prošly generální opravou (GO) v podniku LOM Praha s.p. na základě uzavřené „smlouvy na provedení generálních oprav“ z prosince 2014 v celkové hodnotě přes 768 milionů korun. Předmětem smlouvy jsou generální opravy a práce k obnovení provozní lhůty meziopravní, a provozní doby vrtulníků typu Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24/35 včetně těžkých agregátů (motory, hlavní reduktory a pomocné energetické jednotky – spouštěcí motory). GO zatím podstoupilo, respektive podstupuje celkem pět Hindů a první dva stroje už jsou zpět na 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou. Vzhledem k problémům s výběrem nového lehkého víceúčelového vrtulníku, který začíná připomínat „NeverEnding Story“ je ale více než pravděpodobné, že GO nakonec podstoupí více strojů, než se původně plánovalo.

Vzdušné síly AČR provozovaly ještě koncem roku 2010 přibližně 17 kusů Mi-24. V roce 2011 byl přijat dokument všeobecně známý jako Bílá kniha, který počítal s postupným útlumem provozu vrtulníků Mi-24 a jejich definitivním vyřazením okolo roku 2015/16, kdy měla bitevní Čtyřiadvacítky nahradit úplně nová kategorie hmotnostně a rozměrově menších víceúčelových vrtulníků. Zhruba ve stejné době, kdy bylo přijato rozhodnutí o postupném útlumu provozu Mi-24, začaly stroje z první dodávky v rámci deblokace ruského dluhu vůči ČR z roku 2003 dolétávat svůj meziopravní technický resurs do první generální opravy, kterou výrobce nařizuje po nalétání 1000 hodin nebo při dosažení stáří 8 let. Oprávnění a schopnost realizovat tuto GO má v české republice státní podnik LOM Praha.  Z důvodu předpokládaného zavedení lehkých víceúčelových vrtulníků okolo roku 2015-16 se nakonec představitelé armády rozhodli, že původně plánovaná první GO bude nahrazena o něco jednodušším a především levnějším stupněm údržby, tzv. revizí R1. Revize R1 byly zahájeny už v roce 2010 v novém moderním hangáru údržby 223. letky oprav letecké techniky přímo na základně v Náměšti s tím, že je nejprve podstoupilo sedm starších strojů Mi-24V z první dodávky za deblokaci dluhu Ruské federace vůči ČR v roce 2003. Problém revize R1 oproti klasické generální opravě je ovšem v tom, že umožnuje prodloužení meziopravního resursu pouze o 500 letových hodin, nebo 3,5 let provozu, zatímco při GO je možné dosáhnout náletu 1000 hodin, nebo 7 let provozu.

Vzhledem k dalšímu zpoždění ve výběru a pořízení nového víceúčelového vrtulníku nakonec stroje, které absolvovaly zmíněné revize R1 stejně přidaný resurs vyčerpaly a letectvo muselo tento problém vyřešit realizací klasických generálních oprav. Pověřen jimi byl, jak už bylo zmíněno v úvodu, státní podnik LOM Praha s tím, že Ministerstvo obrany objednává GO podle dostupných finančních prostředků a také v návaznosti na další odsouvání akvizice nového víceúčelového vrtulníku. Z původně zamýšlených 4 kusů tak nakonec GO projde deset strojů a existuje i možnost, že budou objednány opravy u dalších strojů Mi-24, aby 221. vrtulníková letka měla k dispozici všech deset strojů označovaných jako Mi-35 z poslední dodávky v roce 2005, jejichž kokpit je plně kompatibilní s NVG.

Hind 7353 v podobě s původní zeleno-šedou „NATO“ kamufláží a výsostnými znaky v provedení low-vis, ve které byl dodán 27. ledna 2003 přímo od výrobce z Rostova na Donu. Snímek pochází z 30. května 2003, kdy byl společně s vrtulníky 7354 a 7355 odstaven v rozptylu u jihovýchodní stojánky a od svého dodání v lednu prakticky nelétal. Na trojici dodaných vrtulníků totiž byly zjištěny závažné nedostatky ohledně kvality výroby. První lety s nimi zahájili čeští piloti až v červnu a to pouze v letištním prostoru LKPO z důvodu stále chybějících palubních odpovídačů, třetího nezávislého umělého horizontu či za letu laditelné radiostanice. (foto: Aleš Hottmar – skenováno z 35mm negativu)

V dubnu 2005 byl Hind 7353 vybrán pro nástřik tygřího zbarvení pro 41. NATO Tiger Meet v tureckém Balikesiru, kde získal trofej za nejlepší  nástřik (Aircraft livery trophy – best painted aircraft). Dne 4. května 2010 došlo u tohoto stroje během cvičení Flying Rhino k závadě na hydraulickém systému řízení vrtulníku a jeho osádka byla nucena nouzově přistát do pole kousek od obce Třešť na Jihlavsku. Na snímku je vyzbrojený „Night Tiger“ připravený k odletu na airshow v belgickém Kleine Brogel, září 2014. (foto: Aleš Hottmar)

 

Jako první byly v listopadu 2015 nasunuty do opraven LOM Praha dva stroje Mi-24V evidenčních čísel 7353 a 0981, které sem musely být dopraveny pozemní cestou z důvodu úplného vyčerpání meziopravního technického resursu. Poslední let Hindu 7353 před GO byl proveden z Náměšti dne 27. května 2015 s posádkou ve složení kpt. Brom, npor. Hynčica a prap. Tisoň. Posádka provedla výcvik v provádění blízké letecké podpory pozemních jednotek v přízemní výšce v trvání 1 hodina 25 minut. Tím byl vrtulníku zapsán celkový nálet 1480 letových hodin. V listopadu 2016 byly do opraven nasunuty další dva stroje evidenčních čísel 3367 a 7360, u kterých byla zahájena 1. etapa GO. Zpět do Náměšti se bývalý „Night Tiger“ 7353 vrátil až v prosinci 2017, druhý stroj 0981 byl předán letos v únoru. Další dva generálkované stroje by měly být dodány podle plánu ještě letos, předpokládaný termín je v dubnu a červnu. Současně s tím 14. února 2018 do Kbel přelétl celkově pátý vrtulník Mi-24V, určený pro GO, kterým je známý „Kosťa“ evidenčního čísla 3370.

Vzhledem k problémům, které provázejí výběr nového víceúčelového vrtulníku, je vysoce pravděpodobné, že stroje Mi-24/35 budeme ještě pár let vídat na našem nebi. Sám výrobce stanovuje základní dobovou životnost na 26 let, kterou je možné při dobrém technickém stavu ještě prodloužit až na hranici 30 let. Tím by bylo možné provozovat Čtyřiadvacítky minimálně do rozmezí let 2030 až 2032. Teprve další kroky vedení resortu MO napovědí, jakým směrem se bude ubírat vrtulníkové letectvo a jak celý příběh Čtyřiadvacítek, které už to měly takříkajíc spočítané, nakonec dopadne.

Hind 0981, zachycený během letové akce na heliportu 221. vrtulníkové letky v Náměšti krátce po návratu z opraven LOM Praha s.p., kde jako druhý stroj Mi-24 podstupoval generální opravu. Při ní získal novou kamufláž s výrazně matnějším povrchem, aplikovány byly rovněž znaky 22. zVrL na přední části trupu, které jsou už například na modernizovaných strojích Mi-171ŠM. Vrtulník 7353, dodaný v prosinci 2017, má prakticky identickou kamufláž. (foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)


 

 

(úvodní foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zpracováno na základě textu článku Tomáše Souška „Provoz Mi-24 v AČR zajištěn„, publikovaného v časopisu Letectví + Kosmonautika 3/2018, www.aeromedia.cz)

(zdroje: vlastní archív, registr smluv https://smlouvy.gov.cz/ , webové stránky 221. vrtulníkové letky https://221sqn.cz/)