AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Náhrada Zlínků v CLV – malá pardubická Never Ending Story

Pardubické Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA prochází v posledních letech přirozenou obměnou leteckého parku, tak aby splňoval nejnovější požadavky a trendy ve výcviku budoucích pilotů AČR. Přestože je v současné době nejdůležitějším projektem implementace celého výcvikového systému okolo nových proudových strojů L-39NG, neméně důležitá je i náhrada letitých Zlínků moderní platformou s pístovým motorem pro prvotní screening a základní letový výcvik. Bohužel právě potřebná obměna „stočtyřicetdvojek“ se zatím příliš nedaří a v pořadí druhou  veřejnou zakázku na jejich nástupce musel státní podnik nedávno opět zrušit.

Prvotní zavádění Zlínků Z-142C AF do výzbroje Vzdušných sil AČR začalo již v roce 1994 a od roku 1996 byla tato platforma s pístovým motorem začleněna jako novinka do celého systému přípravy a výcviku mladých pilotů českého vojenského letectva na tehdejší 34. základně školního letectva v Pardubicích. V roce 2004 celou flotilu Zlínků převzalo nově vzniklé Centrum leteckého výcviku (CLV), spadající pod státní podnik LOM PRAHA, které od této doby zabezpečuje komplexní výcvik pilotů AČR.

Z dnešního pohledu již historické snímky ze začátků provozu Z-142C AF na pardubické 34. základně školního letectva v létě 1995. Spodní snímek zároveň krásně ilustruje atmosféru školní základny v „šílených devadesátkách“. Hned za Zlínkem je hlavní vjezd na letištní plochu se závorou, kde strážní z řad vojáků základní služby bedlivě střežili, aby se na letištní plochu nedostalo auto bez modré tabulky ZLP. V pozadí je rovněž vidět původní řídící věž, používanou v 50. a 60. letech minulého století, zatímco úplně vlevo je Praga V-3S od Letky zabezpečení, rozvážející stravu na novou věž a výškovou budovu. (foto: Aleš Hottmar, skenováno z 35mm kinofilmu)

 

V červnu 2020 dosáhla celá flotila Zlínků za dobu služby v CLV celkového náletu 20.000 hodin, ke kterým je však potřeba připočíst další tisíce hodin předchozí služby v AČR. V současné době již CLV provozuje z celé flotily pouze letouny starší tzv. padesátkové série, u kterých však došlo v minulosti k výměnám křídel a mají tím pádem ještě určitý resurs, i tak se však tyto stroje pomalu a jistě blíží ke konci své životnosti.

Z tohoto důvodu hledá vedení státního podniku LOM PRAHA již delší dobu jejich nástupce a vzhledem k platné legislativě vypsalo již dvě výběrová řízení na jejich náhradu. První bylo zahájené v říjnu 2022 a týkalo se požadavku na dodání 2 ks čtyřmístných a 2 ks dvoumístných letounů s pístovým motorem pro základní a pokračovací výcvik v předpokládané hodnotě 44 mil. Kč (bez DPH). Čtveřice nových letounů měla být dodána k CLV v průběhu roku 2023 a všeobecně se předpokládalo, že největší šanci uspět budou mít letouny Z 242L Zeus a Z 143LSI Genius tradičního českého výrobce ZLIN AIRCRAFT a.s. z Otrokovic. Jenže celé výběrové řízení státní podnik nakonec v roce 2023 zrušil a to údajně z důvodů nesplnění finančních limitů zadavatele.

Protože obměna Zlínků již začínala být poměrně akutní, došlo nejprve v průběhu podzimu 2023 k převodu jednoho letounu Z-142C s imatrikulací OK-PNE z civilního do vojenského leteckého rejstříku, kde obdržel nové „vojenské“ trupové číslo 0513 a mohl tak posílit flotilu zbývajících Zlínků při výcviku pilotů AČR. V lednu 2024 zároveň státní podnik LOM PRAHA přistoupil k druhému pokusu a vyhlásil další veřejnou zakázku, ve které nově požadoval dodávku 5 ks jednomotorových cvičných pístových letounů v předpokládané hodnotě 50 mil. Kč (bez DPH). Podle zadávacích podmínek byl požadován jednomotorový lehký cvičný letoun, poháněné pístovým motorem, jenž musí plně zajistit základní a pokračovací výcvik vojenských pilotů.

Nová cvičná pístová platforma pro základní a pokračovací výcvik by měla poskytnout nejen potřebnou ekonomiku provozu při školení vojenských pilotů, ale zároveň by je měla díky skleněnému kokpitu od prvopočátku připravit na moderní zobrazení letových a navigačních informací, což později využijí při přechodu na další typy. Na snímcích je pro porovnání původní kokpit současných Zlínků, a moderní skleněný kokpit letounu jednoho z účastníků výběrového řízení, vybavený avionikou na bázi Garmin G3X Touch. (foto: Aleš Hottmar a BRM AERO s.r.o.)

 

Dodání prvních dvou letounů bylo požadováno do 30. listopadu 2024, zatímco zbývající trojice měla k CLV dorazit nejpozději do 28. února 2025. V obecné rovině mělo jít o stroje s letovými charakteristikami a výkony, vhodné pro základní a pokračovací výcvik v letecké výcvikové organizaci, konstruované jako dvojsedadlové s uspořádáním vedle sebe a certifikované pro lety VFR/IFR den a VFR noc (dle EASA). Do výběrového řízení se nakonec zapojily celkově tři subjekty:

  • BRM AERO s.r.o. se sídlem v Kunovicích, nabízející letoun typu Bristell B23-915 IFR s celkovou nabídkovou cenou 43 030 750,-Kč
  • F AIR, spol. s.r.o. se sídlem na letišti Benešov, nabízející blíže nespecifikovaný letoun typu Tecnam (uchazeč odmítl redakci sdělit jakékoliv informace) s celkovou nabídkovou cenou 48 621 190,-Kč
  • Xair s.r.o. se sídlem v Praze 4, nabízející letoun typu AS-202 Bravo NG s celkovou nabídkovou cenou 44 322 000,-Kč

Konkrétní nabídky mohli účastníci zadávacího řízení posílat nejpozději do 19. února 2024 a následně státní podnik analyzoval všechny informace. V průběhu následujících jednání zadavatel zjistil, že letoun nabízený společností Xair s.r.o nesplňuje technickou specifikaci v souladu se zadávací dokumentací, požadovanou státním podnikem LOM PRAHA. Konkrétně se jednalo o certifikaci letounu VFR/IFR den, VFR noc (dle EASA), kdy nabízený letoun disponoval pouze certifikací VFR Plus, bez certifikace IFR den, a navíc nebyl vybaven autopilotem. Vzhledem k těmto skutečnostem zadavatel rozhodl 8. dubna 2024 o vyloučení společnosti Xair s.r.o. ze zadávacího řízení.

Dalším vyloučeným účastníkem pak byla společnost BRM AERO s.r.o. z Kunovic, kde se však redakci nepodařilo zjistit přesné důvody vyloučení z výběrového řízení. V leteckých kuloárech se však hovoří o tom, že se tak stalo na základě stížnosti jednoho z účastníků VŘ, který poukázal na chybějící certifikaci IFR ještě v procesu výběru, zatímco dodavatel ji zaručil až při předání zakázky. Vzhledem ke všem výše uvedeným skutečnostem se státní podnik LOM PRAHA rozhodl dne 10. května 2024 celé zadávací řízení v souladu se zákonem raději zrušit a v závěrečné písemné zprávě tento krok vysvětluje následovně: „Zadavatel zrušil zadávací řízení na základě vyskytnutých důvodů hodných zvláštního zřetele, pro které nebylo možné po zadavateli požadovat, aby v zadávacím řízení pokračoval. Zadavatel během zadávacího řízení objevil nové skutečnosti týkající se požadavků na základní a pokračovací výcvik vojenských pilotů a tedy i požadavků na jednomotorové cvičné pístové letouny.“

Zbarvení Zlínků se za téměř 30 let služby příliš nezměnilo a dnešní „lomácké“ Z-142C AF se od těch původních „armádních“ liší pouze v detailech. Na snímku z letiště Hradec Králové je podoba Zlínku ev. č. 0558 z roku 2001, kdy sloužil u 343. výcvikové letky na 34. základně školního letectva v Pardubicích. (foto: Aleš Hottmar, skenováno z 35mm kinofilmu)

 

Už před čtyřmi roky dosáhla flotila Zlínků pardubického CLV významné mety v podobě celkového náletu 20.000 letových hodin! Stalo se tak při sólovém letu studentky UNOB čet. Nely Mistríkové, kterou připravoval instruktor CLV Vladimír Bachorík. Před pár dny byl zároveň dosažen další 20tisícový nálet na pardubických Z-142C AF, tentokrát však šlo o hodiny určené přímo pro Armádu České republiky a profesní čest být u toho měli des. Vojtěch Bouz a instruktor Martin Šonka. Jejich „stočtyřicetdvojka“ měla trupové číslo 0559, kterou na snímku z travnatého Žamberka ovšem pilotuje přímo ředitel CLV Jaroslav „Jerry“ Špaček. (foto: Aleš Hottmar)

 

Otázkou samozřejmě zůstává, jaké další kroky budou v celé věci následovat. Státní podnik LOM PRAHA předpokládal, že hlavní část prvotního screeningu a základního výcviku převezme již v průběhu roku 2025 pětice nových strojů a CLV si z bývalé flotily Zlínků ponechá pouze tři stroje Z-142C AF s největším resursem pro specifický výcvik akrobacie. Místo toho budou muset Zlínky zabezpečit ještě celý výcvikový rok 2025 a pravděpodobně i 2026. Během této doby pak musí LOM PRAHA najít nějaké rychlé řešení, třeba i ve formě dočasného pronájmu letecké techniky, jako je tomu v případě vrtulníků Enstrom.

Veřejná zakázka na pořízení nových cvičných pístových letounů pro CLV, zadaná jako nadlimitní a vyhlášená v otevřeném řízení, bohužel krásně ilustruje strasti podobného typu obstarání. Zákon o zadávání veřejných zakázek byl zcela jistě přijímán s dobrými úmysly, bohužel však tento systém obstarání v praxi vyhovuje spíše triviálním tendrům na pořízení „náplní do tiskáren“. V případě vypisování VŘ na strategické a klíčové projekty, kdy státní výcviková organizace poptává tak důležitou věc, jako jsou cvičné pístové letouny pro základní a pokračovací výcvik vojenských pilotů, které jí v této důležité roli budou sloužit patrně několik desítek let, se však naplno ukazují mnohá negativa podobného typu obstarání, kdy špatně nastavené zadávací podmínky či jediná stížnost od uchazeče může ve výsledku vést ke zrušení celého zadávacího řízení. Nezbývá tak než doufat, že LOM PRAHA s. p. tuto zapeklitou věc co nejdříve vyřeší a výcvik pilotů AČR bude moci v následujících letech probíhat na moderní platformě, která bude důstojnou náhradou za legendární Zlínky.

Do výběrového řízení se přihlásila kunovická společnost BRM AERO s.r.o., nabízející letoun typu Bristell B23-915 IFR. Tento typ je certifikován pro maximální vzletovou hmotnost 750 kilogramů, což při prázdné hmotnosti 435 kg představuje možnost 315 kg užitečného zatížení pro palivo a posádku. Letoun se pro své nízké provozní náklady hodí především k výcvikovým účelům a je certifikován pro létání VFR noc, případně je možné jej na přání zákazníka vybavit a certifikovat pro létání za podmínek podle přístrojů IFR.(foto: Jean-Marie Urlacher via BRM AERO s.r.o.)

 

Společnost Xair s.r.o., fungující na letišti v Hradci Králové, šla do tendru pro státní podnik LOM PRAHA s letounem AS-202 Bravo NG. (foto: www.as202bravong.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 6. 7. 2024)