AktualityPilotiTechnikaZahraniční mise

Mise splněna! První „převaláci“ jsou v kazašské Zlaté stepi

Začátkem června se uskutečnil dlouhodobě plánovaný a z logistického hlediska mimořádně náročný transport koní Převalského z pražské a berlínské zoo do vzdáleného Kazachstánu. Prvních sedm „převaláků“ se tak po dvou stovkách let mohlo vrátit zpět do oblasti Zlaté stepi, jejich pradávné domoviny. Jedním z důležitých partnerů celého projektu návratu divokých koní do Kazachstánu je i dopravní letectvo AČR, které svými transportními letouny zabezpečilo přepravu všech koní na opuštěné letiště v Arkalyku. A přestože celou operaci provázely nemalé problémy, výsledkem více než ročního úsilí je úspěšné završení první etapy reintrodukce divokých koní do této středoasijské země.

Celý projekt „Návrat divokých koní 2024“ do Kazachstánu byl zahájen již v dubnu 2023, kdy došlo během oficiální návštěvy předsedy vlády České republiky Petra Fialy k podpisu memoranda o porozumění, v němž byl nastíněn závazek reintrodukovat v příštích čtyřech až pěti letech do Kazachstánu nejméně 40 kusů koní Převalského. Projekt je realizován ve spolupráci mezi Výborem pro lesnictví a divokou zvěř Ministerstva životního prostředí a přírodních zdrojů Republiky Kazachstán, Zoo Praha, Asociací Kazachstánu pro zachování biologické rozmanitosti, Frankfurtskou zoologickou společností, Zoo Norimberk, Zoo Berlín a Národním parkem Hortobágy.

Samotnou přípravu transportu koní Převalského do kazašských stepí však hned na svém začátku zkomplikovaly dvě události. Tou první byly výjimečné záplavy, které na jaře postihly Kazachstán a nevyhnuly se ani oblasti Alibi ve Zlaté stepi, kde se nachází reintrodukční centrum. Ničivé záplavy poškodily nejen aklimatizační ohrady a objekty samotného centra, ale co bylo horší, zničily na mnoha úsecích přístupové cesty do Alibi, po kterých byl plánován transport převaláků z letiště v Arkalyku.

Protože zatím poslední transport převaláků proběhl již před pěti lety, bylo nutné si osvěžit celý postup nakládky přepravních boxů do nákladové kabiny Casy pomocí různých technik, včetně jednoduchého dřevěného přípravku. Tento nácvik proběhl na kbelské základně již začátkem dubna 2024. (foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/)

 

Druhý problém přišel pouhé dva týdny před začátkem transportu. Ze zoologické zahrady v Almaty přišla velmi smutná zpráva, že uhynul lední medvěd Tom, který sem byl na doporučení koordinátora Evropského chovného programu přepraven z Prahy na přelomu března a dubna. Na celé věci přitom bylo zarážející, že o Tomově smrti se vedení pražské Zoo dozvědělo až v době, když se na jeho kontrolu přímo v Almaty chystali jeho pracovníci, tedy osmnáct dnů po jeho smrti. Sice šlo v případě  zoologické zahrady v Almaty o jiné lidi, jiné místo, jiné souvislosti, přesto tato událost znamenala značný otřes důvěry těsně před zahájením dlouho plánovaného transportu. Celou smutnou událost se posléze podařilo díky pověřenému ministrovi zahraničí Kazachstánu a rovněž velvyslanci v Praze naštěstí rychle vyjasnit.

Přípravy na transport v rámci projektu Návratu divokých koní 2024 tedy pokračovaly i po těchto událostech bez přerušení. Zhruba týden před začátkem transportu kazašská strana deklarovala, že vzletová a přistávací plocha letiště v Arkalyku, které se nepoužívá od roku 1998, je upravena dle požadavků AČR, což bylo následně potvrzeno úspěšným cvičným přistáním transportního letounu CASA C-295 vzdušných sil Kazachstánu v Arkalyku. V pátek 31. května  se zároveň podařilo vyřešit dosud chybějící povolení pro přelet Ázerbájdžánu a samotnému transportu tak fyzicky již nic nebránilo v realizaci.

Posádka Casy z kbelské 242. transportní a speciální letky, která jako první odstartovala v pondělí 3. června do kazašského Arkalyku, a její mediální hvězdy. (foto: 24. zDL Praha-Kbely)


 

Když se smůla lepí na paty

Převoz divokých koní, který je vždy sám o sobě náročnou a riskantní operací, měl být reálně spuštěn již v neděli 2. června, kdy měla podle plánu v 16 hodin odlétnout v rámci „berlínského“ transportu jedna CASA C-295MW  z kbelského letiště do Berlína. Zde se měla 3. června dopoledne uskutečnit nakládka čtyř koní Převalského a ve 12:45 měl tento letoun odstartovat z Berlína a letět do cílové destinace Arkalyk v Kazachstánu, včetně plánovaných mezipřistání v tureckém Istanbulu a v ázerbajdžánském Baku. V rámci „pražského“ transportu se měla 3. června dopoledne uskutečnit nakládka dalších čtyř koní Převalského na kbelském letišti, odkud pak měla druhá CASA C-295M zamířit ve 13.55 po stejné letové trase rovněž do Arkalyku.

Jenže u „berlínského“ letounu C-295MW ev. č. 0482, který ještě nedávno brázdil africkou Ghanu a o víkendu vysazoval příslušníky 43. výsadkového pluku nad plochou pardubického letiště v rámci tradiční Aviatické pouti, byla krátce po přistání na berlínském letišti zjištěna blíže nespecifikovaná závada, kvůli které se musel v pondělí dopoledne vrátit zpět do Kbel. V této situaci padlo rozhodnutí letět pouze s Casou ze Kbel, zatímco odlet druhého letadla z Berlína byl odložen o minimálně 48 hodin. Z Kazachstánu zároveň přicházely dotazy, jaké konkrétní zpoždění bude mít druhý let, protože zajištění a udržování všeho potřebného v místě přistání bylo pro kazašskou stranu logicky poměrně složité.

Zatímco nakládka v pražských Kbelích a berlínském Schönefeldu probíhala za využití různých přípravků a specializovaných přepravníků, v Arkalyku se transportní boxy nejprve nasunuly na menší nákladní vůz, ze kterého byly následně jeřábem přeloženy na velké nákladní Kamazy. Na spodní fotografii zadní trupové části Casy ev. č. 0454 je pod nápisem C-295M krásně vidět lokální oprava pravděpodobně strukturálního poškození formou přinýtování zpevňujícího kování dle výrobcem schváleného technologického postupu. (foto: Jan Menger  a Miroslav Bobek, Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/)

 

Druhý závažný problém nastal při prvotní přepravě koní z chovné a aklimatizační stanice v Doním Dobřejově, kde byly pro transport do Kazachstánu naložené čtyři koně Převalského: klisny Ypsilonka a Zeta II plus hřebci Zorro a Pelle. Tři z těchto koní se narodili v Dolním Dobřejově, pouze Pelle je z dánského Skandinavisk Dyrepark. Cestou z Dolního Dobřejova do Prahy si však hřebec Pelle začal v transportním boxu sedat, což není situace slučitelná s takto dlouhým transportem a zvíře by mohlo během dlouhého letu do Kazachstánu uhynout. Padlo tedy rozhodnutí, že v rámci pražského transportu poletí s Casou pouze tři Převaláci a hřebec Pelle bude převezen do Troje, kde bude umístěn v odstavném výběhu.


 

Směr Arkalyk

První CASA C-295M ev. č. 0454 nakonec startuje v pondělí ve 14:27 z kbelského letiště a míří nejprve na mezinárodní letiště v tureckém Istambulu, kde po 4 hodinách letu dosedá. Po dotankování pokračuje do ázerbajdžánského Baku, kde je opět krátká zastávka kvůli dotankování a odtud se již Casa vydává na přímý let do Arkalyku v Kostanajské oblasti. Bohužel kvůli řízení letového provozu v Baku  nabrala Casa na posledním úseku určité zpoždění a v Arkalyku jde na přistání až po osmé hodině ranní místního času, tedy asi o hodinu později, než bylo původně plánováno.

Kbelská posádka Casy následně bez potíží přistála na desítky let opuštěné arkalycké ranveji ve směru dráhy 26 a zarolovala na stojánku před bývalým letištním terminálem. Na místě bylo kazašskou stranou vše perfektně připraveno, včetně záchranářů, hasičů, elektrického zdroje pro spouštění apod. Pasažéry prvního letounu zároveň přímo v Arkalyku vítal ministr životního prostředí a přírodních zdrojů Nurlan Nysanbajev společně s akimem Kostanajské oblasti Kumarem Aksakalovem a dalšími zástupci místních úřadů.

Opuštěné a značně zchátralé letiště v Arkalyku neslouží svému účelu od roku 1998 a kazašská strana musela ještě před samotným transportem zabezpečit očištění dlouhodobě nepoužívané dráhy a části stojánky před bývalým letištním terminálem. Ačkoliv letiště nedisponuje žádnými prostředky RTZ zabezpečení, přistání obou kbelských C-295M nakonec proběhlo zcela bez problémů. (foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/)

 

Po odbavení, překládce koní z letadla na nákladní auta a také několika projevech představitelů Kazachstánu a velvyslance ČR v Kazachstánu Pavola Šepeľáka vyrazila v 10:30 celá automobilní kolona směr Alibi. Do aklimatizační ohrady ve Zlaté stepi se do 19. hodiny místního času podařilo vypustit první tři koně Převalského a jen pro představu, od uspání první klisny v Dolním Dobřejově do vypuštění třetího koně do aklimatizační ohrady v Alibi trval celý transport 33 hodin.

Druhá „náhradní“ CASA C-295M ev. č. 0452 nakonec odstartovala z letiště Berlin-Brandenburg u Schönefeldu ve středu 5. června ve 13:20 hodin a ve čtvrtek ráno přistála v pořádku na dráze v Arkalyku. Z berlínské Zoo přivezla čtyři klisny – Saru, Wespe, Umbru a Tessu, které absolvovaly 18-ti hodinový let z Berlína a následně putovaly na korbách nákladních vozů náročným terénem přes sedm hodin. Před 17. hodinou místního času byly klisny vypuštěny do aklimatizační ohrady v reintrodukčním centru Alibi v oblasti Altyn Dala. Po stovkách let tak začal návrat divokých koní do středního Kazachstánu. Obě české Casy následně přelétly na mezinárodní letiště Kostanaj, kde po dotankování a odpočinku posádek zahájily postupný přelet zpět do České republiky.

Prvních 185 kilometrů pozemního transportu z Arkalyku jsou asfaltové silnice, které však jarní povodně v úseku těsně za Amangeldi naprosto zdecimovaly. Po nich následují nezpevněné cesty a nebo úseky, které musel projet grejdr, vytvářející rovnou cestu pro nákladní vozy s koňmi. (foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/)


 

Další transporty do Kazachstánu

Bohužel právě drobná patálie s poruchou „berlínské“ Casy ukázala na stále určité limity dopravního letectva AČR. Přestože kbelská základna disponuje flotilou šesti strojů C-295M/MW, je potřeba si uvědomit, že jeden letoun je permanentně nasazen v misi na Sinaji a kbelská základna pro něj musí mít vyčleněn i záložní stroj do 48 hodin. Na dalších 1-2 Casách pak probíhá servis a plánované předepsané práce, čili reálně jsou v ČR využitelné v jeden okamžik max. 3 letouny.

A přestože AČR měla v pondělí k dispozici záložní stroj, nemohla jej použít kvůli úternímu letu s vyšší prioritou dopravy a bylo tak nutné čekat až do středy, kdy bude tento náhradní stroj reálně k dispozici. Z tohoto důvodu je důležité pořízení dvou středních transportních letounů C-390 Millennium, které snad celé flotile C-295 výrazně ulehčí a zároveň poskytnou mnohem rychlejší přepravu objemnějšího a těžšího nákladu na větší vzdálenosti. Českou dopravku totiž čeká v následujících letech kromě mnoha standardních úkolů i přeprava dalších převaláků.

Už příští rok v květnu nebo červnu povezou transportní letouny CASA další koně do Arkalyku v Kazachstánu, kam by mělo být v následujících čtyřech letech přepraveno okolo 40-ti převaláků. Takový počet koní by měl v ideálním případě zajistit životaschopnou populaci, která se bude dál množit bez zásahů člověka, podobně jako je tomu v západním Mongolsku. Tak držme palce.

Celý článek byl zpracován na základě poznámek ředitele pražské zoo Miroslava Bobka, publikovaných na jeho FB profilu, nebo presskitů a informací Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/

Koně Převalského se do stepí středního Kazachstánu vrací po stovkách let. První trojice koní byla v úterý 4. Června vypouštěna v pořadí Zeta II, Ypsilonka a Zorro. Jako první z berlínského transportu vyběhla ve čtvrtek 6. června z transportního boxu do ohrady Tessa, dále Wespe následovaná Umbrou a čtveřici uzavřela Sary. S hřebcem Zorrem a dvěma pražskými klisnami Zetou II a Ypsilonkou nebudou spojeny s cílem zajistit genetickou rozmanitost místní populace. Ve dvou rozlehlých, celkem 80-ti hektarových ohradách si bude sedm koní zvykat na místní podmínky i sami na sebe pod bedlivým dozorem výzkumných pracovníků. Před vypuštěním do zcela volné přírody musí projevit odolnost vůči mrazu nebo parazitům a také schopnost si pod hustou sněhovou pokrývkou najít vhodnou potravu. Jejich aklimatizace potrvá zhruba rok. (foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/)


 

 

(úvodní foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha, https://www.zoopraha.cz/)

(zdroj: článek „KONÍM PŘEVALSKÉHO SE V KAZACHSTÁNU DAŘÍ. MAJÍ ZA SEBOU I PRVNÍ PÁŘENÍ“, autor Filip Mašek, https://www.zoopraha.cz/aktualne/ostatni-clanky/14791-konim-prevalskeho-se-v-kazachstanu-dari-maji-za-sebou-i-prvni-pareni; článek „VE STŘEDNÍM KAZACHSTÁNU JE PRVNÍCH SEDM KONÍ PŘEVALSKÉHO“, autor Filip Mašek, https://www.zoopraha.cz/vse-o-zoo/press/tiskove-zpravy/14774-ve-strednim-kazachstanu-je-prvnich-sedm-koni-prevalskeho; článek „ZOO PRAHA VYPUSTILA PRVNÍ KONĚ PŘEVALSKÉHO V KAZACHSTÁNU“, autor Filip Mašek, https://www.zoopraha.cz/vse-o-zoo/press/tiskove-zpravy/14766-zoo-praha-vypustila-prvni-kone-prevalskeho-v-kazachstanu; článek „Velvyslanec ČR Pavol Šepeľák navštívil při příležitosti příletu koní Převalského město Arkalyk“, autor Markéta Pěčková, DEK ZÚ Astana, https://mzv.gov.cz/astana/cz/zpravy_a_udalosti/velvyslanec_pavol_sepelak_navstivil_pri.html)