AktualityTechnika

Letové zkoušky prvního prototypu L-39NG „7001“ pokračují

V sobotu 14. září  2019 došlo k obnovení letových zkoušek v programu L-39NG, když se z továrního letiště ve Vodochodech po více než osmi měsících opět vznesl do vzduchu první prototyp výr. č. 7001 s přiděleným ev. č. 0475. Tento letoun dokončil začátkem září pozemní vibrační zkoušky, které přímo u výrobce letounu Aero Vodochody Aerospace realizovali pracovníci VZLÚ Praha za využití francouzského zařízení PRODERA.

Během pozemních vibračních zkoušek se zjišťují frekvence a módy kmitání draku i řídících ploch letadla. Data z těchto měření jsou následně použita pro naladění výpočtového aeroelastického modelu letounu. Správné naladění aeroelastického modelu letounu a výpočet kritických rychlostí flutteru je nutné provést ještě před zahájením letových zkoušek flutteru*. Při vibrační zkoušce se konstrukce letounu budí na řadě míst (křídla, ocasní plochy, trup, zbraňové závěsníky apod.) pomocí elektrodynamických vibrátorů různými amplitudami a frekvencemi a odezva konstrukce se měří pomocí akcelerometrů (v tomto případě více jak 200 kusů) instalovaných na letounu. Ke zkoušce se použilo mobilní zařízení PRODERA, takže pozemní vibrační zkoušky bylo možné realizovat v hangáru přímo u zákazníka.

Při celkově druhém letu v sobotu 14. září seděl za řízením v přední kabině Vladimír „FAKY“ Továrek a na instruktorském místě pak David Jahoda, tedy zkušená dvojice továrních pilotů Aera Vodochody, která má za sebou i premiérový zálet prvního prototypu 7001 dne 22. prosince 2018. Tehdy si však místa prohodili. Během zkušebního letu, který se uskutečnil v tradičním zkušebním prostoru Aera Vodochody v okolí Milovic (TRA 61/62), došlo poprvé i na zatažení podvozku.

Prototyp 7001 podle zveřejněných fotografií nesl při druhém letu novou upravenou VOP, letové zkoušky s funkčním mokrým křídlem začnou až koncem října. Piloti zatím s letounem dosáhli násobků -2 / +5 g. Aktuálně je u L-39NG povolen limit -3 / +6 g, který bude možné zvýšit až po úplném dokončení statických zkoušek na letounu 7002, které nyní pobíhají ve VZLÚ. Během zkušebního letu jej doprovázel technologický demonstrátor L-39CW trupového čísla 2626, který pilotoval Vladimír Kvarda. Tento letoun zase pro změnu absolvoval premiérově let v novém nátěru

První prototyp 7001 by se měl rovněž prezentovat na letošní akci Dny NATO & Dny Vzdušných sil AČR v Ostravě-Mošnově ve dnech 21. a 22. září. V týdnu před konáním akce bude ještě nasunut do lakovny, kde dojde k obnovení nátěru na křídle a VOP. V pátek 20. září v odpoledních hodinách přelétne společně s L-39CW do Mošnova, kde bude o víkendu vystaven na statické ukázce v konfiguraci s výzbrojí. Pořadatel akce Dny NATO sice na svém webu uvádí, že „vystavovaný model bude vybaven maketami protiletadlových střel Sidewinder nebo pumou Mk.82“, podle zdrojů přímo od výrobce by však prototyp 7001 měl být vystaven s dvojicí přídavných nádrží na 350 litrů, dvojicí raketnic LAU-32 a kulometným pouzdrem HMP-400.

Poznámka* – Flutter je nepříznivý aeroelastický jev, kdy působením vnějších či vnitřních sil (průlet poryvem, odhoz či odpal palubních zbraní, rychlé silové zásahy do řízení letounu) může dojít k rozvíjejícímu se kmitání konstrukce, které může vést až k její destrukci za letu.

První prototyp výr. č. 7001 přistává na vodochodskou RWY 10 po ukončení svého druhého letu. Nyní jej čeká celý harmonogram podzimních letových zkoušek a v květnu 2020 by měl podstoupit přestavbu na ozbrojenou verzi “Light Attack“. Od srpna 2020  se počítá se zahájením programu letových zkoušek zbraňových systémů s cílem získat typovou certifikaci vyzbrojené verze ve třetím čtvrtletí roku 2021. ( foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: článek „Vibrační zkoušky prototypu letadla L-39NG dokončeny“, oficiální web Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, a. s., https://www.vzlu.cz/cs/vibracni-zkousky-prototypu-letadla-l-39ng-dokonceny-c718.html; oficiální twitterový účet Aera Vodochody Aerospace, https://twitter.com/AERO_Vodochody/status/1172943771962630145)

(aktualizace: 17. 9. 2019)