AktualityCvičeníOstré střelbyVelitelé

Hot Blade 2024 v Portugalsku: Víc scénářů, víc letecké techniky

České podzvuky L-159 ALCA, letouny Portugalska, Francie, Dánska, Španělska a Rumunska, ale také nečlenů NATO Rakouska a Švýcarska. Stovky vojáků a desítky kusů techniky se sešly na základně Beja v Portugalsku. Letošní ročník spojil dvě významná cvičení – Hot Blade a Real Thaw – a díky tomu se procvičilo mnohem víc leteckých operací – od tzv. COMAO operací, až po útoky na pozemní cíle ve dne i v noci, včetně ostrých leteckých střeleb.

„Hot Blade je zaměřené na výcvik vrtulníkářských posádek a speciálních jednotek, Real Thaw bylo certifikačním cvičením portugalských strojů F-16,“ upřesnil podplukovník Pavel Linhart, velitel 212. taktické letky. Cvičení se soustředilo na plánování velkých COMAO operací, při nichž je ve vzduchu najednou velké množství letadel. Den podle Linharta začínal několikahodinovým plánováním mise, poté se létalo, den uzavřelo vyhodnocení mise.

„Naše Alky byly jak v rolích Blue Air, tedy spojenec, tak Red Air, protivník. Mohli jsme si tedy vyzkoušet celé spektrum úkolů, které letka cvičí,“ sdělil. Takovými byly například CAS (Close Air Support), tedy přímá letecká podpora. „Létali jsme ho ostře, a také v noci s využitím NVG. Byla to pro nás jedinečná příležitost trénovat útoky na pozemní i vzdušné cíle, navíc v mezinárodním prostředí s letouny jiných států,“ vyzdvihl. Při komplexních scénářích tak speciální jednotky plnily své úkoly, vrtulníky je přepravily na dané místo, bitevníky zajišťovaly vzdušnou podporu.

Do cvičení Hot Blade 2024, konaném na portugalské základně Beja, se za AČR zapojila čtveřice Alek (3x L-159A plus 1x L-159T2) od 212. taktické a 213. výcvikové letky. Alky plnily v průběhu cvičení celou řadu úkolů v rámci sil „BLUE“ i „RED“, zaměřených především na přímou leteckou podporu CAS, boj se vzdušnými cíli protivníka, a dostalo se i na noční lety s využitím NVG. Obě čáslavské letky na L-159 jsou nyní fakticky ve stavu slučování v jeden celek a už příští rok dojde k zahájení procesu postupného stažení z provozu prvních 12ks jednomístných Alek. Tento proces by měl být ukončen v roce 2026 ještě před zahájením velké výluky čáslavské základny a přesunem zbývajících L-159 do Náměšti nad Oslavou. (foto: João Miguel da Silva Brito, Força Aérea Portuguesa)

 

Řada armád podle Linharta v souvislosti s přechodem na novou leteckou techniku přestává létat úkoly CAS podle standardních scénářů. „Předsunutí letečtí návodčí států, kteří se cvičení účastnili, oceňovali, jakým způsobem letouny L-159 létají klasickou proceduru. Vyzdvihovali, na jak vysoké úrovni naše létání CAS je. Přestože Alky nejsou vybaveny např. průzkumným kontejnerem, o to líp tu standardní proceduru CAS létáme,“ popisuje Linhart. Základem této činnosti je úzká spolupráce pilota bojového letounu s leteckým návodčím, který standardizovanou procedurou vede pilota a jeho zbraňový systém k co nejpřesnějšímu zasažení cíle na zemi. Oproti tomu letouny 5. generace, např. F-35 mají moderní vybavení, které umožňuje zasahovat cíle s využitím senzorů.

Jedním z důležitých scénářů letošního Hot Blade bylo i procvičení celého spektra procedur navedení taktických letounů na cíl v neznámém prostředí za pomoci leteckých návodčích. V tomto směru byla přínosná především účast českých L-159, jejichž piloti se na tento druh úkolů specializují a celý postup mají za roky praxe značně nadrilován. (foto: João Miguel da Silva Brito, Força Aérea Portuguesa)

 

Na nebi se během cvičení běžně potkalo až 40 letadel. Naplánovat lety tak, aby proběhly bezpečně a piloti splnili misi, je podle Linharta složitý proces. „Pro vzlety i přistání byly jasně dané sloty, scénáře byly detailně a přesně rozehrané. Létali jsme CAS v neznámém, geograficky odlišném prostředí, kdy jsme spolupracovali s předsunutými leteckými návodčími i z jiných států. Dále jsme létali nad mořem, kde probíhaly boje proti vzdušným cílům. Bylo to multidoménové cvičení ve spolupráci s jinými jednotkami a druhy vojsk NATO,“ shrnul.

Během cvičení bylo celkově nalétáno cca 500 hodin a více než 250 bojových misí. České bitevníky odlétaly zhruba 120 letů, tedy 60 až 70 misí. Na podzim čeká čáslavské letce účast na prestižním výcvikovém kurzu HTIC 2024 (Helicopter Tactics Instructor Course).

Autor textu: kapitánka Hana Havrdová, tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav, popisky redakce czechairforce.com

Do cvičení Hot Blade 2024 se poprvé zapojila i novinka portugalského letectva v podobě středního transportního letounu C-390 Millennium, který by se již na konci příštího roku měl objevit i ve výzbroji Vzdušných sil AČR. Mezi další zajímavé  účastníky cvičení patřily určitě rumunské stroje F-16AM či francouzské Mirage 2000D, které plnily v průběhu Hot Blade 2024 obdobné spektrum úkolů, jako české L-159. V pátek 23. května se uskutečnila i zajímavá mise MEDEVAC, ve které participoval rumunský C-27J Spartan. (foto: João Miguel da Silva Brito, Força Aérea Portuguesa)

 

Velitel 212. taktické letky pplk. Pavel Linhart a stále jediná česká pilotka L-159 mjr. K. H. během závěrečného ceremoniálu cvičení Hot Blade 2024 v Portugalsku. (foto: João Miguel da Silva Brito, Força Aérea Portuguesa)


 

 

 

(úvodní foto: João Miguel da Silva Brito, Força Aérea Portuguesa)

(zdroj: článek „Hot Blade 2024: Víc scénářů, víc letecké techniky“, autor kapitánka Hana Havrdová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/hot-blade-2024:-vic-scenaru–vic-letecke-techniky-252203/)