AktualityCvičeníPilotiTechnika

Vrtulníková evakuační mise CASEVAC v náměšťském stylu

Příslušníci náměšťské 221. vrtulníkové letky pokračují v intenzivním výcviku na nových vrtulnících H-1 pod dohledem instruktorů amerického mobilního výcvikového týmu MTT. Létající personál tak postupně získává potřebné zkušenosti, což dovoluje provádět stále složitější úkoly v rámci výcvikové osnovy. Nedávno v Náměšti například proběhla zajímavá mise, zaměřená na nácvik evakuace zraněných z nepřátelské zóny (CASEVAC), do které se zapojily 2 víceúčelové Venomy a 2 bitevní Vipery.

Plnohodnotný výcvik českých vrtulníkářů na nové platformě H-1 se v domácích podmínkách naplno rozjel až začátkem prosince 2023, kdy došlo na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou k zahájení činnosti amerického mobilního výcvikového týmu MTT (Mobile Training Team). Ten je se svými zkušenými  instruktory odpovědný jak za výcvik českého létajícího personálu, tak i za školení pozemního technického personálu.

Začátkem jara následně v souvislosti s dodáním již celkově deseti z dvanácti objednaných vrtulníků a zahájením ostrého provozu nového Simulačního centra H-1 tento výcvik znatelně akceleroval a vrtulníkáři náměšťské 221. letky začali pod mentoringem Američanů realizovat po úvodní fázi i složitější úkoly z výcvikové osnovy vrtulníkového letectva AČR.

Šlo jak o výcvik nočních letů s využitím NVG, tak o činnost nad výcvikovým prostorem Boletice, sloužící k procvičení spolupráce s JTAC (Joint Terminal Attack Controller). Mezi další fáze osnovy výcviku českého vrtulníkového letectva dále patří klasické úkoly, zaměřené na CASEVAC (prvotní transport zraněných), MEDEVAC (následný zdravotnický transport) a nebo CSAR (záchrana v bojové akci).

A právě misi CASEVAC (Casualty Evacuation) si nedávno čeští vrtulníkáři vůbec poprvé vyzkoušeli s novými americkými vrtulníky. Obecně jsou tyto akce zaměřeny na neplánovaný transport raněných do nejbližšího místa lékařské péče leteckými a nebo i pozemními  transportními prostředky, které nejsou označeny zdravotnickou imatrikulací a na jejichž palubě není zdravotnický personál. Jedná se o urgentní přepravu v rámci taktické evakuace TEC (Tactical Evacuation Care), která se obvykle poskytuje ve válečných zónách a během které jsou ranění přesouváni na bezpečnější místo, kde jim může být následně poskytnuta pokročilejší a odborná lékařská péče.

 

Náměšťská „Air Cavalry“ v akci

Samotný nácvik mise CASEVAC se uskutečnil v úterý 9. dubna, kdy se na severní stojánce náměšťské základny roztočily rotory dvojice Viperů a stejného počtu Venomů. Posádky všech vrtulníků byly opět kombinované a složené jak z příslušníků 221. vrtulníkové letky, tak amerických instruktorů týmu MTT. Obě dvojice s volacími znaky „SPELTER“ a „STALKER“ následně přetaxovaly nad hlavní RWY a po vzletu ve směru dráhy 13 zamířily do pracovního prostoru jihozápadně od základny v Náměšti, kde se uskutečnil samotný nácvik CASEVAC.

Výcvik létajícího a pozemního personálu 221. vrtulníkové letky na platformu H-1 se tak začíná v letošním roce rozjíždět na plné obrátky, o čemž se ostatně budou moci již zanedlouho přesvědčit i návštěvníci tradičního dne otevřených dveří náměšťské základny. Na něm by se oba nové typy, tedy UH-1Y Venom a AH-1Z Viper, měly představit jak ve společném průletu, tak i během následujících letových ukázek.

Obě formace „SPELTER“ a „STALKER“ spouští na severní stojánce náměšťské základny a taxují směrem k hlavní RWY, odkud se vydávají do pracovního prostoru k nácviku mise CASEVAC. Posádky 221. vrtulníkové letky začaly po přezbrojení na platformu H-1 používat i nové volací znaky, jako třeba „HUNTER“ v případě bitevních Viperů. (foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)


 

 

(úvodní foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; oficiální FB 22. zVrL; diplomová práce „Připravenost příslušníků AČR na poskytování první pomoci v nebezpečném prostředí“, autor Bc. Jakub Johánek, České Budějovice 2022)