AktualityCvičeníOstré střelbyTechnika

České Alky zamíří na velké mezinárodní cvičení v Portugalsku

V termínu od 22. května do 5. června 2024 se ve vzdušném prostoru Portugalska uskuteční kombinované mezinárodní cvičení HOT BLADE/REAL THAW24, kterého se zúčastní více než 40 kusů letecké techniky z 12 států. Zatímco vloni do žhavého Portugalska vyrazilo české vrtulníkové letectvo s trojicí Mi-171ŠM, letos se do cvičení na základně Beja zapojí čtveřice podzvukových Alek, pro které půjde o jedno z několika posledních zahraničních cvičení před výrazným utlumením provozu platformy L-159 v AČR.

Portugalské letectvo letos zkombinovalo dvě významná cvičení „Hot Blade“ a „Real Thaw“ do jednoho souběžného termínu, což by mělo všem účastníkům přinést možnost procvičit širší spektrum různorodých scénářů vzdušných operací s využitím většího počtu letecké techniky. Samotné cvičení Hot Blade, organizované opět na letecké základně č. 11 v Beja, je tradičně zaměřené na specializovaný výcvik posádek vrtulníků a letos se vůbec poprvé koná pod záštitou výcvikového centra MHTC (Multinacional Helicopter Training Center) se sídlem na portugalské letecké základně č. 1 v Sintře. Oproti tomu Real Thaw je primárně multi-doménovým cvičením portugalského letectva, zaměřeným na působení ve společných a kombinovaných operacích typu COMAO, které se původně organizovalo na letecké základně č. 5 v Monte Real a později došlo k jeho přesunu na leteckou základnu č. 11 v Beja.

Obě cvičení HOT BLADE/REAL THAW24 (RT/HB24) se zaměří především na prohloubení vycvičenosti létajícího personálu v plánování, řízení a provádění kombinovaných operací typu COMAO (Composite Air Operations). Dále se bude cvičit taktika vzdušného boje proti pomalu a nízko letícím cílům, útoky na pozemní cíle včetně ostrých střeleb a vzdušný boj s letouny s odlišnými letovými vlastnostmi DACT (Dissimilar Air Combat Training). Vojáci si také procvičí schopnosti v multi-doménovém operačním prostředí mnohonárodnostního úkolového uskupení. Pro všechny účastníky cvičení jsou zároveň  připraveny rozsáhlé vzdušné prostory jihozápadního Portugalska, kde bude možné realizovat jednotlivé mise COMAO, Shadow Wave, nebo noční lety.

Za AČR se cvičení zúčastní čtyři letouny L-159 ALCA a zhruba 40 příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Alky zde budou působit v roli „Blue Force“ a obecně se předpokládá plnění úkolů, zaměřených na doprovod či vyhledávání vrtulníků, nebo získání vzdušné nadvlády nad územím nepřítele. Nasazení v Portugalsku bude dále využito k procvičení schopnosti úderu taktického letectva na pozemní cíle včetně použití přesně naváděné munice. Absence českých vrtulníkářů na Hot Blade je tentokrát zapříčiněna nejen stále probíhajícím přezbrojením 221. vrtulníkové letky na novou platformu H-1, ale především aktuální zahraniční misí 222. letky s trojicí Mi-171ŠM v Polsku.

Pro české Alky půjde zároveň o jedno z posledních velkých mezinárodních cvičení v zahraničí, neboť již na konci příštího roku bude zahájen proces postupného utlumení jejich provozu v českém letectvu a to v souvislosti s plánovaným přezbrojením na letouny F-35A. Kromě reorganizačních změn na 21. zTL v Čáslavi tak dojde ještě před zahájením velké výluky čáslavského letiště k odstavení z provozu 12ks jednomístných strojů L-159A, pro které se bude hledat další případné uplatnění či využití. Po roce 2026 tak budou Vzdušné síly AČR provozovat pouze osm spárek L-159T1+/T2 a čtyři jednomístné L-159A, přičemž tyto letouny mají primárně sloužit pro výcvikové účely. Armáda si tímto krokem slibuje nejen ušetření finančních prostředků, ale především uvolnění části pozemního personálu pro nadcházející zavedení letounů páté generace do AČR a nutné přeškolení v USA.


Účastníci cvičení HOT BLADE/REAL THAW24
  • Portugalsko – 3x F-16AM/BM, 2x AW119, 1x EH-101 Merlin, 1x C-130H Hercules, 1x KC-390, 1x P-3C CUP+ Orion
  • Francie – 5x Mirage 2000, 1x E-3F Sentry
  • Dánsko – 1x C-130J SuperHercules
  • Rakousko – 2x AB212
  • Švýcarsko – 2x AS532 Cougar
  • Španělsko – 2x EF2000 a 1x MQ-9 Reaper
  • Rumunsko – 2x F-16AM, 1x C-27J Spartan
  • Česká republika – 4x L-159 ALCA


 

 

(úvodní foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: kalendář akcí – mezinárodní cvičení HOT BLADE, autor kapitánka Hana Havrdová, tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva, https://mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=7835; https://www.emfa.pt/p-1277-hotblade-real-thaw; článek „Vzdušné síly AČR postupují v modernizaci“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika č. 5/2024)

(aktualizace: 20. 5. 2024)