AktualityCvičeníOstré střelbyZahraniční mise

AIR DEFENDER 2023: Začíná největší letecké cvičení v historii NATO

Nejmodernější letecká technika, nejrůznější vzdušné operace, ale především spolupráce 25 armád NATO. Tak bude vypadat desetidenní mezinárodní letecké cvičení Air Defender 2023, které má demonstrovat solidaritu Aliance a v její historii nemá obdoby. Chybět nebude ani česká armáda – zapojí se všechny útvary Vzdušných sil AČR.

Scénář cvičení, které potrvá do 23. června, vychází ze situace, kdy je aktivován článek 5 Washingtonské smlouvy. „Vzdušné síly NATO pod velením Německa procvičí převážně v německém vzdušném prostoru, společnou reakci na krizovou situaci,“ říká velitel českých vzdušných sil generálmajor Petr Čepelka. Manévry se odehrají i nad částmi Severního a Baltského moře a vedle členů NATO se jich účastní také Japonsko a Švédsko.

Účastníci procvičí COMAO vzdušné operace, při nichž je zapojeno velké množství různých typů letounů, součástí ale budou i tzv. out-and-back mise do Pobaltí a Rumunska. Air Defender 2023 navíc propojí ještě jiná alianční cvičení s různou tematikou.

„Chceme demonstrovat rychlost a připravenost vzdušných sil a předvést schopnosti aliančního letectva. Spolupráce tolika armád NATO zdokonaluje naši interoperabilitu a schopnost odstrašit potenciálního agresora,“ říká generálporučík Ingo Gerhartz, šéf německého letectva.

Z 250 kusů nejrůznější letecké techniky bude stovka americké letecké národní gardy. Právě účast USA je podle něj důkazem soudržnosti a solidarity napříč NATO.


 

To nejlepší z flotily spojenců

V německém vzdušném prostoru se bude prohánět nejmodernější letecká technika NATO: Od F-35, F-16, F/A-18 až po stíhačky Eurofighter Typhoon či JAS-39 Gripen. Chybět nebudou „speciály“ jako tanker KC-135, létající středisko velení a řízení AWACS, transportní obr C-17 Globemaster a další přepravní stroje.

Podle generála Čepelky je zapojení nejmodernější techniky důležitým aspektem přípravy českého leteckého personálu: „Právě v rámci těchto společných cvičení si naši piloti mohou osahat to nejmodernější, co má svět k dispozici,“ vyzdvihuje.

 

Výcvik v Německu, Nizozemsku a ČR

Většina letů bude probíhat nad Německem, část ale proběhne i v Nizozemsku a v České republice. Piloti čáslavské 21. základny taktického letectva si se čtyřmi stroji JAS-39 Gripen ověří schopnosti pokročilého vedení vzdušných operací.

„Zúčastní se certifikace nadnárodního velení a mezinárodních společných letů (COMAO) a zapojí do výcvikových misí ve vzdušných bojích s letouny F-15, F-16 a Eurofighter. Piloti letounů L-159 ALCA budou dále více procvičovat součinnost s bezpilotním prostředkem na našem území,“ upřesnil náčelník odboru bojové přípravy plukovník gšt. Michal Kudyn, který toto cvičení řídí za ČR.

Během cvičení Air Defender 2023 bude z čáslavské základny působit kromě českých Gripenů i americký bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper. Ten sem byl přepraven z Texasu i s personálem již minulý víkend na palubě transportních letadel C-17A a C-130J. (ilustrační foto: 22. zVrL,Náměšť nad Oslavou)

 

Za 22. základnu vrtulníkového letectva se Air Defender 2023 zúčastní šest předsunutých leteckých návodčí (JTAC – Joint Terminal Attack Controller) z 225. letky bojové podpory a tři příslušníci oddělení Integrace 22. křídla. Letečtí návodčí budou trénovat spolupráci s bezpilotním letadlem MQ-9 Reaper a plnit úkoly vzdušného průzkumu a úderů na cíle vysoké důležitosti. 24. základna poskytne i vrtulníky Mi-171Š na podporu aeromobilních přesunů a W-3A Sokol k přesunům personálu.

Působení a spolupráci s bezpilotním prostředkem, který je dislokovaný v Čáslavi, si vyzkouší i 25. protiletadlový raketový pluk v rámci cvičení „Tobruq Shield 23“, které nyní probíhá na našem území. 26. pluk velení, řízení a průzkumu bude provádět denní a noční dohled a koordinaci v rámci působení nad ČR.

Nejen personál jednotlivých základen, ale i samotné Vzdušné síly AČR vyčlení personál do taktického velitelství vzdušných sil, tzv. Joint Air Force Component (JFAC), který by byl aktivován v případě potřeby nasazení v rámci operace NATO a řízen velitelstvím společných sil (JFC –Joint Force Command).

„Personál na tento stupeň mezinárodního velení se připravuje několik let a zahrnuje široké spektrum schopností a různých odborností. Je to obrovská zkušenost pro každého,“ říká major Pavel Samek, toho času na tomto cvičení odpovědný za pozemní protivzdušnou obranu.

Autor textu: majorka Zuzana Sekaninová, tisková a informační důstojnice Velitelství vzdušných sil AČR


 

 

(fotografie: Team Luftwaffe, https://twitter.com/Team_Luftwaffe a Dalibor Ankovic, Da Photography, https://www.facebook.com/DaliborAnkovicPhotography)

(zdroj: článek „25 zemí, 10 tisíc vojáků, 250 bojových letounů. Startuje dosud největší cvičení vzdušných sil NATO“, autor majorka Zuzana Sekaninová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/25-zemi–10-tisic-vojaku–250-bojovych-letounu–startuje-dosud-nejvetsi-cviceni-vzdusnych-sil-nato-244587/)