AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Aero Vodochody předvedlo první L-39NG určený pro LOM PRAHA

Dvanáctý červnový den je pro LOM PRAHA s.p. dalším milníkem v modernizaci výcvikové flotily na novou generaci dvoumístných podzvukových proudových letounů L-39NG. Rok od zahájení sériové výroby předvedla společnost AERO Vodochody AEROSPACE představitelům státního podniku Ministerstva obrany první „engéčko“ , určené pro pardubické Centrum leteckého výcviku, ve vzduchu. 

AERO dodá LOM PRAHA s.p. čtyři proudové cvičné letouny L-39NG s opcí na další čtyři stroje, včetně komplexního výcvikového systému. Součástí dodávky je mimo jiné úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, dále speciální a výšková výstroj, pozemní vybavení, včetně počáteční sady náhradních dílů, jakož i pozáruční podpora této výcvikové platformy. „Jsem velmi rád, že jsme mohli zástupcům státního podniku LOM PRAHA předvést pro ně vyrobený letoun L-39NG ve vzduchu. První dva letouny bychom měli dodat již do konce tohoto roku a věříme, že další dva do poloviny roku 2025. Využití opce na další čtyři letouny by podle našich informací mělo nabídnout potřebnou kapacitu na výcvik pilotů naší armády v souvislosti s pořízením bojových letounů F-35 a také se záměrem LOMu PRAHA cvičit piloty armád NATO v rámci programu NFTE  (NATO Flight Training Europe). Letoun je komplexní a nákladově efektivní výcviková platforma, která je optimálním řešením pro základní a pokročilý výcvik budoucích stíhacích pilotů české armády, kteří budou využívat letoun páté generace F-35A Lightning II,“ uvedl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti AERO Vodochody AEROSPACE.

Centrum leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA bude české cvičné letouny L-39NG využívat pro základní a pokročilý výcvik pilotů Vzdušných sil Armády České republiky. Proto mezi významné nadcházející investice CLV patří výstavba zcela nového centra pozemního výcviku, jehož součástí je i hala s certifikovaným leteckým simulátorem letounu L-39NG (tzv. Full Mission Simulator). „V současné době již intenzivně připravujeme jak naši moderní infrastrukturu, tak špičkové technologie a zkušený personál na přechod na nové cvičné letouny L-39NG, abychom budoucím pilotům nabídli letecký a taktický simulovaný výcvik v té nejlepší kvalitě, jak tomu bylo vždy v průběhu dvou minulých dekád. Systém výcviku na L-39NG chceme koncipovat jako základní přípravu pilotů Armády ČR na letouny F-35. K tomu  jsme již získali souhlas od společnosti Lockheed Martin, kdy je L-39NG považován jako vhodná platforma pro odbornou přípravu na létání s F-35,“ sdělil Jiří Protiva, ředitel státního podniku LOM PRAHA.

Předváděcí let letounu L-39NG pro LOM PRAHA se uskutečnil 12. června na továrním letišti ve Vodochodech, kdy piloti AERO předvedli zákazníkovi letuschopnost a připravenost letounu k provozu. Standardní program továrního záletu se již uskutečnil dříve. Jeho cílem je potvrdit funkce letounu, zejména motoru, letounových systémů, avioniky a dále řiditelnost a chování letounu ve všech fázích letu od vzletu přes akrobacii až po přistání. Zálet probíhá v rozsahu výšek od 0 do 8 500 metrů a rychlostí od pádové až po maximální (Machovo číslo 0,8 nebo 900 km/h). Tovární piloti AERO prokázali chování L-39NG v mezích jeho normální provozní obálky a potvrdili vysoký standard s ohledem na letové vlastnosti, avioniku a bezpečnost.

Autor textu: Pavel Lang, vedoucí kanceláře Ř-LOM – tiskový mluvčí LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz, popiska redakce czechairforce.com

První „lomácký“ L-39NG je v pořadí třináctým vyprodukovaným sériovým kusem výrobního čísla 7017, který pro celý program záletů ve Vodochodech obdržel dočasné trupové číslo 5029. Výcvik na prvních dvou dodaných engéčkách by měl v pardubickém CLV začít již v dubnu 2025, s úplným ukončením provozu posledních Albatrosů se počítá v průběhu roku 2026. Od úvodní dvanáctikusové série pro Vietnam se „lomácká“ engéčka odlišují v celé řadě detailů a na první pohled jde například o plnou kompatibilitu při použití NVG. Z vnějšku lze tuto věc rozeznat dle instalovaných formačních světel s tzv. duálním módem, které se skládají jak z klasického elektroluminiscenčního proužku, tak i tenkého černého proužku, emitujícího zdroj světla v infračerveném (IR) spektru, viditelného pouze přes NVG. Formační světla jsou navíc nově instalována i do koncových křídelních oblouků a stejný duální mód používají i poziční a antikolizní světla. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

(zdroj: článek „AERO Vodochody předvedlo první letoun L-39NG určený pro výcvikové centrum LOM PRAHA“, autor Pavel Lang, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/aero-vodochody-predvedlo-prvni-letoun-l-39ng-urceny-pro-armadni-vycvikove-centrum-v-pardubicich-251885/; článek „Letová ukázka prvního vyrobeného L-39NG pro LOM PRAHA s.p. potvrdila modernizační trendy leteckého výcviku v CLV Pardubice“, říká ředitel státního podniku Jiří Protiva, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/letova-ukazka-prvniho-vyrobeneho-l-39ng-pro-lom-praha)